Toomas Hendrik Ilves: Me peame olema selged ja järjekindlad

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Obama-8Barack Obama (vasakult) ja Toomas Hendrik Ilves. Foto: René Velli (Vabariigi Presidendi Kantselei)

"Alustuseks tahaksin tervitada president Obamat Eestis," teatati president Ilvese pressiavalduses pärast kahepoolset kohtumist president Obamaga.

Meil on suur rõõm ja au teid siin enne NATO tippkohtumist võõrustada. Teie külastus saadab tugeva sõnumi. Me oleme Ameerika Ühendriikidele ja teile isiklikult tänulikud eestvedamise, pühendumise ja toetuse eest.

Mind on šokeerinud hiljutised uudised Iraagist. Me mõistame need barbaarsed teod hukka. Me näeme ISISes tõsist ohtu meile kõigile ning oleme Ameerika Ühendriikide ja liitlastega selles küsimuses üksmeelel.

Meie päevakorra peamine teema on praegusel ajal julgeolek. Küsimus, mis on kõigil mõttes, on olukord Ukrainas ja selle laiem mõju Euroopa julgeolekule.

Kuulsin just uudiseid president Porošenko ja Putini relvarahust. Loodan, et see jääb kehtima.

Me peame olema selged ja järjekindlad, kirjeldades olukorda Ukrainas. Tegemist on Venemaa-poolse agressiooniga, nagu ka Euroopa Liit eelmisel nädalavahetusel rõhutas. Euroopa Liit ja Ameerika Ühendriigid on valmis rakendama edasisi piiravaid meetmeid vastuseks Venemaa käitumisele. Venemaa peab tunnistama, et ta on konflikti üks pool, ja astuma reaalseid samme, mis viivad konflikti deeskaleerimiseni. Samuti peame jätkama Ukraina toetamist, pakkudes talle vajalikku abi.

Kui rääkida meie piirkonna julgeolekust, siis Ameerika Ühendriikide roll selles on väga suur. Eesti on Ameerika Ühendriikide lähedane ja usaldusväärne liitlane. Me võtame oma NATO kohustusi tõsiselt. Me ei ole jäänud ootama, et teised meie julgeoleku eest hoolitseksid. Alates alliansiga liitumisest on Eesti sõdurid järjekindlalt kaitsnud teiste vabadust Afganistanis, Iraagis ja hiljuti Kesk-Aafrika Vabariigis. Me eraldame piisavalt vahendeid kaitsele ja suurendame järjepidevalt oma riigi kaitsevõimekust.

Me oleme Ameerika Ühendriikidele tänulikud oma sõdurite saatmise eest siia ja aktiivse osalemise eest Balti õhuturbemissioonis. Teie kohalolek rõhutab NATO artikkel viie usaldusväärsust. Kahtlemata on teie kahepoolne panus olnud eeskujuks ka teistele NATO liitlastele. Jõuline ja nähtav liitlaste kohalolek Eestis on parim viis võimalikku agressiooni ära hoida. Me ootame, et NATO homsel tippkohtumisel seda kinnitataks.

Euroopas on kujunenud täiesti uus julgeolekuolukord ja meil on hea meel, et mitu tippkohtumise dokumenti seda asjaolu kajastab. Me eeldame, et Walesis toimuval NATO tippkohtumisel võetakse vastu valmisoleku tegevuskava, mis on liitlastele eelseisvatel aastatel julgeolekule ja heidutusele suunatud praktiliste sammude ja meetmete kaudu juhisdokumendiks.

Mul on hea meel nentida, et peale tiheda kaitsekoostöö on meie kahepoolsed suhted tugevad ka paljudes teistes valdkondades, nagu küberkaitse ja energiajulgeolek. Üleilmselt teeme koostööd selleks, et edendada oma ühiseid väärtusi: demokraatiat, inimõigusi ja õigusriigi põhimõtteid. Eesti on maailmas üks juhtivaid riike internetivabaduse ja e-riigi valdkonnas. Meie liberaalne majandus pakub palju põnevaid võimalusi suuremaks kaubavahetuseks, koostööks ja investeeringuteks.

Lubage mul veel kord tervitada president Obamat Eestis, Põhja-Euroopas, Euroopa ühes jõukamas ja edukamas piirkonnas. Meie riikidel on ühised väärtused ja huvid ning ma olen kindel, et üheskoos suudame tagada ühtse ja vaba Euroopa, kus valitseb rahu.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
selget mõistust
9 aastat tagasi

Kui vaadata riigikogu ja meie poliitikute tööd siis saad aru et selge mõistuse piiril need tehtud ei ole. Selge mõistus on see kui inimene ei peaks enda kodumaalt ära põgenema kuid seda poliitikat meil ei aeta. Mida need NATO lennukid siin valvama peavad kas võsastunud põlde ja ohaka välju. Linnad toimivad juudi keto printsiibil. Aiad on veel ümbert puudu. Võimul olemiseks piisab aga sellest et kleebi aga nett jumalate kohtumise pilte ja ütlemisi täis ning rahvas peab õnnelik olema.