1

Galerii: Raamatu ja roosi päev Haapsalus

Urmas Lauri

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Eile meisterdati Haapsalu kultuurikeskuse fuajees paberist roose, räägiti lugusid ning kuulati luuletaja Kristiina Ehini luulet ning muusik Silver Sepa esinemist.

„1930. aastatel mõtiskles keegi nutikas kataloonlasest raamatukaupmees selle üle, kuidas turustada paremini oma kaupa – raamatuid,“ rääkis raamatukogu peaspetsialist lugejakoolituse alal Marika Matvei. „Ta tuli hiilgavale ideele usaldada end koos oma kaubaga Kataloonia kaitsepühaku Püha Jüri hoole alla. Kevadisel Püha Jüri päeval 23. aprillil korraldas ta ürituse, mille nimetas Raamatu ja roosi päevaks. Päeva motiiviks oli roos, mille ulatas mees naisele ja raamat, mille ulatas naine mehele.“

Raamatu ja roosi päeva pidustustel austatakse kõikjal maailmas nii raamatut kui selle tegijaid.

Päeva tähistatakse väga erinevalt. Rootsis kingib kirjastuste liit koolidele raamatuid, Soomes viiakse kirjanike mälestussammastele ja kalmudele lilli. Paljudes maades korjatakse uusi ja vanu raamatuid, et täiendada raamatukogude fonde.

Eestis on raamatu ja roosi päeva tähistatud alates 1998. aastast.

Kes meisterdas kohapeal paberroosi, osales ettelugemisel või kinkis raamatukogule vajaliku raamatu, nagu seda tegi bibliofiil Ilmar Jõesoo, sai tänutäheks vastu päris roosi.

Fotod: Urmas Lauri

Raamatu ja roosi päev (2) Raamatu ja roosi päev (16) Raamatu ja roosi päev (18) Raamatu ja roosi päev (29) Raamatu ja roosi päev (31) Raamatu ja roosi päev (35) Raamatu ja roosi päev (39) Raamatu ja roosi päev (40) Raamatu ja roosi päev (41) Raamatu ja roosi päev (46) Raamatu ja roosi päev (57) Raamatu ja roosi päev (62) Raamatu ja roosi päev (68) Raamatu ja roosi päev (69) Raamatu ja roosi päev (72)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
siisike
siisike

Armas üritus ja armsad inimesed!

wpDiscuz