Endel Nelise elu andis aluse filmile

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Endel Nelise (pildil) elu jõuab kinolinale filmis „Mõõkade tants”, milles kehastab legendaarset treenerit ja õpetajat tuntud näitleja Märt Avandi. Foto: erakogu

Veebruari teises pooles alustab Allfilm Haapsalus vehklemistreener Endel Nelise elust inspireeritud mängufilmi „Mõõkade tants” võtteid, peaosas on Märt Avandi.

Filmi Eesti produtsent ja Allfilmi juhatuse liige Ivo Felt ütles, et stsenaarium sai tõuke Endel Nelise elust ja tööst ning peategelane kannab legendaarse vehklemistreeneri nime, kuid filmi tegevus on välja mõeldud.

Tegevus toimub 1950. aastate Haapsalus. Felti sõnul on peategelane noor sportlane, kes pärast Leningradis kooli lõpetamist satub Haapsallu ja moodustab siin vehklemisklubi.

„Sealt edasi algab fiktsioon,” ütles produtsent.

Felt lisas, et film räägib noorest andekast sportlasest, kes satub veidi juhuslikult õpetajaks ja avastab, et see amet tegelikult meeldib talle.

Produtsendi sõnul kaalusid filmitegijad ka võimalust nimetada peategelane teise nimega, aga otsustati siiski jääda Nelise juurde. Siinjuures peeti aru ka Endel Nelise lastega, kes on käsikirja lugenud.

„Mõõkade tants” valmib Eesti–Soome–Saksa koostööfilmina. Stsenaariumi autor on soomlanna Anna Heinämaa.

„Et stsenaarium on tugev, leidsime tootmispartneri Saksamaalt,” ütles produtsent.

Haapsallastele tuttavat legendaarset treenerit hakkab filmis mängima Märt Avandi.

„Mõõkade tants” peaks valmima 2015. aasta algupoolel. Esimesed võtted algavad veebruari teises pooles.

Praegu otsitakse 25aastasi ja vanemaid mehi–naisi massistseenidesse. Kuna tegemist on ajastufilmiga, oodatakse eelkõige neid, kelle juuksevärv on loomulik või värvitud loomulikku tooni.

Soovijad on oodatud eelregistreerimisele ja pildistamisele Haapsalu kultuurikeskusse 4. jaanuaril kell 12–15.

Produtsendi sõnul on filmi tegevuskoht Haapsalu ja siin toimub ka osa võtteid, kuid filmi põhiosa võetakse üles mujal, näiteks Pärnus ja Tallinnas.

Endel Nelis oli 1950–1968 Haapsalu I keskkoolis kehalise kasvatuse õpetaja ja asutas 1950. aastal Haapsalus esimese vehklemise treeningurühma.

Ta on Haapsalu vehklemiskoolkonna rajaja, kelle tuntumad õpilased on Olev Piirsalu, Rein Kamarik, Boris Joffe, Valeri Rossar, Kaido Kuur, Peeter Nelis, Andres Lipstok ja Ants Veetõusme.

1995. aastal asutatud Allfilmi toodetud on sellised mängufilmid nagu „Mandariinid”, „Seenelkäik” ja „Georg” ning dokumentaalfilm „Kust tuleb tolm ja kuhu kaob raha”.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
7 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
computer enclosure
10 aastat tagasi

Really enjoyed this blog article.Thanks Again. Cool.

medical insurance coverage
10 aastat tagasi

Major thankies for the article post.Thanks Again. Will read on…

online business
10 aastat tagasi

Thanks a lot for the article post.Thanks Again. Awesome.

Valve-Liivi Kingisepp
10 aastat tagasi

Kui abielupaar Ilme ja Endel Nelis tulid Haapsalu I Keskkooli kehalise kasvatuse õpetajaiks, olin 8. klassi õpilane, kooli üks aktiivsemaid sportlasi, ja kinnitan, et meie spordielu muutus kardinaalselt. Alustasin treeninguid nii Endel Nelise juhendatavas vehklemis- kui ka riistvõimlemisrühmas. Kui treener tõstis mõlemas rühmas treeningtundide arvu neljale korrale nädalas, nõudis ta, et teeksin valiku. Kahte põhieriala pidas ta paljuks, sest osalesin ka kooliõpilaste kiiruisutamisvõistlustel Aegviidus ja Viljandis. Valisin riistvõimlemise, sest mu vaimule ei sobinud põhimõtteliselt ala, kus vastast tuleb relvaga rünnata, ja valik osutus õigeks. Osalesin edukalt paljudel kohalikel ja vabariiklikel võistlustel ning ülikoolis eesti filoloogiat õppides jõudsin esimese järguni. Endel… Loe rohkem »

Lilia
9 aastat tagasi

Aitäh huvitava ja hariva postituse eest.

tiit
10 aastat tagasi

selles võib lahe film tulla. minu enda laps mängib ka seal filmis.

arvamus
10 aastat tagasi

selle inimese elust tuleks noortele koolis rääkida ja ka filmi näidata……kuidas ja mis tingimustes tehti tööd,kuidas oldi pühendunud spordile, noored teavad sellest väga vähe…