Kelmid petavad poodidest raha välja

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Müüja tähelepanu kõrvale juhtides peidavad kelmid osa nende käes olnud sularahast rahakoti alla. Foto: Katrin Pärnpuu

Läänemaal on politseile teatatud neljast juhtumist, kus arvatavalt mustlasverd kelmid on poemüüja tähelepanematust ära kasutades sularaha välja petnud.

Petuskeem näeb välja selline. Poodi sisenenud tõmmu, peamiselt inglise keeles suhtlev seltskond sooritab ostu, tasudes 500eurose kupüüriga.

Saanud müüjalt raha tagasi, paneb ostja kupüürid hetkeks leti peale oma rahakoti alla, kuid ulatab need uuesti kassapidajale põhjendusega, et ta ei soovi tegelikult nii suure rahatähega tasuda ja ostu eest tasub hoopis kõrvalolev kaaslane väiksema kupüüriga.

Mõnel puhul soovitakse ostust hoopis loobuda.

Kassapidaja annab halba aimamata 500eurose kliendile tagasi, saades omakorda kliendilt tagastusraha väiksemates kupüürides. Hiljem selgub, et kelmid on sellest osa kupüüre kõrvale toimetanud.

Turvafirma USS Lääne regiooni juht Tiit Moor lisas, et sageli segab teine kelm järgmise kliendina juba kassapidajat, et see raha enne sahtlisse panekut üle ei loeks.

Petturid rõhuvad müüja tähelepanematusele

Esimene teade petiste tegevusest Läänemaal jõudis politseisse 8. juulil. Kahe toime pandud juhtumi kohta on algatatud kriminaalasi — ühel puhul langes petiste saagiks 200, teisel 100 eurot.

Kelmid valivad oma ohvriks nii suuri ketipoode kui ka väikesi kauplusi. Peale Haapsalu on nad tegutsenud ka Lõuna–Läänemaal.

Moori sõnul rõhuvad kelmid just müüja tähelepanematusele. „Kui kassapidaja korrektselt käitub, pole võimalik petta saada,” ütles Moor.

Pärast esimesi juhtumeid eelmisel nädalal teavitas turvafirma kõiki oma kliente kelmide tegevusest, kuid sellele vaatamata langes sel nädalal ohvriks järjekordne kauplus.

Moor lisas, et ilmselt on puhkuste aeg ja info poepersonali vahel alati ei liigu.

Petuskeemi on kasutatud üle Eesti

„Kui sellised inimesed juba kauplusse tulevad ja rahatehinguid hakkavad tegema, tuleb olla ettevaatik,” ütles Moor.

Ka Haapsalu kriminaaltalituse juht Andrei Taratuhin toonitas, et kui kliendile suurem rahatäht ulatatakse, tuleb kindlasti kontrollida tagastatava summa õigsust.

„Tegemist on osavate petturitega, kes ajavad müüja oma soovidega segadusse ja panevad selle varjus toime õigusrikkumise,” selgitas Taratuhin.

Taratuhin lisas, et ka kaupluse kliendid peaks midagi kahtlast nähes sellest kas kaupluse töötajale, turvamehele või politseile teada andma.

Lääne prefektuuri pressiesindaja Kristi Kaisi sõnul on samasugust petuskeemi kasutatud ka Hiiumaal, Saaremaal ja Pärnus, samuti on teateid Tallinnast ja Tartumaalt.

„Viimase aja trend,” ütles Kais.

Ta meenutas, et mõned aastad tagasi, mil euro kasutusele võeti, püüti poode petta sellega, et osteti vale 500eurose kupüüriga mingi väike asi ja saadi valeraha vastu tagasi õiget raha.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments