Ilmateenistus: nädala algust saadab jahe ja tuuline ilm

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

ilm 2014-11-17 12.45.04Kaart: Riigi Ilmateenistus

Käesoleva nädala ilmakaardil valitseb kõrgrõhuala, mis hajutab taevast pilvi ning laseb õhul öösiti langeda tublisti allapoole null kraadi, teatas ilmateenistuse sünoptik Helve Meitern.

Lühikest kaart käiv päike ei jõua ka päeval õhku soojaks kütta. Nii jäävad päevased maksimumid nulli lähedale. Veidi soojem on õhk vaid Lääne-Eesti saartel.

Täna puhub veel üsna tugev kagu- ja idatuul, kuid nädala arenedes tuul vähehaaval vaibub. Homme on ka vähese ja vahelduva pilvisusega sajuta ilm ning puhub kagu- ja idatuul 4–10 m/s, saarte piirkonnas puhanguti 13 m/s. Sooja tuleb -1 kuni +4 kraadi.

Teisipäeval (18. novembril) ulatub Eesti kohale Venemaalt kõrgrõhkkonna loodeserv ja ilm püsib sajuta. Samal ajal avaldab Läänemerele survet madalrõhkkond ja kahe rõhkkonna vastasseisu tõttu on kagutuul tuntav eelkõige Liivi lahel, kus öö hakul ja uuesti õhtupoolikul on puhanguid 12-14 m/s, mandril jääb tuule kiirus alla 8 m/s. Õhutemperatuur on öösel mandril -2..-7, saartel -2..+3, päeval -1..+1, saarte rannikul kuni +3°C.

Kolmapäeval (19. novembril) koondub madalrõhkkond enam Kesk-Euroopa ja Balkanimaade kohale. Päevaks võib niiskemat õhku ka Saaremaale jõuda ja pole välistatud nõrgad sajuhood. Suuremal osal Eestist on ilm sajuta. Kahe rõhkkonna vastasseisu tõttu püsib kagutuul tugevana eelkõige Liivi lahe ümbruses, mandril puhub kagu- ja idatuul kuni 8 m/s. Õhutemperatuur on öösel -3..-8, saartel -2..+2, päeval -3..+2°C.

Neljapäeval (20. novembril) õhurõhk tõuseb ja kõrgrõhkkond tugevneb. Ilm on sajuta. Puhub nõrk idakaare tuul. Õhutemperatuur on öösel -2..-8, selge taeva all võib Kirde-Eestis veel paar kraadi madalamale langeda, saartel -1..+2, päeval 0..-3, saartel kuni +3°C.

Reedel (21. novembril) ulatub kõrgrõhkkond vöönina üle Eesti. Ilm on sajuta. Puhub nõrk idakaare tuul. Õhutemperatuur on öösel -2..-8, vaid saarte rannikul on üle 0°C, päeval 0..-3, saartel kuni +2°C.

Laupäeval (22. novembril) katab kõrgrõhkkond Balti riike. Ilm on sajuta ja rahulik. Õhutemperatuur on öösel -2..-8, päeval mandril 0..-3, saartel kuni +3°C.

Pühapäeval (23. novembril) liigub väheaktiivne madalrõhulohk üle Soome. Niiskust kandub ka kõrgrõhkkonna serva. Sajuhoogude võimalus on eelkõige Hiiu- ja Saaremaal ning Eesti põhjaservas. Tuul on nõrk ja muutliku suunaga. Õhutemperatuur on öösel -2..-8, Ida-Eestis võib paar kraadi madalamale langeda, päeval mandril -3..-1, saartel kuni +4°C.

Allikas: Riigi Ilmateenistus

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments