21

Lauri Luik: Alveri-aegset hõngu otsides

Urmas Lauri

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Lauri Luik. Foto: Urmas Lauri

Minu nägemuses on Haapsalu kaasaegne ja arenev Euroopalik kuurort – Põhjamaade Veneetsia, kus on tunda kodust ja hubast Alveri-aegset hõngu. See on ka ajalooliste skulptuuride taastamise üks eesmärke, et lisada arenevasse linnaruumi Eesti Vabariigi algusaastate mõnusat aurat. Just seda sama, mis meile vanadelt postkaartidelt vastu vaatab, kirjutab riigikoguliige, haapsallane Lauri Luik (pildil).

Taavi Rõivas Haapsalus 056 Lauri Luik (4)Detailid mängivad kuvandi loomisel tihtilugu kandvat rolli. Nii näiteks on Brüsseli üks tähtsamatest vaatamisväärsustest Pissiv Poiss ehk Manneken Pis, Kopenhaageni sümboliks on muinasjututegelane Väike merineitsi, mis ilutseb sadamavetes, Milanos ümbritsevad turistide hordid Torino pulli Vittorio Emanuele II galeriis jne. Iseenesest pole ju ühelgi mainitud juhul tegu teab mis grandioosse sajandi kunstitööga, kuid ometi on neist pisikestest märkidest saanud suurlinnade sümbolid. Seda suuresti tänu nende juurde räägitud lugudele ja legendidele. Nii lihtne ongi, müüakse emotsioone.

Haapsalul on omad sümbolid: linnus, kuursaal, raudteejaam, Tšaikovski pink, päikesekell, Jääkaru, purskkaev Poiss kalaga, Kepimurdja jne. Need on lahutamatud Haapsalu kuurordi osad, ilma milleta ei kujutaks kodulinna ettegi. Kuid meil on lisaks terve rida lahedaid sümboleid, mis aitaks Haapsalu kui kuurortlinna kuvandit veelgi atraktiivsemaks muuta. Vanadelt piltidelt vastu vaatavaid skulptuure, mida lapsepõlvest peale pean osaks tõelisest Haapsalust, olen soovinud alati ühel heal päeval ka reaalsuses ilutsemas näha. Sellest kantuna suunasimegi riigieelarvest Haapsalule vastavad vahendid.

Soovin, et Haapsalus taastataks võimalikult paljud ajaloolised skulptuurid. Marabu, Krokodill, Miki Hiir, Kärbseseen päkapikkudega ja Merilõvi – kõik need võiks minu arvates uuesti „ellu äratada“. Erinevaid vahvaid ja väärikaid kuurordielemente on veel terve rida, loodetavasti jõuame kunagi ka nendeni.

Kindlasti on tore, kui linnapilti kavandatakse ka täiesti uusi vaatamisväärsusi. Linn on nö elav organism, mis peabki arenema ja ajaga kaasas käima. Viimasel ajal on juba päris mitut nö raamist väljas ideed esitletud. Tõsi, nende puhul tasub hoolikalt kaaluda koha- ja kontekstivalikut. Kuid sellele kõigele vaatamata ei tohiks unustada vanu sümboleid.

Kõiki asju annab aja möödudes panna mõnda teise konteksti. Hea tahtmise puhul saab seda teha ka mis iganes skulptuuriga. Olgu selleks mõne arvates ameerikalikku maailmavaadet, globaliseerumist ja liigset tarbimist propageeriv Miki Hiir või näiteks Krokodill, mis sümboliseerib kuulsat riidebrändi Lacoste Prantsusmaalt- riigist, mis kaubitseb Venemaaga Mistral klassi dessantlaevadega. See, et punast kärbseseent tarvitatakse uimastina selle psühhotroopsete efektide pärast, ei vähenda minu hinnangul seene väärtust skulptuurina, ehk isegi vastupidi. Need näited ei ole toodud norimise pärast vaid pigem selgituseks, et antud kujudest on absurdne otsida mingeid poliitilisi jooni ning nende tähendust ei maksa ka üle tõlgendada. Neid tulebki võtta kui pisut lapselikku ja tuju tõstvat silmailu- seda sama positiivse emotsiooni allikat, mida üks kuurort müüma peaks. Me ei räägi Pronkssõdurist.

Haapsalu peab arenema ja ajaga kaasas käima, säilitades ja taas luues ka oma väärika ajaloo olulisi elemente. Vanade skulptuuride taastamine aitab seda eesmärki täita. Linnavalitsuse vastavad spetsialistid võivad loomulikult ise otsustada, millised ajaloolised skulptuurid ja mis järjekorras taastatakse. Veelgi parem oleks, kui linnarahvas teeks oma valiku. Oluline on, et vahendeid kasutataks sihtotstarbeliselt ja et loodav tekitaks linnakodanikes ja külalistes meeldivat elevust ning taaskohtumise soovi.

Ma ei tea, mida mõtleks praegu Haavamäe, kuid usun, et iga kunstniku kätetöö on parim võimalik väljendus just loomishetkel. Neid hetki tahakski tunda.

Lauri Luik, haapsallane

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
vaesus ja nälg
vaesus ja nälg
Mina küll lapsi ei teinud selle mõttega, et riik peaks neid toitma, riietama ja trennitama. Mina küll ei õppinud koolis selle mõttega, et vahet pole, ei hakka pingutama, küll riik mind pärast toetustega üleval peab. Laste saamine ja nende toitmine on ju iga inimese otsus. Samuti töö ja töö leidmine. Kas kujutate ette, et tallinnas on ilma hariduseta ja ettevõtlikkuseta inimestel kõrgepalgalised tööd ootamas. Kindlasti ei ole. Kui on, siis vaid miinimumpalgalised säästuka müüja ja ühistranspordi reisisaatja kohad. Ma ei näe põhjust, et linn peaks inimeste tööd leidma. Minge krt Raplasse või Paidesse vms, kui seal on linnavalitsuse juures suhtelises… Loe rohkem »
GA
GA

Kallid kommentaatorid, miks nii negatiivsed?
Ja olen üdini kindel, et linnaisad on teadlikud Haapsalu lasteaedadest.

Jüriöö
Jüriöö

Põhulõuad poliitikasse ju lähevadki. Tugevad lõuapärad on peamine tööinstrument. Lauri võib veel lollimat juttu ajada, aga saab ikka riigikokku, kuna omab Rosimannuse õukonnas head positsiooni, s.t. kohta nimekirjas.

Kristjanile
Kristjanile

Ole hea ja ütle siis sina midagi tarka!

Kristjan
Kristjan

boliitbroiler Luik, oled unustanud ehk selle üteluse : parem olla vait ja näida lollina, kui avada suu ja kinnitada seda.

Sinu populism ajab ammu juba mõtleva haapsallase õõkima. Kui sul pole mitte midagi ütelda, ära ütle mitte midagigigi. Lihtsalt masendav oled.

...
...

no ilus jutt, aga ei saa kuidas saavad põhulõuad poliitikuks, kes pole ise päevagi tootval tööl käinud ega sentigi maksu maksnud riigikaasse

Valdo
Valdo
Hr.Lauri Kisub väga populismiks ära. Mina sooviks väga teada, kuidas tulla välja olukorrast kuhu Eesti on langenud. Nimelt iga viies Eesti elanik elab suhtelises vaesuses. Mõni aeg tagasi mainis Hr. Rõivas, et ei taha kuulda meenutusi kui tore oli enne. Reformierakond meedias lubab, et tagame Eesti julgeoleku. Minu nägemus julgeolekust on järgmine; Tugeva riigi üks tähtsamaid alustalasi on tugev perekond. Hetkel olukord kus paljud Isad või emad on sunnitud töötama kodust kaugel, olgu Soomes või Tallinnas. Samas soovite, et Eesti Emad sünnitaks lapsi, lubades kolmanda lapse toetust tõsta 300 EUR kuus. Minu küsimus Teile Hr. Lauri, Kui iga viies inimene… Loe rohkem »
ttt
ttt

Kõige hullm vaesuine on vaimuvaesumine. See käivitabki pseudoprobleemide lahendamisvajaduse samal ajal kui rahvas on näljs ja paljas. Peamine et saaks trilli tralli ja pulli. Perekonda pannakse asendama televiisor ja sealt seest näitatakse sulle kinnimakstud valimireklaami mida erinevad prateid on teie taskust suutnud kokku varatada. Üle jäänud on meelelahutus et sa aru ei saaks mis toimub, muidu oleksid talupojad hangudega toompeal.

To:hea algatus
To:hea algatus

Varsti võib seda kummituslinna nagu Detroiti vaatamas käia.:) Mikiga või ilma – sellega siis seekord hääli püüdma. Hale nali ajal, mil lapsed söömata ja vanemad töö ja laenudega üle koormatud, et kodu Haapsalus alles jääks. Kallid paljulapselised pered! Kui kõht tühi või varbad saabastest väljas, siis minge vaadake Mikit ja Laikmaa paviljoni, meenutage, et ka teie teenitud maksumaksjaraha on sinna paigutatud ja ongi elu ilus!

hea algatus
hea algatus
Mina kiidan algatust. Rahvas tulebki linna tagasi, kui siin on huvitav ja midagi toimub ja muutub. Olgu selleks siis ka vana taastamine. Mõni vahva kultuuriüritus vms. Samuti muudab linna rikkamaks turist, kes siia tulevuikus tuleb võib-olla just neid huvitavaid skulptuure vaatama. Ilmselge on ju see et kultuuri rahasid ei saa suunata näiteks lasteaia toidule jne. Kui neid sihtfinantseeringuid skulptuuridele ei saaks/võtaks omale Haapsalu, siis lähevad nad mõnesse muusse linna ja oleme kõigest ilma. Kahju on näha et on olemas nii palju rumalaid inimesi, kes ei raba üldse matsu ja kes oma kibestumuses tahavad ainult kõiki tegevusi (mis nende tahakotti ei… Loe rohkem »
kle
kle

mitu korda sa oled hunniusele pühendatud monumenti vaatamas käinud, kas sa sõidaksid selleks turistina kusagilt riigist siia – nonsess

ja nii ongi
ja nii ongi

et lugedes kommentaare ei ole mõtet midagi Haapsalu vanalinna üles seada, sest puuskulptuurid lõhutakse nagunii ära ( saadi jagu isegi kivist ehissammastest Promenaadil) . Kui just teeks betoonkobakad “Lehm Ljudmilla” ja “Tädi Motja”, teine asi kas need ikka on Haapsalule omased. Läheme usinasti ajaga kaasa!?

wpDiscuz