Lääne päästekeskus võtab söögikohtade köökide tuleohutuse tähelepanu alla

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Aastaid või isegi aastakümneid tagasi paigaldatud köögiseadmete tõmbesüsteemide omanikud on unustanud, et kontrollimata ja hooldamata süsteemid on tulekahju tekkimise seisukohast eriti ohtlikud. Võimalike tulekahjude tekkimise ohu ärahoidmiseks viivad Lääne päästekeskuse inspektorid lähiajal läbi tuleohutusülevaatused toitlustusasutuste köökides.

Laias laastus võib põhitõed, milliseid köögiseadmete tõmbesüsteemide kasutamisel tuleb kindlasti järgida, jagada kaheks: ehitamine ja kasutamine.

Ehitamisest rääkimine võib tunduda imelik – pannakse köögipliidi kohale kohtäratõmme ja arvatakse, et sellega on kõik. Nii see päris ei ole. Kui kohtäratõmbe (nn köögikubu) paigaldamisel on võimalik järgida tootja paigaldusjuhendit, siis ventilatsioonikanali ohutuse puhul on tegemist just nimelt ehituslike lahendustega, millega ehitise omanik ei pruugi arvestada osata. Kõige ohutum on kohtäratõmbe ventilatsioonikanali ehitamisel arvestada põhimõtteid, millised kehtivad kütteseadmete suitsu juhtimisel välisõhku. Just nimelt välisõhku – oleme avastanud ka ventilatsioonikanaleid, millised lõpevad ehitise pööningul.

Ventilatsioonikanalisse ladestunud tolmu ja saastainete süttimisel süttivad selliselt silmapilkselt ka pööningu põlevmaterjalidest konstruktsioonid ja soojustus ning tänu õhuvoole levib tuli momentaalselt kogu hoones. Võimalike lahenduste leidmiseks tuleb pöörduda ventilatsioonisüsteemide projekteerimise ja ehitamise pädevusega isiku poole, kes projekteerib ja ehitab tuleohutusnõuetele vastava süsteemi.

Ventilatsioonisüsteemi kasutusele võtmisel ja edasisel kasutamisel tagavad tuleohutuse regulaarne kontroll ja hoolduse käigus teostatud tõmbesüsteemi puhastus. Omaniku ja hooldaja vahel sõlmitud hoolduslepingus määratakse edasise hoolduse sagedus. Ventilatsioonisüsteeme hooldavaid pädevaid isikuid on võimalik leida samalaadselt projekteerimise ja ehitamise pädevusega isikutele majandustegevuse registrist.

Suvehooajal tööle võetud nn hooajatöölistele tuleb asutuse või ettevõtte juhil korraldada enne tööle asumist töökohale vastav tuleohutuse koolitus ning tutvustada tuleohutusnõudeid lähtuvalt töö iseloomust. Samuti peab suurköögis (kuumutusseadmete soojuslik koguvõimsus üle 25 KW) paiknema üks vähemalt 2-liitrine F-klassi tulekustuti, mis on toiduõlide ja rasvade kustutamiseks sobivam kustutusvahend kui pulberkustuti. Väiksemates köökides on soovitatav paigaldada kuumutusseadmete lähedale seinale tulekustutusvaip, mis on sobilik kasutamiseks nt pannil süttinud rasva kustutamiseks.

Jaak Jaanso,
Lääne päästekeskuse tuleohutuskontrolli büroo juhataja

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments