54

Jaanus Karilaid: Aurulaeva kasulikud õppetunnid

Urmas Lauri

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kolumbus üritas 1492 leida tee Indiasse, aga leidis hoopis Ameerika. Lääne Elu üritas tuvastada korruptsiooni, leidis aga linnaametnike suhtlusprobleemid ja äratas meedias tsunftisisese vaidluse tasakaalustatud uudislugudest. Viimast pole nii teravalt tehtud viimased kümmekond aastat, kirjutab Haapsalu volikogu esimees Jaanus Karilaid (pildil).

Jaanus Karilaid Foto: Arvo TarmulaAurulaev tuleb, ametnikud parandavad mälu ja suhtlust ning uudislood muutuvad suurema tõenäosusega debattide algatajateks. Ainult positiivsed võidud reas!

Kui Postimees hakkaks arutlema Eesti Päevalehe sisukvaliteedi ja uudislugude tasakaalustatuse üle, siis Eesti ühiskond tervikuna võidaks sellest tohutult. See võit oleks hindamatu.

Aurulaeva hankest ja volikogu kontrollist

Rohkem kui nädal tagasi tegi Lääne Elu uudisloo võimalikest probleemidest aurulaeva hankega. Seal jäid kõlama lausungid ei tea ja ei mäleta. Siim Kallase ja Vahur Krafti abiga on need laused saanud lihtsalt uue tähenduse. Elementaarne, et ajakirjanikul hakkas ohulamp vilkuma.

Lootsin, et järgmises lehenumbris on need vead linnaametnike poolt silutud ja linna palgal olev avalike suhete juht on kõik endast oleneva teinud info paremaks liigutamiseks. Eksisin, sest ka järgmises leheloos polnud konkreetsuse aste piisav. Volikogu esimehena polnud enam mul valikut ja ma suunasid antud teema volikogu revisjonikomisjoni, mida juhib opositsiooni kuuluv kauaaegne majandusõpetaja Heinar Tuulberg.

Olime komisjoni töösse kaasanud ka sõltumatu auditoori Anne Valmeti. Palusin, et kõik volikokku kuuluvad poliitilised jõud osaleksid linnapea nn ärakuulamisel. Kõik olid kohal ja 2 tundi toimus arutelu. Ainuke, kel polnud ühtegi küsimust, oli IRLi esindaja. Kohal olnud Merle Mäesalult küsiti eraldi veel, et kas on etteheiteid aurulaeva hankele – vastus oli konkreetne – ei ole etteheiteid.

Linnapea vastas laiendatud revisjonikomisjoni ees kõigile küsimustele viisakalt, aga millegipärast pidi ta ikkagi peale komisjoni istungit ajakirjanike ees hakkama Edgar Savisaart matkima, st ebameeldivas olukorras kehastuma ise ründavaks ajakirjanikuks.

Edgar tahtis kunagi saada lavastajaks ja tundub, et temas ongi peidetud rohkem režissööri. Urmas aga ei arvestanud sellega, et kahte Savisaart Eesti ära mahutada ei jaksa.

Õppetund lihtsurelikele – põhjenda, vasta, ole avatud ja sõbralik. Isegi siis kui ajakirjanik pole sulle meeldivas õhkkonnas. Isegi siis, kui sa pead tõestama, et sa pole kaamel.

Ülla Paras, Krista Vilta, Erko Kalev, Peeter Vikman ja Urmas Sukles on aurulaeva toomisel Haapsallu teinud väärt tööd. Viimane aeg on linnapeal jätta emotsionaalne kemplemine ja ainult faktikeskselt aurulaeva Eesti-Läti programmist rääkida.

Tsunftisisene kontroll tõstab meedia autoriteeti

Pean väga positiivseks, et Lääne Elu aurulaeva loole hakkas sekundeerima Läänlase portaal, näoraamatus Äripäeva ajakirjanikud. Loodan, et sellega luuakse uus eetiline standard ja kui ilmub näiteks järjekordne Tuuli Kochi ja Kärt Anvelti anonüümsetele allikatele põhinev suunav, hindav lugu, siis loodan näha samasugust solvumist, kirge ja tõejanu kõigi tänaste debatil osalejate seas.

Lääne Elu ei kasutanud ühtegi anonüümset allikat ja keegi pole oma sõnu vaidlustanud. Järelikult oli lugu ise tugevalt üle Eesti keskmise. Maakonnalehe jaoks, kus kõik tunnevad kõiki, on see väga hea saavutus.

Keskmise üle on hea vaielda, sest isegi meie keskmist palka arvestatakse vastavalt selle mätta otsast kus istutakse.

Kas lähtume Frankfurter Allgemeine tasemest või eputame end kõrgemale Komsomolskaja Pravdast? Kes üldse tegeleb Eesti meedia sisu hindamisega? Kindlasti ei saa seda teha Sukles, Karilaid ega Savisaar. Ajakirjanike tsunftisisene võistlus on parim mehhanism.

Eksimine on inimlik

Kõik me eksime. Inimese suurust näitab oma eksimuse tunnistamine ja sellest õppimine. Aurulaeva hanke algsed seletused jätsid liiga palju tõlgendusruumi.

Volikogu esimehena väidan, et oleme kontrollinud piisavalt linnavalitsuse tööd aurulaeva hankimisel. Järgmisena paneme adekvaatselt tööle ka linna avalikud suhted. See oli meile vajalik õppetund.

Jaanus Karilaid
Haapsalu volikogu esimees

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
kõik siin
kõik siin

sõna võtvad ausad ja targad võiksid oma nimed välja öelda, siis saaks neid järgmine kord valida ja äkki ka linnapeaks nimetada. Muidu na tulutu targutamine vist, või kuidas!

To kodanik 5
To kodanik 5

Kindlasti on jutt fotograafist, kes lähenes vale nurga alt. Mina palun ka alati pildistada end paremast küljest.
T.M

Kätlin
Kätlin

Mida Sukles siis talle valesti ütles? Tegemist oli täielikult võhikliku lähenemisega.

kodanik 5
kodanik 5

ei tea,milles see Kätlin küll räägib,aga noh kuidagi ei saa kiitmata jätta,et Kätuke juba ammu oma “arukusega” silma jäänud. Mitut tarka siia ära ei mahkuski,piisab täiesti Kätlinist.

kah kodanik
kah kodanik

No mida ühel vanal inimesel oli veel linnale pakkuda,et ei osanud õigel ajal loobuda? Nüüd peab hambad ristis kohast kinni hoidma,et Lauri Luik saaks kevadel linnapea tooli üle võtta. Küsimus on aga selles,et kes Suklest peale nii ebaõnnestunut aastat riigikokku valib?

Mida
Mida

Mida, Sukles riigikokku? Ennem saab Karilaid sinna kui too mehike.

irw
irw

ei,ei ,enne saab sinna Innar,siis saab Merle Innari asemele,sellepärast viimane vist juba kõnevõime kaotanud ongi.

tanapaev
tanapaev

Ja,mis haridus? 🙂 suklese kysimus.

Täpsi
Täpsi

Kas tõesti on Anne Valmet sõltumatu audiitor??? Audiitorkogu nimekirjast ma teda küll ei leidnud?! Mis on kutsetunnistuse number?

Täpsile
Täpsile

Audiitortegevuse seadus ei määratle nii rangelt kohaliku omavalitsuse auditkomitee koosseisu. Kui aga lugeda “Audiitortegevuse seadust”, siis selle paragrahvi 97 lg 3 ütleb, et auditikomitees on vähemalt kaks liiget, kellest vähemalt kaks peavad olema arvestuse, rahanduse või õiguse asjatundjad. Kes linnavolikogu poolt kinnitatud komisjonis vastavad nendele kriteeriumitele? Kindlasti pr Valmet, aga kes veel? Pr Koropets? Naljakoht….

kodanik
kodanik

avalik võim peab olema alati valmis kriitikaks. sõltumata kriitika tegelikkusest.

Kaljo
Kaljo

Kui avalik võim tegutseb ausalt, pole millegi üle vaielda ega vassida. Kui on midagi varjata, siis tuleb vassida ja kraagelda kahel eesmärgil. Et teeks vastasele ära ja varjaks samas tegelikkust.(Maksumaksja raha kulutamist Maksumaksja nõusolekuta)

Kaljole
Kaljole

Kes on sinu arust vastane? Mina maksumaksja?

Kaljo
Kaljo

Vastane on kraaaklejate mõlemad osapooled, Üks püüab teist nurka suruda. Aga kannatab MAKSUMAKSJA, kuna tema raha lendab tuulde (ühe poole tasku).

Jaanus Karilaiule
Jaanus Karilaiule

Sinu artikli pealkiri on küll intrigeeriv. Linna peaksid ikka juhtima veidi õppinud ja teadmistega mehed. Ei tahaks küll, et linn maksab lauslolluste eest lõivu ning tasub nonde meeste koolitusraha. Jaanus, loodan, et seekord sa seda asja sedasi ei jäta ning viid asja lõpuni. Teame sinu eelnevaid suurejoonelisi ettevõtmisi (näit. soojahind), mis jäid poolikuteks, siis nüüd sulle jõudu! Ütle ausalt, on see Sukles ikka võrdväärne partner tenniseväljakul või sulle meeldib seal teda lihtsalt jooksutada? Ehk annad talle armu ja säästad teda sellest raskest koormast.

hallooo
hallooo

Hapukurgihooaeg. Minge randa ja nautige päikest. Tigedad inimesed pidid vähem elama…

aega küll
aega küll

enne kui rahvale ei ole konkreetselt avalikustatud ,mille alla 90 000 läks ja kuni keegi selle eest vastutust ei võta,seni ei olegi plaanis rahuneda. Linnavalitsus niikuinii õppust ei võta, elanikud aga on võtnud,seega nii lihtsalt meid enam ei peteta!

Tõemeeli
Tõemeeli

Seda muidugi- ega ma vastu ole kui inimesi huvitavad numbrid. Lihtsalt ma ütlen, et mõnda “blondi” nagu mina, need asjad lihtsalt ei huvita kui on juba sõelast läbi lastud. Kes sõelusid… nii võib lõpmatuseni jaurata.

Tõemeelile
Tõemeelile

Vaat sinusuguste ükskõiksete seljatagust tunnetabki Sukles. Mina aga ei taha leppida sellise raha kõrvale kantimisega. Kui need rahad oleksid olnud Fra Mare arvelt, siis palun, aga nüüd kus lihtsalt lollitatakse rahvast, ütlen EI. Nii need asjad ei käi !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

wpDiscuz