Muinsuskaitse toetab katuseehitust

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Virtsu linnus (7)Virtsu linnus. Foto: Arvo Tarmula

Läänemaa kaitsealustele objektidele eraldas muinsuskaitseamet tänavu kaheksa mälestise kordategemiseks 43 000 eurot toetust, mida on rohkem kui viimasel paaril aastal.

Suurem osa toetusest kulub katusetöödeks ja eritingimuste koostamiseks, jätkuvad ka mullu alguse saanud renoveerimistööd. „Tegemist ei ole mitte rahastamise, vaid toetustega,” toonitas Läänemaa muinsuskaitsespetsialist Kalli Pets. Tema sõnul eeldatakse toetusi määrates, et omanik on valmis ka omalt poolt hoone korrastamisse investeerima.

Suurimad, 10 000 euro suurused toetused lähevad Kullamaa vesiveski ajutise katuse ehituseks ja Lihula mõisa vestibüüli lae korrastamiseks. Kullamaa vesiveski asjus lootis Pets, et sellesse suudab ka omanik Heino Priimägi riigiga võrdselt panustada. „Siis saaks ainulaadsele vesiveskile katusekonstruktsiooni ja ajutise katusekatte, mis hiljem päris katusekattega asendada,” rääkis ta.

Lihula mõisamäel asuva tuuleveski ajutise katuse ehituseks saab toetust Lihula vallavalitsus. Lihulas toetab muinsuskaitseamet ka Tallinna mnt 8 asuva kunagise Jaani kõrtsi teise korruse ja pööninguakende renoveerimist.

Virtsus saavad toetust kaks objekti: muinsuskaitseameti toel jätkuvad konserveerimistööd Virtsu linnusel ning toetatakse ka mullu Virtsu arenguseltsi valdusse läinud kunagise mõisaaida eritingimuste ja põhiprojekti tellimist. Altmõisa Nakama karjamõisa eritingimuste täiendamiseks ja põhiprojekti tellimiseks saab toetust samuti Johannes Cimmermanni selts.

Haapsalust saab toetust vaid üks objekt, piiskopilinnus, kus raha kasutatakse Põlluvärava ja Põlluvärava torni vahelise varisemisohtliku müürilõigu konserveerimiseks.

Petsi sõnul jäi toetusesaajate hulgast välja näiteks kolm taotlust Haapsalu vanalinna eramajade katuste parandamiseks. Petsi sõnul on pingerea eesotsas mälestised. Kõnealused Haapsalu majad asuvad küll vanalinna muinsuskaitsealal, kuid eraldi mälestistena pole kaitse alla võetud. „Katuste tarbeks pole mõtet tuhat eurot anda. Vaja oleks vähemalt 5000 eurot. Sellega saaks juba midagi teha,” selgitas Pets.

Muinsuskaitsetoetused 2015

  • Kullamaa vesiveski 10 000
  • Lihula mõis 10 000
  • Lihula mõisa tuuleveski 5000
  • Lihula, Tallinna mnt 8 akende restaureerimiseks 3000
  • Virtsu linnuse varemed 5000
  • Virtsu mõisaait 2000
  • Haapsalu linnus 5000
  • Nakama karjamõis 3000
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments