Turismi kõrgkuul juulis peatus majutusettevõtetes rohkem turiste kui mullu samal ajal

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Ööbimiste arv 2014 statistikaJuulis peatus majutusettevõtetes 440 000 turisti, mis oli 4% enam kui eelmise aasta juulis, teatab Statistikaamet. Suurenes nii sise- kui ka välisturistide arv.

Juulis peatus majutusettevõtetes 292 000 välisturisti, mis oli 3% enam kui eelmise aasta juulis. Välisturistid moodustavad jätkuvalt kaks kolmandikku turistide koguarvust.

63% turistidest saabus naaberriikidest Lätist, Soomest ja Venemaalt. Venemaa turiste oli majutusettevõtetes 5% vähem kui eelmise aasta juulis, samas Läti ja Soome turiste vastavalt 2% ja 1% rohkem.

Mitmetest Euroopa riikidest saabus enam turiste kui aasta tagasi juulis — Saksamaalt 8%, Rootsist ja Suurbritanniast kummastki 13% rohkem. Samas Leedust, Hispaaniast, Itaaliast ja Norrast saabunud turiste peatus majutusettevõtetes vähem.

Jätkuvalt suureneb Aasia riikidest saabunud turistide arv. Juulis peatus majutusettevõtetes viiendiku võrra rohkem turiste ka Ameerika Ühendriikidest.

63% majutusteenuseid kasutanud välisturistidest peatus Tallinnas. Populaarsuselt järgmised sihtkohad olid Pärnu, Tartu ja Saare maakond, kus peatus vastavalt 14%, 6% ja 5% majutusettevõtete teenuseid kasutanud välisturistidest. 80% välisturistidest olid puhkuse- ja 14% tööreisil.

Juulis kasutas majutusettevõtete teenuseid 148 000 siseturisti ehk 11 000 enam kui eelmise aasta samal kuul. Harju maakonnas peatus ligi viiendik, Pärnu maakonnas 15% ja Saare maakonnas 10% majutusteenuseid kasutanud siseturistidest.

70% siseturistidest olid puhkuse- ja 15% tööreisil.
Juulis pakkus külastajatele teenust 1304 majutusettevõtet.

Külastajate käsutuses oli 23 000 tuba ja 55 000 voodikohta. Ühelgi varasemal aastal pole külastajate käsutuses olnud nii palju tube ja voodikohti.

Juulis oli täidetud 58% tubadest ja 50% voodikohtadest. Kõrgeim oli tubade täitumus Tallinnas ja Pärnus, vastavalt 84% ja 81%. Ööpäev majutusettevõttes maksis keskmiselt 34 eurot ning oli 2013. aasta juuliga võrreldes kahe euro võrra kallim. Tallinnas ja Pärnus maksis ööpäev majutusettevõttes riigi keskmisest rohkem.

Helga Laurmaa, Statostikaameti ettevõtlus- ja põllumajandusstatistika osakonna juhtivstatistik

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments