Kaisukaru aitab Läänemaa lasteadu kiusamisvabaks muuta

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Täna ja homme toimub Haapsalus MTÜ Lastekaitse Liidu projekti “Kiusamisest vaba lasteaed ja kool” põhikoolitus Lääne- ja Hiiumaa lasteaedadele, kus tutvustatakse Taanist pärit metoodika järgi, kuidas lastele sotsiaalset suhtlemist ja väärtuskasvatust edasi anda. Projekti eesmärgiks on, et lapsed ise lahendusteni jõuaksid ning seeläbi kooliusamist ennetada, teatas Lääne maavalitsuse pressiesindaja.

Kiusamisest vaba lasteaia projekti laienemine maakondades algas 2013-2014. aastal. Enne testiti projekti pilootlasteaedades, Läänemaal oli 2010. aastal esimeseks Vikerkaare lasteaed Haapsalus. Praegu on programm kõigis Läänemaa lasteaedades vähemalt mõnes rühmas kasutusel. Edasi tahetakse projekti rakendada ka koolides, Läänemaal on pilootkooliks Haapsalu linna algkool.

Kiusamiskäitumise ennetamisega alustatakse juba sõimest, kuid kõigepealt tuleb õpetajatele endale selgitada, mis on kiusamine ja mis ei ole.

Süsteemne projekt koosneb mitmetest materjalidest, üheks osaks on näiteks lillade karude, kes on ühtlasi ka projekti sümbolid, jagamine lastele, kes need koju kaasa võtavad ning pärast lasteaeda tulles läbi karu silmade räägivad, mida nad kodus tegid. See aitab lastel üksteist paremini tundma õppida ning harjutab neid läbi mängukaru julgemalt rääkima.

Taebla lasteaia direktori Vilja Raamatu sõnul on tulemusi näha juba praegu: “Taebla lasteaias liitus programmiga esimene rühm kolm aastat tagasi. Selle rühma lapsed oskavad oma tunnete väljendamiseks sõnavara hästi kasutada ja avatumalt suhelda, seda on näha kasvõi sellest, kuidas nad õues üksteisega mängivad. Hea näide on, kui eelmisel aastal toimunud tulekahju tõttu programmiga liitunud rühma lapsed kahe teise rühma vahel laiali jaotati ning Lääne-Nigula valda elama asunute preemiate jagamiseks kummastki rühmast 3 last oli vaja välja valida. Programmiga liitunud rühmas võtsid lapsed vastutuse, hakkasid arutama, jõudsid konsensuseni ja suutsid ise otsustada. Teises rühmas läks vaidluseks, sest küll tahtis üks nende kolme hulgas olla, küll teine, kuni õpetaja lõpuks neid ise loendamise jms teel suunama pidi.”

Projekt on rahastatud Euroopa Majanduspiirkonna toetuste programmist. Programmi viivad üheskoos ellu haridus- ja teadusministeerium, justiitsministeerium ja sotsiaalministeerium.

Fotod: Lääne maavalitsus

kiusamiskoosolek kaisukaru

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments