Lääne Teed hakkab Jaaknas kruusa kaevandama

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Lääne-Nigula vallavolikogu on päri keskkonnaameti arvamusega, et Lääne Teedele võib välja anda Jaakna kruusakarjääris kaevandamise loa.

Lääne Teed taotleb kaevandamiseks 20,5 ha, millest mäeeraldis moodustab 18,4 ha, ülejäänu on teenindusmaa. Uuringu kohaselt on karjääris ehituskruusa 1,2 miljonit m3 ja ehitusliiva 230 000 m3. Lääne Teed tahab aastas kaevandada 95 000 m³, kaevandamisluba küsib ettevõte 15 aastaks. Kui kruus ja liiv on kaevandatud, tuleb karjäär korda teha.
Lääne-Nigula vallavalitsuse maaspetsialist Sirje Selart ütles, et karjäärist kujundatakse mets ja veekogu. Selarti sõnul on loa andmisel esimest korda arvestatud ka kohalike inimeste soove. Näiteks Jaakna külavanema ettepanekul võib kaevandamine käia vaid tööpäeviti kl 8–18. Tolmu tõkestamiseks tuleb kuival ajal teid niisutada. Et kaevandamise müra ei häiriks elu, rajatakse mäeeraldise lõunapiirile pärast metsa raadamist kolme kinnistu ette mürakaitsevall.

Jaaknas on kokku kolm kruusakarjääri.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Neeme
9 aastat tagasi

Karjääride loomisele on tihti vastuseisu. Kui aga kindlustada tulevikus ilusa vekogu jm teke, tasub mõelda.Kruusa ju nagunii vaja. Küll peaks ehk kindlaks määrama ettevõtjale kohustuse tagamaks peale kaevandamise lõppu näiteks veekogu, mille vee keskmine sügavus oleks ette nähtud. Et vältida niisama madalate veekogude ehk “lompide” tekkimist. Näiteks võiks olla nõue, et tulevikus oleks vee keskmine sügavus 2 meetrit!?
Paljud meie järved kipuvad kinni kasvama,seega poleks üldse paha kui tekiks uusi, heade tingimustega kalastikule jne. Muidugi, alati tasub kaaluda ka võimalust tulevikus RMK metsaonnide ja lõkkepaikade loomist sellistes kohtades.