0

Heitmekvoodi investeeringuid on inimese kohta kõige rohkem Läänemaal

Urmas Lauri

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

noarootsi lasteaedNoarootsi lasteaed enne renoveerimist 2009. aastal. Foto: Arvo Tarmula

Aastatel 2011 – 2013 renoveeris riik energiasäästlikuks 543 avalikku hoonet üle Eesti, mille tulemusena väheneb hoonete energiatarbimine ja CO2 emissioon. Kõige rohkem heitmekvoodi investeeringuid inimese kohta tehti Läänemaal.

„Projektiga saavutatud energiatarbimise kokkuhoid säästab raha ja aitab viia avalikud hooned Euroopa Liidu energiatõhususe miinimumnõuetega vastavusse aastaks 2020,“ ütles rahandusminister Jürgen Ligi.

Riik kasutas heitkoguse ühikutega kauplemise 13 kokkuleppest laekunud finantsvahenditest ära 100%. Kokkuvõttes saavutati 2013. aasta lõpuks u 36 307 tonni CO2 kokkuhoidu, mida on kolmandiku võrra rohkem kui lepingutes kokku lepiti.

CO2 investeeringud jagunesid üle Eesti kõikidele maakondadele.

Kõige suuremas mahus renoveeriti hooneid Harjumaal (132 objekti) kogumaksumusega 54,5 mln eurot. Kõige rohkem CO2 investeeringuid inimese kohta maakonniti tehti aga Läänemaal.

Renoveeriti 267 kohaliku omavalitsuse hoonet sh koole, rahvamaju, lasteaedu, näiteks Sillamäe kutsekool ja Noarootsi lasteaed ning 7 ülikoolihoonet, näiteks Tartu Ülikooli raamatukogu ja Eesti Maaülikooli õppehoone.

Projekti viisid ellu rahandusministeerium koostöös Riigi Kinnisvara Asiga. Neli projektis osalenud Jaapani korporatsiooni olid Sumitomo Mitsui Banking Corporation, Marubeni Corporation, Mitsubishi Corporation ja Sumitomo Corporation.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz