Vabaerakond: vaid pisimuudatusi tehes erakond koalitsiooni ei lähe

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Vabaerakond pole rahul, et juba ligi kaks nädalat kestnud valitsusliidu koalitsioonikõnelused ei ole toonud kokkuleppeid sõlmküsimustes, ühtlasi märkis erakond, et kui partnerid soovivad jätkata vaid pisimuudatusi tehes, siis sellisesse koalitsiooni Vabaerakond ei lähe.

Vabaerakonna liidri Andres Herkeli sõnul tõdeb erakonna juhatus, et juba poolteist nädalat kestvad koalitsioonikõnelused ei ole andnud tulemusi läbirääkimiste sõlmküsimustes, samas Vabaerakonnale on esmatähtis, et läbirääkimistel jõutakse ühiste arusaamadeni olulistes punktides.

Herkel loetles nendeks erakondade rahastamise vähendamist ja valimiskuludele lae seadmist; muid demokraatiapaketi ettepanekuid, näiteks avatud nimekirju, riigikogu fraktsioonitute liikmete õiguseid ja muud; palgavaesuse vähendamist, mis seisneb tulumaksuvaba miinimumi jõulises tõusus, kasutades vähemalt osalt katteallikana üksikisiku tulumaksumäära tõstmist; tööjõumaksude vähendamist viisil, mis ei vähenda haigekassa rahastamist ning riigireformi.

“Suhtume austusega ka teiste läbirääkijate poolt eelistatult esile tõstetud teemadesse ja mõistame, et kõigest kõike ei ole võimalik realiseerida. Samas ei saa Vabaerakond leppida sellega, kui koalitsioonilepe muutub ümaraks palliks, millel puudub selge sisu,” rõhutas Herkel.

Tema sõnul anti Vabaerakonnale mandaat selleks, et kutsuda esile muutusi. “Kui tahetakse minna „kindlalt edasi“ vaid pisikesi kosmeetilisi muudatusi tehes, siis sellisesse koalitsiooni minekuks ei ole valija meile mandaati andnud,” ütles Herkel.

Tema sõnul arutab Vabaerakond kolmapäeva jooksul tekkinud olukorda ja on võimalik, et erakonna juhatus koguneb ostsuseid langetama juba õhtul.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
6 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Valisin A.A-se
9 aastat tagasi

Ja tahan , et midagi meie elukorralduses ka reaalselt muutuks ! Näiteks võiks RE ülbe ignorantsuse rahva jalgade alla tallamises lõpetada ! Tundub nii , et neile on kõik ” lubatud” ! See mulle muidugi ei meeldiks , kui tulumaksumäära protsenti jälle tõstetaks . Aga helgema tuleviku nimel olen ka selleks valmis.Olge tublid ja võidelge oma põhimõtete eest ja ärge PETKE VALIJATE OOTUSI , Vabaerakond !

mulle
9 aastat tagasi

isiklikult tundub,et vabaerakond on naljanumber,kes ei tea ka ise mida tahab

Lilluo
9 aastat tagasi

vabaerakond on vaba , ka selgroost

2015
9 aastat tagasi

Vabaerakonna selgroog on ka valijad,keda alt vedada ei või.

Ahto
9 aastat tagasi

Tundub ,et Vabaerakonnal on selroog

¤°
9 aastat tagasi

Tulebki opositsiooni jääda siis,ja koalitsiooni veavad kolm päkapikku….(?)