Juhtkiri: Haapsalu peab maa alla kolima

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

LE 25Haapsalu postimaja kinnistu arendajad on oma tulevikuplaani avalikustamisega torganud ora herilasepessa. Naaberkinnistul tegutseva tarbijate ühistu juht Raimond Lunev ennustab, et kui postimajja rajatakse uus kaubanduskeskus, tekib ümbruskonnas vältimatult parkimiskaos. „Näen siin ainult ühe ettevõtja kibestumust,” nentis postimaja üks arendajaid Siim Saareväli selle ennustuse peale.

Kaubamaja ja Lunevi hambaks kutsutav kõrghoone annavad Haapsalu city’le ilme. Uue linnakeskuse arendamisel olid plaanid veelgi suurejoonelisemad, sest mõned head aastad tagasi taheti kaubamaja esisele hakata maa-alust parklat rajama. Rehkendused lendasid uppi, kui selgus, et kaubamaja tuleks ehituse ajaks, nii umbes aastaks, kinni panna. Seda poleks kaubamaja üle elanud.

Nüüd tahavad postimaja arendajad city’le uut vunki anda ja veel ühe kaubakeskuse püsti panna. Linnaarhitekt Anu Joost on veendunud, et postimaja kinnistut tuleb arendada. Kui see krunt jääb selliseks, nagu ta praegu on, poleks see linnaruumi arukas kasutus. Ka poleks parkimiskohtade arutu lisamine mõistlik. Mida rohkem parklakohti, seda rohkem lisandub autosid ja ummistus on paratamatu, kinnitavad linnaplaneerijad.

Tekkinud vastasseis püsib. Edasiminekuks on kaks võimalust: kas kõrgustesse või maa alla. Postimaja ja kaubamaja piirkonda parkimismaja ära ei mahu, kuid maa alla saaks minna küll. See on ainus piirkond, kus Haapsalus kannatakse maa-alust parklat ehitada. Isegi kui Lunevi ja Saareväljade lahing kodusõjaks ei paisu, ei tähenda see veel, et probleem on lahendatud.

Lääne Elu arvates on Haapsalu uue keskuse kohal vaja kõrgemalt lennata – nii et saaks kogu uuenevat linnakeskust ühe pilguga haarata. Praegu vaatab igaüks oma mätta otsast. Parkimisprobleemile on vaja otsida lahendusi, olgu siis maa alt või maa pealt. Pigem siiski maa alt.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
31 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
kirsti
9 aastat tagasi

mhjah kirjutab õigesti.eks need arhidektid ja linnavalitsejad võiksid üldse kõik kortermajad buldooseriga ümber lükata ja kaubanduskeskused ehitada. Tegelikult ju on neid kaubanduskeskusi meie väikese linna jaoks liigagi ja Saareväljad-Engmanid saaks nats pead tööle panna ning midagi muud välja mõelda. Linna arhidekstuuri (vanalinna ikkagi või kesklinna) rikuks kindlasti igasugune suurehitus.

kati
9 aastat tagasi

olen tihti mõelnud.et miks meie linnas on parkimine tasuta ja linn ütleb.et raha pole.Suvel palju üritusi võõraid palju tehke mõnes kohaski parkimine tasuliseks see oleks ju raha meie linna heaks.

priit
9 aastat tagasi
Reply to  kati

Ja siis selle kontrollimiseks võiks ju MUPO ka teha.

Risto
9 aastat tagasi
Reply to  kati

ja me kes ei Haapsalus ei ela, moned meist valime Pärnu jos parkimine maksulisk saa.
Tanu et on tasuta parkimine, moni sel juhul Haapsalus poodides kylästame.

Rein
9 aastat tagasi

Käin leiva , piima järel tihti just Rimi kaupluses. Seda avara parkla pärast. Eriti talvel.

kati
9 aastat tagasi
Reply to  Rein

haapsalu kohalik ei pea üldse poes autoga käima iga nurga peal on pood elad ise kindlasti mulla2

Ettepanek
9 aastat tagasi

Nüüd, kuis tarbijte ühistu on teeninud korraliku kasumi, võiks ühistu ehitada endale ühe korraliku kontorihoone, koos kõigi kaasaegsete abiruumidega ja kolida individuaalelamu rajoonist välja. Praeguse hoone aga müüa kohustuslikus korras Lunevile tagasi, samamoodi nagu Taal müüb raudteed Eesti riigile. Kõik oleks söönud ja lambad terved. Kas keegi teab, kes kuuluvad tarbijate ühistu nõukogusse?

ott
9 aastat tagasi

Haapsalus peaks ka kehtima normid – kui keegi tahab midagi ehitada, siis kui palju peaks parkimiskohti olema. Selliseid norme on teistes linnades olemas, ei pea jalgratast leiutama.

kati
9 aastat tagasi
Reply to  ott

Haapsalu on üks vähestest linnadest kus on parkimine tasuta ärge virisege.Minule see meeldiks kui tuleb suur pood on kus vähemalt õhtuti aega sisustada

pook
9 aastat tagasi
Reply to  kati

Kle tibu kati, õhtuti ei ole ilus poes aega sisustada ja shoppajaid häirida nagu seda teevad noortekambad Rimi ja kaupsi ees ja sees.
Korralik noor naisterahvas on õhtuti voodis ja rahuldab kas oma meest või armukest.

Mnjah:)
9 aastat tagasi

Alustaks ikka sellest, et Haapsalu nn keskus on arhitektuuriliselt ikka üks saast ning sinna tahetakse teha juurde veel mingit hingetut ja koledat. Linnaplaneerimine on Haapsalus nii madalal tasemel, et lausa ahheta ja ohheta. Ehk alustaks eelkõige lihtsamast, terviklik linnaplaneerimine ja arhitektuurikonkurss, hakkate aru saama, mis asi on tegelikult arhitektuur ja linnaplaneerimine tegelikult. Parkimine on selle üks osa ning see arvestab vajadusi ja ka naabrite ja elanike huve terviklikult. Intrigeerivalt võiks ju ütelda, et omaenese tarkuses pritsitakse rumalust ning Haapsalu muutub saastmajadega saastlinnaks. Kahju

poolt
9 aastat tagasi

On aeg anda Haapsalus asjade korraldamine nooremate kätte. Las vanad stagnandid-kooperaatorid vahivad oma kõrghoonest kuidas Haapsalu ilma nendeta arenema hakkab. Olen kindel, et Saareväljad teevad Haapsalu Citysse midagi kaasaegset ja Haapsalu kesklinna sobivat. Vot seda vana kooperaator kardab, aga mitte ei muretse parkimise pärast. Kus on Lunevi, kui voliniku varasemad sõnavõtud Haapsalu heaks. Alles nüüd, kui näeb oma äridele konkurentsi on hakanud sõna võtma. Guugeldades leiab mehest ainult ühe loo, kuidas mees rehepappi tegi http://www.postimees.ee/31161/tarbijate-uhistu-ostis-oma-juhi-eramu

nokamoon
9 aastat tagasi
Reply to  poolt

Nimi “haapsalu city” viitab juba mania grandiosale.

no milleks
9 aastat tagasi

on vaja Haapsallu veel mingit kaubanduskeskust?????Kellele???Haapsalu rikub niigi ära see kohutav tornelamu ja nüüd veel 1 keskus kohe kaupsi taha???Nagunii müüakse sma rämpsu ka selles uues poes.Tehke midagi agjaliku,mitte ärge ummistage seda väikest linna nende koledate plekk poodidega.Tehke saareväljad parem midgai ilusat ja ,mida inimesed vajaksid.Neid poode pole küll vaja üksteise selga ehitada,see on kole.

Toslem
9 aastat tagasi

Miks hakatakse rääkima Haapsalu parkimisprobleemidest ainult siis, kui volikogu liikmete ärihuvid riivatud saavad ? Viimane suurem jagelemine oli kevadel, kui Karja tänaval hakati liikluskorda muutma. Proovime seekord nii, et “ei lähe inetuks kätte see asi”.

linnakodanik
9 aastat tagasi

Kuule hr. Lunjev, ole nüüd üks aus ja julge mees ning tunnista, et kardad konkurentsi aga ei murtse mitte niivõrd parkimise pärast, miks Sa arvad et kõik on lollid ja ei saa aru milles tegelikult asi on.

Salme
9 aastat tagasi
Reply to  linnakodanik

Mis sellest konkurendist ikka karta,põhihinnad on igal ketil all ja pidevalt käib jälgimine.Vaevalt uus omanik Maksimast odavamalt müüa saab,eks temagi taha teenida ja millest siis töötajatele palka maksta ja praegu on ju Kaubamaja ostukorv Maksimast odavam.
Hea,et Haapsalu vana kalmistu olemas on ,muidu oleks seal juba mõni kaubanduskett.