21

Vilosius ehitab superhaiglat

Andrus Karnau

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

IMG_2160

Läänemaa haigla peaarst Tõnis Siir operatsioonil. Uuest aastast saab ta uued ülemused PERHst. Foto: Arvo Tarmula

 

Läänemaa haigla saab üheks osaks superhaiglast, mis ulatub Rakverest Kärdla ja Kuressaareni ning mille südameks on PERH Tallinnas Mustamäel.

Avalikkusele püütakse esitleda maakonnahaiglate ühinemist Põhja-Eesti regionaalhaiglaga (PERH) kui „võrgustumist“ ja koostööd eriarstiabi tagamise nimel. Lääne Elu käsutuses olevaist dokumentidest  vaatab aga vastu kaine äriline arvestus. PERH esitles plaani juba aprillis Haapsalu ametnikele, kuid avalikkuse ette pole selle detailid veel jõudnud.

PERHi eesmärk on juba sel aastal luua kontsern, millesse kuuluvad PERH ning Lääne-, Hiiu-, Saare-, Rapla, Järva- ja Lääne-Virumaa haigla. Kuus maakonnahaiglat jäävad edasi üldhaiglaks, kuid PERH omandab neid haldavaist sihtasutustest enamusosaluse ehk otsustusõiguse.

„Pädevuskeskused nagu PERH ja Tartu ülikooli kliinikum võiksid võtta rohkem vastutust, et arstiteenus oleks kättesaadav ka maakonnas. See on üks ajend, mis meid läbirääkimistele viib,” ütles PERHi juht Tõnis Allik Lääne Elule.

„Arengukava on loomisel, käib euroraha kaasamise ettevalmistus. Euroraha läheb sügisest lahti, mõistlik on otsused enne teha,“ lisas Allik.

„Tahaksime jõuda Rapla, Haapsalu ja Paidega, ehk ka Kärdlaga septembriks-oktoobriks sinna, kus meil on dokumendid ette valmistatud ja asi selge, kas asutatakse uus sihtasutus või mitte,“ ütles Allik.

Allik lisas, et PERH on huvitatud Kuressaare haigla liitmisest, samuti Kärdlast ja Rakverest, kuid kaks viimast on liitumisele vastu. 

Lääne Elu käsutuses olevaist PERHi plaanidest selgub, et regionaalhaigla juhi Tõnis Alliku kõrval on kontserni loomisel tegev endine sotsiaalminister, praegu PERHi nõukogu esimees Toomas Vilosius.

Vilosius ütles Lääne Elule, et haiglaid võib reformida poliitikute käsul, nagu see on juhtunud Soomes. Teine võimalus on vabatahtlik liitumine. „Kui näiteks Haapsalu haigla on 80 protsendi ulatuses mehitatud Tallinna arstidega, siis PERH võiks võtta vastutuse ja saata oma arstid ametlikult käima ning patsiente vastu võtma ja konsulteerima. Samuti tagab PERH uuringud. Selles ei saa midagi halba olla.”

Pikemalt loe Lääne Elu paberlehest!

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
Kas
Kas

…… kõik myygiks ?? Vaevalt see kohaliku otsustusõiguse äraandmine linnarahvale kasuks tuleb. Ju tunneb Urmas,et järgmistel valimistel võib kehvasti minna…

Mina+Ise
Mina+Ise

Vai, vai. Kas magav ajakirjanik oli valus tõde, et kommentaar kustutati?

P.
P.

Tsahkna on hea näide

Jaanus+Karilaid
Jaanus+Karilaid

sotsminni on kahtlemata kõige kauem juhtinud reformierakondlastest ärikad. see on tõesti omaette küsimus miks haigekassa ei suuda maakonnahaiglatele tagada piisavat rahastust. ühinemine on alarahastusega pealesunnitud, levinud poliitiline võte, aga loomult salakaval ja alatu. riigihaigla esindaja oli Haapsalu volikogu ees üllatavalt aus ja näitas kui jätkusuutmatut süsteemi reformikad on aastaid ehitanud. osade jaoks on aga see olnud kindlasti miljoniäri. tagasihoidlikult hinnates.

Kodanik
Kodanik

Jätkusuutmatu süsteemi autor on ju seesama Vilosius? Tahaks teada, kas väikehaiglate liitmine on uus riiklik tervishoiupoliitika või näputäie reformierakonna poliitikute eraalgatus? Kallase, Krafti, Lipstoki, Raski jt omaaegsed sigadused ujuvad täna päevavalgele, Autorollost rääkimata. Kas see jama 1x läbi ka saab?

tsirkus
tsirkus

ahh lõpetage see tsirkus. Plaan on ammu nurga taga paika pandud ja nüüd tehakse nägu, et alustatakse läbirääkimisi.

kodanik
kodanik

kus see lindistus on, haapsalu.ee kodulehelt ei leia???

Urmas+Sukles
Urmas+Sukles

Lp. Härra Veske. Soovitan teil ja ka Karnaul vaadata youtubest eilset volikogu istungi lindistust, sest seal on haigla küsimuses nii meie peaarsti dr. Siiri kui ka PERH-I juhi põhjalikud ettekanded. See sisutu pealkirjaga ja lõdva käega visatud Karnau lugu võiks Lääne elus ülevaatlikuma käsitluse saada küll.

Arne Veske
Arne Veske

Lp. hr Sukles, tänan hea nõu eest! Kas üleskutse youtubest infot hankida käis kõigi maakonna elanike kohta? Nii tähtsat asja nagu maakonna haigla tulevik tuleks ehk veidi tõhusamalt kajastada.

bolzevikud
bolzevikud

kolhoosi loomas

Jaanus Karilaid
Jaanus Karilaid

Valiku tegemine on alles septembris. Kui 3 kuuga ei suuda me teenuse kvaliteedist ja kättesaadavusest arusaadavalt arutleda, siis ühinemist PERHiga ei toimu. Täna andis volikogu ühehäälselt läbirääkimisteks volitused, kaasasime protsessi võimalikult palju inimesi.

Arne Veske
Arne Veske

Juuli ja august on teadagi head läbirääkimiste kuud.

nii
nii

ehitatakse omale pensionisambaid, ikka võõra rahaga

wpDiscuz