Linpeti viinerid saavad pääsukesemärgi

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Eile selgusid tänavuse toiduainete hindamise lõplikud tulemused, mille kohaselt antakse tunnustatud Eesti maitse pääsukesemärk 29 tootele, sh Läänemaa ettevõtte Linpet AS põdraviinerile ja veiseviinerile; viimane osutus ka ekspertide lemmikuks.

Tooteid hinnati viies tootegrupis, kõige arvukamalt esitati hindamisele teraviljatooteid, teatas põllumajandus-kaubanduskoja pressiesindaja.

Esimest korda selgitasid hindamiskomisjonide liikmed erinevates kategooriates välja ka oma lemmiktooted. Lihatoodetest osutus ekspertide lemmikuks AS Linpeti veiseviiner, teraviljatoodetest tõsteti esile ASi Tartu Mill kamajahu, pagaritoodetest meeldis hindajaole kõige rohkem AS Lõuna Pagarid krõmpsuv kukkel kanepiseemnetega ja piimatoodetest kiideti OÜ Saidafarmi kohupiimakreemi astelpajumoosiga. Hindajatel jätkus häid sõnu kõigi 29 märgi saanud toiduaine kohta.

Tunnustatud Eesti Maitse pääsukesemärk antakse kõrge kvaliteediga toidutoodetele, mille valmistamiseks kasutatakse Eestist pärit põhitoorainet.

„Hea meel on tõdeda, et seekordsele hindamisele esitati varasemast enam kodumaisest toorainest valmistatud lihatooteid. Samuti teeb rõõmu, et mitmed väiketootjad on hindamisele esitanud huvitavaid ja eristuvaid toidaineid,“ ütles Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhataja Roomet Sõrmus.

TNS Emori kevadel avaldatud uuringu kohaselt on pääsukesemärk Eesti kõige tuntum ja mõjukam toidumärgis. Pääsukesemärki teab teab 84% Eesti elanikest. Samuti on pääsukesemärgil Eestis kasutatavatest toidumärgistest kõige suurem mõju tarbijate ostuotsusele. 50% uuringus osalejatest kinnitas, et just see märk on ostuotsuse tegemisel oluline.

Põllumajandus-kaubanduskoda on toidukvaliteedimärke välja andnud 1998. aastast, sel sügisel toimus toidu hindamine 22. korda. Tooteid hindavad toiduainetööstuste, teadusasutuste ja -laborite erialaspetsialistidest koosnevad ekspertkomisjonid. Eksperdid on saanud hindamise läbiviimiseks vastava koolituse. Hindamine toimub väljatöötatud kriteeriumide alusel pimetestil, ekspertide isiklikud maitse-eelistused arvesse ei lähe. Kvaliteedimärgiga toodete kvaliteeti kontrollitakse lisaks põhihindamisele litsentsilepingu kehtimise ajal ka jooksvalt, et tagada märgiga toodete läbivalt kõrge kvaliteet.

Tunnustatud Eesti maitse ja tunnustatud maitse kvaliteedimärkide tunnistused antakse toidutootjatele pidulikult kätte homme, 26. oktoobril kell 18 Tartus Vanemuise Kontserdimajas algaval sügisballil. Märkide kandmise õiguse saab tänavu kokku 38 toodet – 29 tootele antakse pääsukesemärk ja 9 tootele ristikumärk. Ristikumärgi saavad Läänemaa ettevõtte Maag Lihatööstuse Rannarootsi kaubamärgi hirve täissuitsuvorst, lihaveise täissuitsuvorst, Moskva täissuitsuvorst ja sinihallitusjuustu täissuitsuvorst.

Lisainfo: EPKK avalike suhete juht Malle Lind, e-post: malle@epkk.ee, tel 600 9349, www.epkk.ee.

Tunnustatud Eesti Maitse päritolu- ja kvaliteedimärk antakse järgmistele toodetele:

KALATOOTED

Japs AS
Külmutatud suitsutatud angerjafilee

Läätsa Kalatööstus AS
Saaremaa vürtsikilud

LIHATOOTED

Linpet AS
Põdraviiner
Veiseviiner – ekspertide lemmik

Atria Eesti AS
Delikatesshakkliha Maks ja Moorits
Kodune hakkliha Maks ja Moorits
Seahakkliha Maks ja Moorits
Veisehakkliha Maks ja Moorits

PAGARITOOTED, TERAVILJATOOTED

Eesti Pagar AS
Rehe teraleib

Kivisaare Veski OÜ
Rukkiklii
Nisujahu
Sõre nisujahu
Nisuklii
Täistera odrajahu
Täistera odramanna

Lunaris OÜ
Poodiumi Päris Kodusai

Lõuna Pagarid AS
Krõmpsuv kukkel kanepiseemnetega – ekspertide lemmik
Tartu Mill AS
Kamajahu – ekspertide lemmik
Manna
Rukkikroovjahu
Rukkitäisterajahu

Šeiker TÜ Pai Pagar
Kohupiimarull


PIIMATOOTED

Esko talu
Kreeka jogurt

Saaremaa Piimatööstus AS
Või
Või soolakristallidega

Saidafarm OÜ
Kohupiimakreem astelpajumoosiga – ekspertide lemmik


AEDVILJATOOTED, KASTMED, JOOGID

Haage Joogid OÜ
Looduslik mineraalvesi B’EST

Mahetark OÜ
Astelpajusiirup
Võilillesiirup

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
computer enclosure
10 aastat tagasi

Muchos Gracias for your post.Really thank you! Fantastic.

individual health plans
10 aastat tagasi

I appreciate you sharing this blog article.Thanks Again.

online business
10 aastat tagasi

Major thankies for the post. Will read on…