Jaanus Karilaid: Kas külmad laukad või soe kodukolle?

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Kalle Muuli kutsub oma Postimehe arvamusloos Reformierakonda boikoteerima. Targemate inimeste arvates on see mõte juba kulunud, aga parem hilja kui mitte kunagi.

Lahendusi Eesti tuleviku õnnestumiseks on ülikoolides ja mõttekeskustes küllaga, aga meie poliitilised valikud on ühiskonnas siiani olnud kantud hirmutamisest ja vihkamistundest. Sisepoliitiline sõda Savisaarega on taganud paljudele mugava äraolemise valitsuses ning eksitanud kaua valijate meeli ja ühiskondlikku suunataju. Reformierakond on pikalt olnud kui moehaigus, kui masstoodang Marati dress, mis lihtsalt suruti kõigile selga.

Kui ma peaksin Reformierakonda tunnustama, teeksin seda kahe asja eest. Alustuseks osutaksin ma Reformierakonna reklaamiinimeste seas tuntud „Kuldmunale” – kuidas on valijaile võimalik õhukesi kartulikoori väärt kraami pähe reklaamida, see on valetamise kõrgem pilotaaž. Kui loete riigikontrolli „Ülevaadet riigi vara kasutamisest ja säilitamisest 2013.–2014. aastal”, saame ikka ja jälle uuesti aru, et Reformierakonna juhtimisel oleme jõudnud sügavale sohu, kus vasakul ja paremal haigutavad külmad laukad. Me maksame ikka oma õpetajaile kolm korda vähem palka, kui makstakse Soomes; meie ravijärjekorrad on üheksa viimast aastat pikenenud; meie haigekassa kulud on ületanud tulusid juba pikemat aega; 2014 on pensionikindlustuse puudujääk 380 miljonit eurot, puudujääk on ühe aastaga kasvanud 20 protsenti; tervishoius tegeleme tagajärgedega ja ennetustegevusse ikkagi ei panustata. Haigekassa rahast läheb ainult 0,1 protsenti terviseedendusele ning perearstile eraldatud summad ei korva tegelikke vajadusi. Maailma Terviseorganisatsioon on hoiatanud Eestit tervishoiusüsteemi kokkuvarisemise eest, ravikindlustamata inimeste hulk Eestis on aga ikka veel liiga suur. Riigikontrolli andmeil on kindlustamata üle 50 000 inimese. Majanduskasvus jäime eelmisel aastal Lätile ligi kahekordselt alla, 15 aastat pole suudetud lahendada Eesti ekspordi põhiprobleeme – sihtturgude vähesus, sõltuvus Venemaast on viimase paari aastaga hoopis suurenenud, aga milleks siis see julgeolekust vadistamine ja poisikeselik poseerimine lennukite taustal. Aasia turgudest ainult räägitakse ning Soome eeskuju ei suudeta ikka veel rakendada. Ma võiksin seda loetelu jätkata, aga sel pole mõtet. Reformierakondlased sisendavad endale, et piisab avalikkuse tähelepanu all maratoni jooksmisest, poseerimisest tankide taustal ja osalemisest meelelahutussaadetes. Jah, nn Kuldmuna saamiseks sellest piisab, aga vaesuses elavad lapsed, majanduspõgenikud, halvenev tervishoiukorraldus ja üleüldine palgavaesus – kas selle eest vastutab Vladimir Vladimirovitš Putin? Ei, vastutab peaministriportfelli kandev erakond, aga teid võib ihunuhtlusest jälle päästa ainult valija.

Kui valijale sobib vähenev Eesti rahvastik ja orjatööjõule toetuv Eesti majandus, on reklaamitööstuse „Kuldmuna” teid ära päästnud. Kui valija on tark, antakse teile pärast nii lõhkuvat mängu punane kaart, sest sellist süüdimatut juttu, nagu rääkis peaminister Taavi Rõivas eelmisel reedel Haapsalus, ei saa andestada enne, kui rongiga Tallinn–Haapsalu on sõidetud üle 100 000 kilomeetri.
Teine põhjus, miks ma soovin Reformierakonda kiita, on selles, et nende seas on tubli mees, kes võitleb Haapsalu raudtee eest. Lauri Luik on riigikogu liige Reformierakonnast, kes on üritanud 8 aastat muuta Taavi Rõivase, Arto Aasa, Kristen Michali, Meelis Atoneni ja Kalev Lillo mõtteviisi Haapsalu raudtee kasuks. See pole veel õnnestunud, aga me peaksime hindama, et 8 aastat on ta seda katsetanud. Lauri Luik väitis ka ise viimati mulle, et ei sobi Reformierakonda ainult kritiseerida, peab ka tunnustama. Kriitikast võib siiski kasu olla, nii nagu ka opositsiooni kukkumisest on kasu. Isegi Juhan Partsil hakkasid võimult eemal olles tekkima rahvalähedasemad seosed ja eesmärgid. See on kindlasti Tõnis Paltsu teene. Aitäh, Tõnis. Neeme Suurt kiidan raudtee toetamise eest samuti, aga miks Urve Palo aega venitab, seda ei saa mõista. Riigijuhtimise kvaliteet vajab kiiret taseme tõstmist. Tunnistan, et olen liiga kinni jäänud riigikontrolli raportitesse ja inimarengu aruannetesse.

Igati nõus, leiab ka positiivsemaid kirjutisi ja ülevaateid. Meil on ilusas sõnastuses põhiseadus; meie kirjanduse nn toodang ühe inimese kohta on Euroopa Liidus esireas; Tartu ülikool on maailmas 600 parima hulgas; Skype kuulub osalt nüüdisaegse eestlase määratlusse; meie õhk on Hiina suurlinnadega võrreldes väga puhas; meie kristalne põhjavesi on meie tuleviku tagatis; meil on veel missiooniinimesi nii hariduses kui ka spordis, kes on nõus ilma rahata panustama. Rõõmu me otsime ja rõõmu me leiame, aga poliitik ei tohiks oma maailmapilti valijale peale suruda mitte meelelahutusliku vaimse taseme kaudu, vaid eksperdid, rahvas ja põhiseadus peavad olema tegutsemise alus. Kalle Muuli eksib, mitte demokraatia üksi pole löögi all, vaid kogu meie rahva saatus. „Kuldmuna” pole Eesti rahva kuningas – valija on kuningas, valija otsustab ja valijal on ainuõigus eksida. Kas külmad laukad või põhjamaiselt soe kodukolle?

 

Jaanus Karilaid
Jaanus Karilaid
Haapsalu volikogu esimees
Keskerakond

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
29 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
..
9 aastat tagasi

väga hea kommentaar!!!:)

kodanik
9 aastat tagasi

viimasele – sa lihtsalt ei tunne riigihalduse ülesehitust. see võtaks liiga palju aega.

Jaanusele
9 aastat tagasi

Loen ikka millest sa aegajalt kirjutad. Kohati jääb mulje, et read on keskkontoris paberile pandud ja sa kohendad neid ainult kohalikele oludele. Oled sa isekeskis ka mõelnud nendele lubadustele, mis sa Haapsalu heaks teha oled lubanud ja palju nendest lubadustest on saanud ka soovitud jätku? Ise mulle ei meenu midagi. Kiruma oled sa meister, aga sisulisi lahendusi välja pakkuda sa ei oska. Kõikjalt sinu artiklitest ja väljaütlemistest eristub selgelt üks mõte – keskvõim on halb. Arvan, et nii see alati ei ole. Teijal juhtub nii mõndagi, on halbu ja on häid otsuseid. Kui sa tahad ikka olla oma riigi patrioot,… Loe rohkem »

Karilaiule
9 aastat tagasi

Kas tasuta bussisõit Haapsalus ja Uuemõisas tuleb enne valimisi jälle üles? Keda sa seekord selle puudumises süüdistada kavatsed?

kats
9 aastat tagasi

Hea pealkiri sel artiklil. Peab ikka olema pea kuju, mis sellise välja mõtleb! Ilma keskerakonnata elame kõik külmas laukas.

Jaanusele!
9 aastat tagasi

Miks Sa vaid Reformikaid siunad? Siuna ka keskerakonda ja Tallinna linnaomanike rahapildumist. Kusagile antakse näpuotsaga suure kära ja reklaamiga juurde, kusagil aga eschelonide kaupa veetakse oma tasku, või oma kamraadidele. Vaata ikka algul iseennast ja siis kiru teisi, kui endas ise ei näe ja ka mitte keegi teine ei näe Sind laita!

lehelugeja
9 aastat tagasi

Huvitav, kas see musta valgeks rääkimine ja eneseõigustamine, mis praegu varjupaiga asjus toimub, pälvib volikogu esimehe heakskiidu?

eelmisele
9 aastat tagasi
Reply to  lehelugeja

Karilaid pole võimeline küsimuslete vastama. Tegusid tal pole ja ma olen juba üsna kindel, et ka tema Lääne Elu lood pole ta enda kirjutatud. Stiil on väga Kesknädala moodi, seal tal teatavasti kaks sugulast. Ehib end võõraste sulgedega.

mõtlemist
9 aastat tagasi

no Haapsalu haridusreform kandideerib kindlasti Aasta Ämber tiitlile. Mis teha,naine(sed) laevas,laev põhjas. Aurupaat püsib vist veel vee peal,kuid alusharidus suunatakse otseteed põhja. Riigi eesotsas sellistest reformidest ei piisa,kus juhid nõunikeks määratakse.

Valdo
9 aastat tagasi

Tubli Hr. Karilaid selline lähenemine Minu arvates õige. Kindel, et tegu saabuva valimistega aga kunagi pole hilja. Vahel on vaja, et asjad välja öeldakse kas või enne valimisi. Nimelt võimuga kaasneb mälukaotus, vähemalt Eestis.
Edu!

madis
9 aastat tagasi
Reply to  Valdo

Jutul pole vigagi, kahjuks ei meenu mulle ühtegi tegu, millega Karilaid hakkama oleks saanud. Hariduse ümber puhuti üles tohutu mull, tegelikult ei juhtunud ju absoluutselt mitte midagi. Selle asemel et Tähe uksele koputada ja küsimusi esitada, jooksis Karilaid Lääne Elusse. Tühi kott on see Karilaid, tegelikult keegi ju ei tea, kes talle neid jutte kirjutab.

kodanik
9 aastat tagasi
Reply to  madis

Jah, Tähe lahti laskmiseks on vaja mäge liigutada. Kui dünamiiti ei ole,siis mäge ei raputa. Hea alustala järgmiselks KOV valimisteks.Seniks ongi nii Haapsalu = Sukles.

madis
9 aastat tagasi
Reply to  kodanik

Tähe lahtilaskmisest juttu ju polnudki, või ms eksin? Karilaid tegi end linnavalitsuse ees täielikult täis.

?
9 aastat tagasi
Reply to  madis

Mina sain asjast nii aru. Tähel käitumise ja suhtumisega probleeme,lisaks lösutas aastaid lv-s niisama. Karilaid tahtis,et aselinnapea ka pädevam välja paistaks ning nõudis tema ümber tõhusamaid inimesi.Vahetati Tähe ametikoha nimetus, sai temast parem inimene ja aselinnapea sai Tähe näol isegi tegusama meeskonna. Reform missugune ehk siis Tähe-reform ,sobib ka Tähe -muinasjutuks.

madis
9 aastat tagasi
Reply to  madis

Kas mitte ei alanud kogu see jant hoopis mingist vene kooliga seotud rahast? Kui teema sisaldab sõna “vene”, siis arusaadavalt jooksevad keskerakondlasel juhtmed täiesti kokku. Ikkagi jääb mulle arusaamatuks, miks oli selle tühise muudatuse pärast vaja sellist tsirkust ajakirjanduses, kas oma majas ei oleks asju klaariks saanud?

?
9 aastat tagasi
Reply to  madis

18.10.2014. Karilaid nõuab Tähe vallandamist.Karilaid ütles,et kirjutas avaliku kirja aselinnapea Liina Põllu kabinetis, kus nad arutasid Haapsalu hariduselu. Karilaiu sõnul olnud Põld murelik,et asjad ei liigu. “Liina Põllul on palju häid mõtteid,ta ei tegele mitte üksnes majadega,vaid ka õppe sisuga.” ütles Karilaid. “Näen aga,et ta on selles protsessis üksinda,meeskond ei tule tema mõtetega kaasa.” Põld oli vist vahepeal ukse taha saadetud,sest kiri tuli talle üllatusena ja kirja sisus välja toodud murekohad tundmatud. Või siis hariduselu üle tekkinud arutelu ei jõudnud päris hästi kohale. …..Põld ütles Lääne Elule ,et süveneb volikogu esimehe kirjasse. “Hoobilt ei ütle ma veel midagi,”lausus Põld ja… Loe rohkem »

hea nali
9 aastat tagasi
Reply to  madis

samas vaevalt et keegi Liina Põllu ideedest linnas huvitatud on. Pigem on need ideed viinud haridusosakonna linna naerualuseks. Üldse vale,et selline ullike aselinnapeaks sai,seal oleks ajusi ka vaja. Täht tuleb koju ära saata,enne linn jõulurahule ei saa.

Lugenu
9 aastat tagasi
Reply to  kodanik

Järgnev link viitab põhjustele, miks Täht nii kindlalt ennast tunneb. Haapsalu õpetajad võisid ainult unistada sellisest töötasust.
http://www.delfi.ee/news/paevauudised/eesti/aaviksoo-kui-opetajate-palgaraha-valja-ei-tule-siis-tuleb-poorduda-politseisse?id=67817871

suur küsimus
9 aastat tagasi
Reply to  Lugenu

Mida te siin Haapsalu linnas küll teete? See ei ole ju Mari-Epp Tähele esimene kord,kus talle andeks antakse? Mis nõunik tema on,kellele tema nõu vaja on? Mis palgaastmega see nõunik jätkab? Miks ta asendamatu on? Millal vastused rahvani jõuavad?

haapsallane
9 aastat tagasi

10-sse! Olen igati sama meelt!