Andres Herkel algatas valimiste “peibutuspartide” vastase eelnõu

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Andres Herkel

Riigikogu fraktsioonitu saadik Andres Herkel (pildil) algatas Euroopa Parlamendi valimise seaduse ja teiste seaduste muutmise seaduse eelnõu, mis lahendaks valimistel niinimetatud peibutuspartide probleemi, vahendab BNS.

Eelnõu eesmärk on seletuskirja kohaselt parandada Eesti poliitilist kultuuri, lisades mandaatide ühitamatuse põhimõttele klauslid, mis välistaksid poliitikute massilise kandideerimist esinduskogudesse, kus tegelikult tööle ei kavatseta hakata.

Eelnõu kohaselt kehtestatakse põhimõte, et uus omandatud mandaat tühistab eelneva mandaadi. Kui riigikogu liige osutub valituks kohaliku omavalitsuse volikokku, siis tühistub riigikogu mandaat ja vastupidi. Samamoodi tuleb eelnõu kohaselt käsitleda Euroopa Parlamenti. See tähendab, et Euroopa Parlamendi liikme valituks osutumisel kas riigikokku või kohaliku omavalitsuse volikokku lõpevad tema volitused ennetähtaegselt.

Lisaks valimisseadustele tehakse muudatus vabariigi valitsuse seaduses, mille alusel loetakse minister tagasiastunuks juhul, kui ta on osutunud valituks kohaliku omavalitsuse volikogu liikmeks.

Näiteks lõpetas Tallinna linnavolikogu eelmine koosseis olukorras, kus 79 linnavolinikust 53 olid asendusliikmed. Pärast lõppenud aasta kohalikke valimisi oli asendusliikmeid Tallinna volikogus üle 30 ja see arv võib kasvada. Niinimetatud peibutusparte, kel puudub kavatsus omavalitsuse volikogus tööle hakata, kasutavad kõik riigikogus esindatud erakonnad.

Lisaks riigikogu liikmetele kandideerivad kohalikul tasandil tihti ministrid ja Euroopa Parlamendi liikmed. Samuti on Euroopa Parlamendi liikmed kandideerinud riigikogu valimistel, kuid kunagi pole keegi neist mandaati vastu võtnud.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments