Juhtkiri: Inimese kaitse

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Harku—Sindi ülikõrgepingeliini rajamise ettevalmistamisel seisavad Ristil vastakuti kohalike elanike, looduse ja riigi huvid.

Samasugune liin kulgeb juba Tartust Sinti, aga seal ei tekkinud liinikoridori valikul nii tugevat vastasseisu, kui on nüüd Ristil. Ka Lihulast ei tõusnud mingisugust vastuseisu, kuigi sealgi pidi liin linnast läbi minema. Lihula inimeste õnneks ja üllatuseks leidsid planeerijad ise lahenduse, kuidas liini linnast eemale nihutada.

Midagi peab olema Ristil ristilastele nii tähtsat, et nad on valmis võitlema oma õdusa elukeskkonna säilimise nimel, kirjutama protestikirju ja koguma allkirju. Midagi on nad juba saavutanud. Eestis ainulaadne uuring kinnitas, et 80—100 m laiuse kaitsekoridoriga kõrge elektriliin lõhuks Risti mõnusa elukeskkonna. See tähendaks tulevikus morne ja pinges inimesi. Kuidas selline olek tervisele mõjub, teab igaüks.

Uuring on tehtud, aga kas see on tagatis, et liinikoridori valikul arvestatakse Risti elanike heaolu? Tea Kopliku küsimusele, kes kaitseb inimest, head vastust Risti koosolekul ei tulnud. Mitte eriti lootusrikkalt pakuti, et omavalitsus kaitseb või maavanem.

Kõige parem oleks, kui kõige ebasobivamate liinivariantide alla tekiks üks merikotka pesa. Et seda ilmselt ei juhtu, peavad ristilased ootama ära keskkonnaekspertide hinnangu.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments