Kiltsi kestvuskrossi parimad läänlased olid Pääbo ja Engman

Juhan Hepner

juhanh@hot.ee

kiltsi kross (1024x576)

Soolomootorrataste stardis oli 130 võistlejat. Foto: Juhan Hepner.

Laupäeval sõidetud Kiltsi kestvuskrossil ei õnnestunud läänlastel kahjuks üldarvestuses esimese kolme hulka pääseda, kuid soolomootorrataste klassides Veteranid 40+, E1 ja Harrastajad C võideti siiski kokku kolm medalit.

Kiltsi lennuväljal asunud 6,2 km pikkusel rajal jõudsid üldarvestuse kolm parimat teha 17 ringi ja ülejäänud kümne parima hulka jõudnud sõitjad 16 ringi. See tähendas umbes 100 km läbimist. Raja muutsid eriti põnevaks nõukogudeaegsed lennuväeangaarid, millest võistlejad üle kihutasid. Sõidu üldvõitjaks tuli Jüri Triisa.

Kiireimaks Lääne MK sõitjaks oli üldarvestuses 4. koha ja E1 klassis hõbemedali saanud Kert Pääbo. Pääbol oli lootust saada oma klassis ka esikoht. Tema duell lätlasest konkurendi Edgars Silinsiga pakkus pinget kogu võistluse jooksul, kuid lõpuks tuli Pääbol siiski tunnistada lätlase paremust.

Kestvuskrossi Eesti meistrivõistluste arvestuses on Pääbo E1 klassis soomlase Jari Alaneni järel endiselt teisel kohal. Edetabeli liidrist lahutab Pääbot nüüd vaid 4 punkti, sest Kiltsi lennuväljal peetud võistlusel jäi Alanen E1 klassis kolmandaks.

Veteranid 40+ klassi võit läks Lääne MK sõitjale Reio Engmanile. Üldarvestuses oli Engman 7. Engman on Eesti meistrivõistluste edetabelis oma klassi liider, sest on võitnud kõik kolm tänavust etappi. Lähim konkurent Toivo Nikopensius jääb Engmanist maha 11 punktiga.

Engmani sõnul vaevab teda praegu vigastus, mis võis tulemust mõjutada. "Kuu aega tagasi sai õlg viga. Õlg on praegu haige. Kiirust see võib-olla isegi ei muutnud, aga pole saanud lihtsalt piisavalt trenni teha. See võis paar kohta mõjutada [üldarvestuses]," ütles Engman.

Rajaga jäi Engman rahule. "Rada on väga hea. See on ainulaadne, sest mujal Eestis on liivarajad. Meie rada on kivine ja hoopis teistsuguse pinnasega. See on hästi sarnane maailma suurimale endurole (maastikul sõidetav kestvusmotospordiala – toim.), mis peetakse Rootsis Gotlandi saarel. Kui keegi tahab sinna sõtima minna, siis siin on hea selleks harjutada," lausus Engman.

Kaks tundi krossi sõita pole kerge ülesanne. "Motokross on keeruline ala, sest koosneb paljudest asjadest. Sa pead oskama mootorratast seadistada, nägema hästi rada ja olema füüsiliselt tugev. Kui need komponendid on kõik koos tuleb tulemus ka. Paljud mõtlevad, et istud lihtsalt [ratta] selga ja annad gaasi. Tegelikult see nii ei ole," ütles Engman.

"Tean oma kogemusest, et näiteks Saksamaal on koormustestide võitjad enamasti motomehed," lausus Engman, kelle sõnul võib motokrossiks vajaliku füüsilise vormi puhul tõmmata paralleeli triatloniga.

Engman on motokrossiga tegelenud suurema osa oma elust. Ta alustas juba 12aastaselt. "Tänaseks olen ma 46 aastat vana. Mõned aastad jäid vahele, kui pidin nõukaajal vene kroonus käima. Ülejäänud aeg on mul mootorratastega möödunud," ütles Engman.

Engmani sõnul plaanib ta motospordiga jätkata ka edaspidi. "Kas nüüd nii aktiivselt aga ikka kutsub mootorratta juurde. Ma arvan, et mul ei tule undki peale, kui tsiklit garaažis pole," lausus Engman.

Harrastajad C klassis tuli teiseks Lääne MK sõitja Khevin Kalm. Üldarvestuses teenis Kalm 82. koha.

Teiste Lääne MK sõitjate tulemused olid järgmised: Argo Laherand oli Veteranid 40+ klassis 6., Indrek Tomingas oli Enduro klassis 9., Reio Tapner sai Harrastajad C klassis 7. koha, Allan Kelder tuli samas klassis 13. ja Erki Teras sai Hobby 30+ klassis 7. koha.

Kokku oli soolomootorrataste stardis 130 võistlejat.

Soolomootorrataste üldarvestuse 10 parimat:
1. Jüri Triisa
2. Toomas Triisa
3. Edgars Silins
4. Kert Pääbo
5. Elary Talu
6. Kristaps Bajars
7. Reio Engman
8. Jari Alanen
9. Lauris Ermanis
10. Einars Vinters

Vaata ka Lääne Elu videot võistlusest! Video: Juhan Hepner.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
veteran
9 aastat tagasi

Olite tublid Kert ja Reio ! Kullad koju !