1

Mikser: NATO otsustavus kõiki liitlasi kaitsta on kindel

Urmas Lauri

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

sven mikser web small 2NATO tippkohtumisel heaks kiidetud heidutusmeetmed aitavad tõsta Eesti sõjalise kaitstuse kõrgemale tasemele, kui see kunagi on olnud, ütles kaitseminister Sven Mikser neljapäeval riigikogus.

"Ühegi varasema tippkohtumise otsused ja järeldused ei ole olnud sedavõrd Eesti nägu kui seekordsed," sõnas Mikser riigikogus tehtud poliitilises avalduses. "Saime Walesist kindla kinnituse, et NATO kollektiivse julgeoleku põhimõtteid võtavad kõik liitlased tõsiselt ja et kõik liitlased on pühendunud oma kohustuste täitmisele."

Kaitseministri sõnul oli Eesti valitsuse eesmärk Walesi tippkohtumisel, et NATO tugevdatud heidutushoiak Läänemere regioonis muutuks uueks tavaolekuks. "Walesis heaks kiidetud valmisoleku tegevuskavaga sai see uus tavaolek NATO riigi ja valitsusjuhtide kinnituse. See uus normaalsus annab raamistiku Eesti ja kogu NATO idatiiva julgeoleku tugevdamiseks," ütles Mikser. "Tegu on täiesti uue lähtekohaga kogu NATO tegevusele."

Mikser nimetas kuut tippkohtumisel otsustatud meedet, millega NATO kavatseb alliansi idatiiva julgeolekut tugevdada. "Esiteks, NATO kohalolu suurendamist NATO idatiival, nii õhus, maal kui ka merel. Teiseks, varustuse ja logistika eelpaigutamist. Kolmandaks, ühe juhtimisstaabi toomist ühe NATO idapoolse liitlase territooriumile. Neljandaks, Ämari lennubaasi regulaarset kasutamist õhuturbe teostamiseks. Viiendaks, Eestis ja Läänemere regioonis pidevalt paiknevaid ja regulaarselt roteeruvaid liitlaste üksusi ja kuuendaks, kollektiivkaitse stsenaariumil põhinevate õppuste mahu ja hulga suurendamist."

Kaitseminister lisas, et Walesis võeti vastu otsus asuda väga kiire reageerimisvõimega üksuse loomisele NATO reageerimisväe koosseisus. "See üksus, ingliskeelse nimega Very High Readiness Joint Task Force suudab reageerida paari päeva jooksul ja selle käsuahelat on lühendatud selliselt, et tema kasutamine saab toimuda sujuvalt ja tõrgeteta," ütles Mikser.

Kaitseminister tõi eraldi välja selle, et Walesi tippkohtumine tõi kaasas konkreetsed lubadused liitlasriikide kaitsekulutuste tõstmiseks.

Mikser rõhutas, et ehkki alliansi otsustavus kõiki liitlasi vajaduse korral kaitsta on raudkindel, peab Eesti tegema kõik, et artikkel viit vallandavat sündmust kunagi ei juhtuks. "Ja seda võimaldab kõige kindlamal moel teha just nähtav ja usutav heidutushoiak," sõnas ta.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
Mart
Mart

Aga kas viies peatükk ikka kehtib? Eile kehtis, aga täna?

wpDiscuz