Juhtkiri: Lõhkine küna

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Haapsalu kolledž tundub olevat teist aastat järjest lõhkise küna ees: erialale, mis peaks olema kolledži lipulaev, ei laekunud piisavalt avaldusi. Mullu saadi õpperühma avamiseks vajalikud 10 inimest lisavastuvõtuga augustis kokku, tänavu aga on rühma avamiseks vaja 15 inimest.

Lisavastuvõtt on välja kuulutatud selgi suvel ja tõenäoliselt laekub sinna ka avaldusi, aga pole kindel, kas õnnestub seejuures kvaliteeti hoida. Ainuüksi sellepärast, et üldse saaks õpet jagada, ei saa ju valimatult kõiki vastu võtta.

Ei saa ka öelda, et kolledž poleks mullusest mõõnast järeldusi teinud. Inglise keele õpetaja lisaeriala asemel pakutakse klassiõpetajaile Eestis ainulaadset uuenduslikku nutiõpet, aga ikka pole sisseastujaid. Võimalik, et nutiõpetus alles hakkab populaarsust koguma, ennast nii-öelda taastootma; et kui rühm siiski avatakse, levib teave uuest potentsiaalirikkast nutiõppest ka siseringis, ja tuleval aastal on kolledžis klassiõpetajaiks soovijate tulv.

Tõenäoliselt jäävad aga kolledži käed lühikeseks ja õigus on kooli õppejuhil, kes nentis, et õpetajaamet on ühiskonnas üha ebapopulaarsem, ning probleemi lahendamine peab saama riiklikuks priorieediks. Kool üksi ei suuda.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
10 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
sorts
10 aastat tagasi

ma olen TPI haridusega—mehaanika ja mamajanduse magister.

haapsalu kolledz on pask

kolledž?
10 aastat tagasi

Õpetajate seminar oli- nii rääkis õp. Helga Kariis. Need õpetajad oskasid kõike tunde anda algtedmistega. Nüüd on kõik spetsialiseerunud ……..! Õpetaja on õpetamiseks vähe haritud, õpetajal ei ole enam autoriteeti, laps on üle õpetaja…!? jne..jne……………………………

Juku
10 aastat tagasi

Kõrgharidusega töötute seas domineerivad naissoost finantsistid
http://www.postimees.ee/1315450/korgharidusega-tootute-seas-domineerivad-naissoost-finantsistid

jukule
10 aastat tagasi
Reply to  Juku

sellepärast domineerivad et naised soome kyprokit panema ei lähe. aga kohalikud kalevipojad ei tea finantsidest midagi. nendele on tähtis et saaks ennast täis juua ja karaooke baari ees tebiliseerida.

Kohalik
10 aastat tagasi

Ma mõtlen seda et Kolledz peaks täiendama/koostööd tegema Kutsehariduskeskusega, ehk näiteks tuleks taas avada ärijuhtimise/finats eriala (seega ala kuhu saaks raamatupidaja kutse omanandud edasi õppim minna kodu lähedal). Praeguse alternatiivina on edasi minna kas Tallinna või Rakveresse, aga pere ja töökõrvalt on see keeruline….

Juba õpetaja
10 aastat tagasi

Ma sooviksin seda “nutiõpetaja” eriala omandada täiendkursustel.

mujalt
10 aastat tagasi

Mina tean igatahes kooli, kuhu tuli mitu Haapsalu taustaga õpetajahakatist ja tase on ühtlaselt madal.

uskumatu
10 aastat tagasi

Ega kolledž pole selleks mitte midagi ette ka võtnud et arengud toimud saaksid. Aja teisi nagu kaikaga taga- tüüpvalem on see et telefonid on tummad, meilid ei vasta. Nende poolsed arengut suunavad arvamusartiklid kohalikus meedias puuduvad. Mingit ülikooli mõõtu nad küll välja ei anna ja seda mõtete ammugi milleks see kolleds üldse omal ajal loodud sai. Paras saata see kaader õuna kaste disainima.

mis nuud kui,
10 aastat tagasi

maine on kesine ning tulemused puudulikud. ei tea kedagi helget, kes tahaks haapsalus kõrgharidust omandada

koom
10 aastat tagasi
Reply to  mis nuud kui,

Täpselt. On tunduvalt mainekamaid õppeasutusi, kus seda eriala soovi korral õppida. Ja klassiõpetajatest on tööturg ammu üle ujutatud.