1

Nostalgiapäevad saavad nädalavahetusel 10aastaseks

Andrus Karnau

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

lk5_nostalgia

Mullune nostalgiapäevade rongkäik. Foto: ARVO TARMULA

10. nostalgiapäevad toovad reedest pühapäevani Haapsallu sadu vanu autosid, hulga kontserte, suure laada ning palju muud huvitavat.

Nostalgiapäevade korraldajail on praegu väga kiire aeg, sest kolm päeva kestvate sündmuste organiseerimisel tuleb kokku tõmmata viimased lahtised otsad.

„Tegemist on tohutu palju,” ütles nostalgiapäevade projektijuht Marina Sillaste.

Sillaste sõnul tuleb nädalavahetusel palju huvitavat. „Kindlasti on põnev kohtumisõhtu, mida oleme kümme aastat järjest teinud,” ütles Sillaste.

Tänavu tulevad kohtumisõhtule Katrin Karisma ja Tõnu Kilgas, kes ootavad kuursaalis reedel kell 19. Pilet on 6 eurot.

Varasemail aastail on Haapsalus rahvaga kohtunud Tõnis Mägi, Uno Loop, Enn Eesmaa ja Heidi Tamme. Karisma ja Kilgas annavad kontserdi ja seejärel saab publik esitada küsimusi.

Sillaste tõstis esile ka vanade sõidukite paraadi, mis liigub laupäeval kella 13 ajal Mulla tänavalt Haapsalu peatänavale ja sealt edasi piiskopilinnusesse. „Seal osaleb näiteks üks rootslane, kes tõi siia ringrajamotika, mida pole Eestis enam olemaski,” ütles Sillaste.

Vanasõidukite paraad

Paraadist võtab osa 15 vana võidusõidumootorratast. Nende Haapsallu toomise on korraldanud endine võidusõitja Ants Ale. Tema sõnul on paraadil koos vanade mootorratastega näha ka tervet hulka omaaegseid Eesti motosportlasi nagu Andres Krestinov, Aadu Sikk, Mart Lajal, Juhan Laansoo, Paul Kukk ja Juhan Tammik.

Paul Kukk on kohal paraadi vanima sõiduki, 1911. aastast pärit mootorrattaga. „Pealtvaatajate hulgas võib olla ka Vambola Helm (mitmekordne Eesti ja NSVLi meister ringraja- ja hipodroomisõidus – toim.),” ütles Ale.

„Sõitsin ise 1970. aastail võidu ning nad on kõik mu tuttavad,” selgitas Ale, kuidas tal õnnestus üles leida ja Haapsallu meelitada nii palju omaaegseid motosportlasi.

Paraad lõpeb piiskopilinnuse hoovis uhke väljanäitusega. Seal on laupäeval ka laat, kell 14.30 algav moedemonstratsioon ja hulk etteasteid: slaavi kultuuriselts „Bõliina”, rahvatantsurühm „Susanna” ja vokaal-instrumentaalansambel „Kuuskümmend üheksa” (mille liikmete hulgas on motosportlane Juhan Tammik). Nostalgiapäevade juubeliks mängivad Teoteatri näitlejad kell 15 ette Piret Viisimaa lavastatud näidendi „Tipp ja Täpp”. Kõik piiskopilinnuse üritused on publikule tasuta.

Kell 14.30 algab Lossiplatsi parklas vanadele autodele mõeldud vigursõit, mida korraldab Kalle Kruusma. „Torbikute vahel peab edasi ja tagasi sõitma. Pärast on täpsuspidurdamine,” ütles Kruusma. „Sellega peaks kõik hakkama saama.”

Pikendab turismisuve

Sillaste sõnul tuleb nostalgiapäevadele rahvast ka väljastpoolt Läänemaad. Mõni seltskond tuleb lausa vanaaegse bussiga. „Tavaliselt tuleb üks suur seltskond Sakust ja üks suur seltskond Tartust. Nad on igal aastal olnud tohutu tänulikud. Eks me alustanud seda retrobuumi esimeste nostalgiapäevadega, pärast seda hakati tegema igasuguseid üritusi üle Eesti,” ütles Sillaste.

Haapsalu linnapea Urmas Suklese sõnul pikendavad septembris peetavad nostalgiapäevad Haapsalu suve. „Kümme aastat on see üritus siin olnud, järelikult läheb päris paljudele inimestele korda,” ütles Sukles.

Sukles ütles Lääne Elule, et talle endale on nostalgiapäevadel kõige enam huvi pakkunud vanade autode paraad. „Ma olen vahetevahel seal ka osalenud,” lausus Sukles.

Nostalgiapäevade kava leiab siit.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
trackback
Nostalgiapäevad avavad Katrin Karisma ja Tõnu Kilgas | Lääne Elu

[…] Haapsalu kümnendad nostalgiapäevad algavad reedel, so täna õhtul kohtumisõhtuga kuursaalis, kus esinevad operetitähed Katrin Karisma ja Tõnu Kilgas. […]

wpDiscuz