Kutseharidusvõistlusele Noor Meister sõidab Läänemaalt 12 noort

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Noor Meister 2014 (21)

Mullune kutseharidusvõistlus. Foto: Helen Viispert

Noor Meister koondab kaheks päevaks 6. ja 7. märtsil Tallinna Eesti Näituste messikeskusesse  kutsehariduse paremiku. Pea 350 noort näitavad oma meisterlikkust 25 erialal. Haapsalu kutsehariduskeskusest võistlevad Noore Meistri tiitli nimel 12 õppurit seitsmelt erialalt.

Võistlustel on esindatud suur hulk ameteid, mida igapäevaselt teenindus- ja tööstussektoris näha võime. Võistlusalad ulatuvad ehituspuusepast pagarini, infotehnoloogist plaatijani, juuksurist puhastusteenindajani, elektroonikust mööblitislerini, floristist rätsepani ja graafilisest disainerist keevitajani.

Haapsalu Kutsehariduskeskusest lähevad võistlema kaks puhastusteenindajat, kaks majutusteenindajat, kaks ehituspuuseppa, kaks infotehnoloogi, kaks restoraniteenindajat, plaatija  ja ehitusviimistleja.

Infotehnoloogia võistlusel osalev Tanel Alver ootab võistlust juba pikkisilmi. Noore Meistri tänavuse harjutusülesandega on ta tegelenud juba möödunud aasta detsembrist saadik.

IT-huviline noormees kinnitas, et võistluseks ettevalmistumine nõuab väga palju iseseisvalt harjutamist ja see aeg tuleb leida kooli ja töö kõrvalt. „Võistluste jaoks olen loonud oma arvutis virtuaalse labori, milles paikneb mitu serverit. Igapäevaselt kulutan vähemalt paar tundi serverite ja võrguseadmete seadistamisele,“ kirjeldas Alver ettevalmistust.

Noormees teeb harjutusülesannet korduvalt läbi. „Kui ülesandega valmis saan, nullin oma seadistused ära ja alustan otsast. Iga korraga kasutan järjest vähem kõrvalist abi,“ ütles Alver, lisades, et jätkab sellist harjutusviisi võistluspäevani.

Veel mõned päevad enne on Tanel Alveril tunne rahulik. „Aga eks kohapeal saab tunda ka ärevust, sest võistlustega kaasneb alati pinge,“ täheldas noormees.

Alver on kindel, et saab võistluselt väärt kogemuse. „Kindlasti annab see aimu enda tasemest võrreldes teistega, kuid sellest tähtsamaks pean isiklikku sooritust. Kui täidan võistlusülesande sellises mahus nagu eelnevalt ettevalmistanud olen, siis jään rahule, olenemata saavutatud kohast,“ arvas noormees, kellele annab enesekindlust eelmise aasta võistluskogemus.

Kõik, kellel huvi, on oodatud tasuta üritusele Haapsalu kutsehariduskeskuse noortele kaasa elama. Ja mitte ainult koolide ja perede esindajad, vaid ka ettevõtjad, sest nagu Alver ütles, selguvad võistlusel Eesti parimad noored spetsialistid, kes astuvad peagi motiveerituna tööturule.

Noore Meistri külastajaid ootab ka kutsehariduse mess, kus 31 Eesti ametikooli oma õppimisvõimalusi tutvustavad. Erialade praktilise poolega viivad kurssi 10 huvitavat töötuba, kus saab tutvuda autode, juuksuri, metsanduse, robootika, multimeedia, ehituse, kunsti, vanglateenistuse ja tervise valdkonnas töötavate inimeste igapäevatööga ning teha ka käsitööd.

Lavalaudadel toimub lisaks tööde esitlusele ka DJ-de võistlus, kus duellis selgitatakse välja Eesti parim noor DJ 2015. Kindlasti lisab põnevust võistlusele ka see, et tiitlit tuleb kaitsma ka eelmise aasta võitja.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments