Õhtulehe reporter: Haapsalu on mahajäetud linn

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Haapsalu 735 talvTulin Hiiumaalt. Praam jõudis mandrile hilja. Oli pime ja nagu ikka, paistavad sellistel hetkel mõned asjad palju selgemalt kui päeva ajal, kirjutas reporter Teet Teder Õhtulehes.

Nii sõitsingi läbi Haapsalu ilma, et oleksin aru saanud, kus linn algas ja kus lõppes. Kesklinna tundsin ära, seal tuled põlesid, vähemalt osad. Aga mida linnast väljapoole, seda enam olid uued uhked ringteed moekate kergliiklusteedega pilkases pimeduses, aupaklikult kummarduvad laternapostid nende kohal. Kah pimedad.

Haapsalu ei ole erand. Selliseid mahajäetud moega end linnadeks ja aleviteks nimetavaid külasid on veel, pealinn nende seas, kus looklevad normi järgi ohututeks ehitatud, kui pimedad teed.

Tänavavalgustus on nagu põrandaküte, mis igaks juhuks jalge alla valatud, aga sisse ei lülitata, sest elekter ju maksab. Kasutu asja ehitamist ei saa õigustada sõnapaariga "igaks juhuks". Ausam on seda nimetada raiskamiseks, laristamiseks, tuulde loopimiseks või ka rumaluseks. "Ma ei osta golfikeppide komplekti, kui ma golfi ei mängi. Miks minu kui maksumaksja rahaga ostetakse ja paigaldatakse kasutuid lilleampleid teeserva?" arutles reporter Teder.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
48 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
kent
9 aastat tagasi

Mõttetud vingujad on siin koos. See, et mõned miinimumi eest tööl käivad on ainult enda viga. Järelikult ei oskagi midagi teha, et läbi lüüa ja pole koolis õppinud. Huvitav kus mujal väikelinnades kõik ideaalselt läheb, ega ei lähegi ja ääremaastumine toimub ka igalpool mujal või arvate, et Paide, Jõgeva või Viljandi arenevad jõudsalt. Palgatase ei ole Haapsalus palju väiksem, kui Tallinnas. Ehitajaid tuuakse kogu aeg Tallinnast siia, kes teevad isegi väiksema tasu eest töö ära. Nii on suuremate objektidega siin kogu aeg olnud. Vaadates linnas sõitvat autoparki ja liiklustihedust peatänavatel, siis ei teki mingit tunnet, et kõik on vaesed. Kui… Loe rohkem »

noo...
9 aastat tagasi

…ma ei tea, ma tulin koju (Haapsallu) tagasi, kuna palk on parem kui Lõuna-Eestis oli…..see, et linn on rahulik ja õhtuti tühi, see on ainult pluss. Inimesed on kodus perega, mitte ei lälla linna peal. Loogiline väikelinnas ju…. mida te vigisete maisaaaru???

ex-haapsallane
9 aastat tagasi

Haapsalu on ilus väike linn. Aga inimesed vajavad tööd. Ei taha, et see linn muutuks muuseumiks, mida on ilus vaadata, aga suurt rohkemat teha pole. Linn on päeval ja õhtul enamjaolt inimtühi ja see on nii kurb. Siis lähed kohvikusse või pubisse ning näed vaid igavlevaid teenindajaid… Ise olen ka seotud Haapsaluga, kuid tööd polnud ja kolisin Pärnusse. Ok, ma ei hakka Pärnut Haapsaluga võrdlema, aga Kuressaarega võib vabalt. Minu arust peaksid linnaisad mugavustsoonist välja tulema ja pingutama, pingutama, pingutama. See Tallinna lähedus on mõneti linna arengut pärssiv, sest mugav on minna Tallinnasse – ja jäädagi Tallinna magalaks. Loodan, et… Loe rohkem »

jah
9 aastat tagasi

Haapsalu tekitab ängi ja masendust. 20. augusti õhtul oli see nagu inimtühi, mahajäetud paik. Lippe oli majadel vähe, linn oli inimtühi peale kuut õhtu.l. Kohvikud inimtühjad. Peatänaval astus üks inimene, lossihoovis tõstsid paar meest pinke autolt. Tulevat juubeliüritus. Taevas oli hall ja öö eel algas sadu. Rannaäär on kenasti korda tehtud, kuid ükskõiksus ja hoolimatus õhkub Haapsalus kõikjal vastu. Kuursaali uks oli lukus, kaldail täielik vaikus. Linna- ja maavalitsus on täis lihtsalt tuimi ametnikke , maavanem on tühipaljas karjerist Võrust. Linna volikogus on ülbed “ärimehed”, ka sugulased omavahel. Nad pressivad vaid omi ärihuve läbi.

Ivo
9 aastat tagasi
Reply to  jah

“Taevas oli hall ja öö eel algas sadu”- küll on ikka kole koht see Haapsalu!

tööl Haapsalus
9 aastat tagasi

Ma ei ela Haapsalus, aga käin siin tööl ja olen suhteliselt rahul. Öelge, milline Eesti väikelinn Haapsalust oluliselt parem on. Lihula? Rapla? Võru? Valga? Ma ei hakka võrdlema Haapsalut Tallinna, Pärnu ja Tartuga. Haapsalus toimub suvisel ajal palju huvitavaid üritusi- mitte ainult memmede pitsikudumine. Ameerika Autod, Augusti bluus, Valge Daami päevad jpm Sel suvel tulid juurde Peetrike ja Kallis Mari, oli vesiratta laenutus Väikesel Viigil. Kui palju ilusaid puitpitsiga maju on siin restaureeritud. Töötan ise hotellis ja kuulen välisturistidelt “Milline armas väikelinn!” Pimedal ajalgi ei ole hirm väljas olla- nii turvaline on see linnake oma 10 000 elanikuga. Töökohtadega ei… Loe rohkem »

räägime asjast
9 aastat tagasi

Toome teile hästi mittekauge näite. Näiteks Kuressaare on Haapsalule pika puuga ära teinud. Ja seda tänu Saaremaisele nupukusele ja geniaalsele müümisoskusele. Au saarlastele! Kuressaares saab endiselt lapsi ilmale tuua, saab neid seal ka vajadusel ravida. Kuressaare on vaatamata kaugusele üsna hästi ühendatud mandriga (nt lennuühendus). Kuressaare turism on oluliselt arenenum kui Haapsalus, vaadates kasvõi spade arvu (7 vs Haapsalu 2) ja nendes pakutavate teenuste kvaliteeti. Kuressaare on suutnud säilitada põllumajandusliku võtmetähtsusega tööstused, nagu piimatööstus ja lihatööstus; on suutnud ka piimatööstust laiendada. Kuressaares on Eesti parimaid golfiväljakuid, mis kutsub kokku jõukamaid inimesi. Kuressaare on panustanud suuri summasid sadamate arendamiseks ning remontimiseks.… Loe rohkem »

Põhjus...
9 aastat tagasi

Olen eelkirjutajatega nõus. Ei koliks iialgi siit ära. Kuid, mida teha.. Kui palgad on nii väiksed, et peale maksude maksmist enam praktiliselt midagi kätte ei jää. Aga tahaks ju ka kontsertidel käia, natukenegi vabamalt elada. Ülemused on tööl suur osa selleks, et mõelda, kuidas sedagi palka nn. kokkuhoiu mõttes kärpida. Preemiaid ei maksta ammugi enam, milleks üldse siis pingutad. Tööd juurde ei tule. Ilma tööta ja palgata ära ei ela. Muus osas aga fantastiline linn, Kultuurne ja üritusi täis. Oleks vaid kapitali kõigest osa võtta.Inimeste õelus, nagu siin keegi nimetas Haapsalu inimesi, on tingitud vaid murest enda ja oma pere… Loe rohkem »

laal
9 aastat tagasi
Reply to  Põhjus...

lubas et hakkame kartuli koori sooma, nuud on see aeg katte tulemas, onn pole rahas raakis ta ja kobis EP-sse elama ja oma iisr
aeli relvamuugist saadud seekleid lugema

läänlane
9 aastat tagasi

Ah, haapsallased, te ei tea, mida te räägite. Pole see rohi mujal rohelisem. Unistan Haapsallu (tagasi) kolimisest, kuid igasugune isu selleks kaob, kui loen siit kibestunud ja õelate inimeste kommentaare. Milleks elada kurjade inimeste keskel? Haapsalu on väga armas paik maamunal. Käige korraks kaugemal ja te saate sellest aru. Rohkem positiivsust, vingatsid!

KRT KYLL!
9 aastat tagasi
Reply to  läänlane

Mille eest ma Haapsalus elades endale ja oma perele süüa ostan? Kus ma tööd leian, olen kõrgharidusega spetsialist? Vasta palun! Ja siis tule rääkima positiivsusest! Ära kommenteeri, kui mõistust pole!

kati
9 aastat tagasi

Haapsalus on hea elada,kui vaid palgad oleks natuke suuremad siis ei peaks hakkama vaatama uut elukohta.Enamus Haapsalu rahvast teenib siin ju ainult miinimumi ja sellega ju ei ela.

allakäik
9 aastat tagasi

algas lääne okupatsiooniga ja täna müüvad kollaborandid meid jätkuvalt läänele

nojah
9 aastat tagasi

Allakäik algas reisirongiliikluse ja raudtee hävitamisest. Kellele see kasulik oli eks mõelge. Väga kahju on sellest muidugi.