0

Galerii: Oma Rada Haapsalu põhikoolis

Urmas Lauri

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Täna toimus Haapsalu põhikoolis Läänemaa noorte infomess „Oma rada”, kus oli õppimisvõimalusi tutvustamas nelikümmend kooli, organisatsiooni ja asutust.

Messi ühe korraldaja Rajaleidja keskuse karjäärinõustaja Triinu Karolini sõnul pole Haapsallu vaja osalejaid meelitada. „Koolid juba teavad meid ja tulevad siia hea meelega,” ütles ta.

Otse või oma kolledžite kaudu on infomessil esindatud peamised Eesti ülikoolid, ümberkaudsete maakondade, kutsehariduskeskused, Läänemaa riigigümnaasiumid, välismaal õppimisvõimalusi tutvustavad õpirändeorganisatsioonid, mõned asutused-ettevõtted nagu pangad, politsei- ja päästeamet ning ka innovatsioonikeskus koos õpilasfirmadega.

Mitmed koolid korraldasid huvilistele töötubasid – Viljandi kultuuriakadeemial oli muusikatöötoa, mereakadeemia õpetas sõlmede tegemist, Tallinna tehnikaülikoolil oli arhitektuuritöötuba, Tallinna tehnikakõrgkool kutsus meeskonnatööd harjutama.

Ehitusinsener Anneli Ramjalg tehnikakõrgkoolist andis neljaliikmelistele võistkondadele kotitäie legoklotse ning kolme minuti jooksul tuli meeskonda kuulunud kahel ehitajal tuli teineteise tegevust nägemata ülemuse korralduste järgi kaks identset tooli ehitada. Kirjutaja protokollis kogu ehituse kulgu. „Tuleviku võti on meeskonnatöö,“ selgitas Ramjalg töötoa mõtet.

TTÜ Kuressaare kolledži laua juurde sattunud pandi kohe laeva ehitama. Kontimurdev see laevaehitustöö polnud. Laevakujulise küpsise õnarusse tuli lossita natuke kartulisalatit ja masti külge heisata puri.

„Toit ja laev, mis neil ühist on?“ küsis Tallinna tehnikaülikooli Kuressaare kolledži toiduainete tehnoloogia lektor Eeve Kärblane ja vastas ise, et mõlemat eriala seob nende kool. Kuressaares saab õppida turismi- ja toitlustuskorraldust ning meretehnika ja väikelaevaehitust, kaugõppe teel saab tudeerida ka väikeettevõtlust.

„Mis turist see ilma toidu ja laevata on,“ nentis Kärblane.

Kuressaare kolledžis õpib praegu 200 tudengit. „80 protsenti tudengeist on mandrilt,“ ütles Eeve Kärblane ja kutsus läänlasi nende kooli kõrgharidust omandama.

Põhiline messimelu oli kooli saalis. Rajaleidja laua juures korraldati karjääriloosi. Eriala sellega küll omandada ei saanud, õnneloosis pääsesid osalema need, kes suutsid loositud küsimusele õigesti vastata. Näiteks küsiti, millega tegeleb rõivadisainer, jms.

Messil oli muudki huvitavat. Läänemaa Arenduskeksus vahendas ettevõtjate pakkumisi suvisteks töökohtadeks ja õpilasfirmad tutvustasid ennast ja pakkusid müügiks oma toodangut.

Selleks, et kogu maakonna õpilased saaksid infomessile tulla, panid korraldajad käiku kolm bussiliini – Virtsust, Kullamaalt ja Noarootsist.

Sellisel kujul on seda peetud 2008. aastast, kuid veidi teisel kujul toimus juba varem. Mullu avatud Rajaleidja keskus korraldas infomessi esimest korda, mullu messi korraldanud Kirsi Rank oli Oma Raja eestvedaja viis aastat. „Enne mind korraldas Milvi Maiste ning enne teda olevat kultuurimajas midagi olnud,” rääkis Rank mullu.

Fotod: Urmas Lauri

Oma Rada Haapsalus 005 Oma Rada Haapsalus 010 Oma Rada Haapsalus 014 Oma Rada Haapsalus 017 Oma Rada Haapsalus 020 Oma Rada Haapsalus 021 Oma Rada Haapsalus 022 Oma Rada Haapsalus 023 Oma Rada Haapsalus 025 Oma Rada Haapsalus 027 Oma Rada Haapsalus 033 Oma Rada Haapsalus 037 Oma Rada Haapsalus 041 Oma Rada Haapsalus 044 Oma Rada Haapsalus 046 Oma Rada Haapsalus 049 Oma Rada Haapsalus 050 Oma Rada Haapsalus 052 Oma Rada Haapsalus 054 Oma Rada Haapsalus 060 Oma Rada Haapsalus 065 Oma Rada Haapsalus 066 Oma Rada Haapsalus 068 Oma Rada Haapsalus 069 Oma Rada Haapsalus 072 Oma Rada Haapsalus 076 Oma Rada Haapsalus 078 Oma Rada Haapsalus 081 Oma Rada Haapsalus 084 Oma Rada Haapsalus 085 Oma Rada Haapsalus 091 Oma Rada Haapsalus 094 Oma Rada Haapsalus 096 Oma Rada Haapsalus 098 Oma Rada Haapsalus 099 Oma Rada Haapsalus 103 Oma Rada Haapsalus 105 Oma Rada Haapsalus 106 Oma Rada Haapsalus 109 Oma Rada Haapsalus 113 Oma Rada Haapsalus 117 Oma Rada Haapsalus 121 Oma Rada Haapsalus 122 Oma Rada Haapsalus 123 Oma Rada Haapsalus 125 Oma Rada Haapsalus 129 Oma Rada Haapsalus 130 Oma Rada Haapsalus 131 Oma Rada Haapsalus 134 Oma Rada Haapsalus 136

Mulluse Oma Raja pilte saab vaadata siit.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz