Riik mõõdab Haapsalu serva elamurajooni

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Haapsalu Veevärgi ja Lepa tänava vahele planeerib riik eramajade rajooni. Foto: Urmas Lauri

Haapsalu Veevärgi ja Lepa tänava vahele planeerib riik eramajade rajooni. Foto: Urmas Lauri
Haapsalu Veevärgi ja Lepa tänava vahele planeerib riik eramajade rajooni. Foto: Urmas Lauri

Haapsalu Veevärgi ja Lepa tänava vahelisele tühermaale kavandatakse paarikümne eramuga elamurajooni, katastrisse peaks riigimaal asuvad krundid jõudma aasta lõpuks. Praegu on linnal müügijärge ootamas ligi poolsada krunti.

Haapsallu nn puude elamurajooni tuleb kaks uut tänavat. Need on kavandatud Lepa tänava ridaelamute ning Haapsalu Veevärgi vahelisele ligemale viie hektari suurusele tühermaale.

Projekteeritud Remmelga ning Viirpuu tänav paiknevad Lepa pargist ida suunas. Praegu on seal valdavalt tühermaa, mille tagumises servas oli alles mõni aasta tagasi prügimägi. Veevärgi ja Lepa tänava ridamajade vahelisel alal on aastate jooksul arendatud potipõllundust. Praegugi on seal mitu kasvuhoonet ning peenrad kevadet ootamas.

„Lepa tänava tagumine ots on praegu reformimata riigimaa,” ütles Haapsalu maakorraldusosakonna juhataja Anu Ulm. „Maa–amet algatas detailplaneeringu, millega tahetakse sinna luua 20 eramukrunti ning kaks ridamajakrunti.”

„Arvan, et aasta lõpuks on see tehtud, siis on riigi otsustada, millal need oksjonile pannakse,” ütles Ulm. „Kui riik omanikuna riskib ja paneb müüki, siis meie ei saa talle ju kätt ette panna.”

Kui 7–8 aastat tagasi ehitusbuumi ajal oleks heinamaale mõõdetud krundid läinud kiiresti kaubaks, siis praegu kulub selle piirkonna arendamiseks ilmselt väga palju aastaid. Haapsalu kinnisvaraäri pole suure kriisi järel jalgu alla saanud ja uusi eramuid ehitatakse väga vähe.

„Ma tean veel mõnda rumalat kohta, kuhu raha matta,” vastas kinnisvaraarendusega tegelev Aivar Kroon Lääne Elu küsimusele, kas tema oleks valmis neisse kruntidesse investeerima.

Krooni sõnul võib praegu Läänemaal mõnes looduskaunis kohas tasapisi kinnisvaraarendust teha, kuid Haapsalus ta suurelt ette võtta ei riskiks. „Haapsalus leiab praegu krunte küll. Paralepas näiteks,” nentis Kroon.

Anu Ulmi sõnul on Paralepas Ungru elamurajoonis linnal 35 krunti, Bürgermeistri holmil veel kümmekond. Siiani pole linn neid müüki pannud.

„Mere äärde tahetakse ehitada,” hindas Kroon uute tänavate piirkonda, kuid planeeritavat ala ta reovee lõhna tõttu ahvatlevaks ei pea.

Ometi oli Kroon seda meelt, et kui keegi tühermaal kinnisvaraarenduse ette võtaks, oleks see tore küll. „Linn läheks ilusamaks,” lausus Kroon.

Haapsalu linnavolikogu annab kahele uuele tänavale — Remmelga ja Viirpuu — nime veebruarikuu istungil. Seejärel saab hakata maad mõõtma.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
6 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
jah
10 aastat tagasi

ehk nii 50a pärast muutub paralepa eliitrajooniks,praegu on ikka Panfilovka,kus häärberite vahel on vaesete hütid…..Ilma autota sealt väga ei liigu,kauplusi pole,teed on augulised..

Arno
10 aastat tagasi

Tahaks teada, kus kohast nende 50 müügis oleva vaba krundi kohta infot saada on?

seal on
10 aastat tagasi

puhastusseadmete sanitaarkaitse tsoon, kuidas nüüd sinna äkki elamuehitust lubatakse, kui vanasti sai eriloa isegi lepa tn äärne ridaelamu, järjekordne Sindi või põllumaale ehitus, kelle ajud nii hästi mõtlevad

küla
10 aastat tagasi

Paralepa on muutunud eliitrajooniks, sinna on võimatu head krunti mõistliku hinnaga saada. Muidugi maksab ka asukoht- linn ligidal, meri, männimets.

Linlane
10 aastat tagasi

No see hais seal on ju täiesti kohutav 😮 Kes küll tahaks niisugustesse tingimustesse ehitada?