Verdtarretava õõvafilmi “Texase mootorsaemõrvad” autor saab HÕFFilt elutööpreemia

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Tobe Hooperi käe alt on tulnud ka 1974. aastal valminud ja nüüd ka HÕFFil linastuv legendaarne õudusfilm “Texase mootorsaemõrvad”. Repro.
Tobe Hooperi käe alt on tulnud ka 1974. aastal valminud ja nüüd ka HÕFFil linastuv legendaarne õudusfilm “Texase mootorsaemõrvad”. Repro.

Aprilli viimasel nädalavahetusel toimuv IX Haapsalu õudus- ja fantaasiafilmide festival (HÕFF) annab ameerika filmirežissöörile Tobe Hooperile elutööauhinna silmapaistva panuse eest kinokunsti. Tema käe alt on tulnud ka 1974. aastal valminud ja nüüd ka HÕFFil linastuv legendaarne õudusfilm “Texase mootorsaemõrvad”.

Tobe Hooper (s. 1943) alustas tööd lavastajana 1960ndate aastate lõpus ja tegi oma esimese täispika mängufilmi 1969. aastal. Režissööri teine film, madalaeelarveline slasher (lõikumisfilm) “Texase mootorsaemõrvad” (1974) tõusis kõigile ootamatult aasta väljapaistvaimaks filmisündmuseks ning seda on tänaseni nimetatud ka filmiajaloo üheks olulisemaks linateoseks, mis mõjutas tugevalt sõltumatu õudusfilmi žanri edasist populaarsust. Tänavu neljakümnendat juubelit tähistavale filmile on tehtud ka arvukalt kahvatumaid uusversioone, millest viimane jõudis eelmisel aastal kinoekraanidele 3D-formaadis.

Tänaseks on Hooper lavastanud arvukalt miniseriaale ning 16 täispikka mängufilmi, teiste hulgas „Elusalt söödud” (1977), „Poltergeist” (1982) ning “Texase mootorsaemõrvad 2” (1986). Režissööri värskeim töö „Džinn” esilinastus möödunud aastal.

Festival demonstreerib kahte Tobe Hooperi filmi. Juubeli auks restaureeritud “Texase mootorsaemõrvade” kõrval näeb HÕFFi publik ka algselt miniseriaalina vändatud, kuid Euroopa turu jaoks kinofilmiks monteeritud linateost “Salemi vampiirid” (1979), mis põhineb Stephen Kingi samanimelisel romaanil. Sageli ka kõige alahinnatumaks Stephen Kingi ekraniseeringuks nimetatud ja Eestis seninäitamata teost näeb festivalil 35-millimeetrisel filmikoopial.

Elutööpreemia laureaat saadab tervitussõnad festivali publikule video teel.

Varem on HÕFFi elutööpreemia pälvinud Shinya Tsukamoto (Jaapan), Adam Mason (Suurbritannia), Andrei Iskanov (Venemaa), Brian Yuzna (USA/Indoneesia) ja Hideo Nakata (Jaapan).

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments