Elion: Mida pidada silmas kaevetööde tegemisel

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Kevadiste kaevetööde käigus on oht vigastada sidekaableid. Kuidas sellist olukorda vältida, kirjutab Elioni järelevalve spetsialist Jaan Kelviste.

Kevade saabudes alustavad kinnistuomanikud ja majavaldajad kruntidel mitmeid töid: kaevatakse kraave, paigaldatakse aiaposte, juuritakse puid-põõsaid jne. Tööde käigus on oht vigastada sidekaableid, mistõttu jäävad tummaks telefonid või kaob telepilt.

Säärane olukord põhjustab palju pahameelt nii kaevetööde tegijale endale kui ka tema naabritele. Naabrid pahandavad teenuste puudumise pärast ja kaabli lõhkuja peab hüvitama kaabli taastamiskulud ning kahjunõuded. 



Enne kaevetööde alustamist võtke ühendust Elioni spetsialistiga ja uurige välja, kus kaablid paiknevad
. Paljud kaablid on paigaldatud kinnistutele aastakümneid tagasi ja nende kohta puudub kohalikul omavalitsusel ja maaomanikel täpne info. Sageli on kinnistu mitmeid kordi omanikku vahetanud ja seonduvad dokumendid kaotsi läinud või jäänud vormistamata.

Kui selgub, et kinnistul leidub sidekaableid, tuleb kohale kutsuda Elioni järelevalve spetsialist. Esmakordne kaablite asukoha fikseerimine on maaomanikele tasuta.


Igal kinnistu omanikul ja ettevõtjal on võimalik tutvuda sidekaabli (liinirajatise) kaitsevööndis tegutsemise ja lubade taotlemise tingimustega ka Elioni kodulehel.

Liinirajatiste paiknemise kohta saab oma küsimused edastada Elioni järelevalve spetsialistile e-postiga või telefonitsi: 505 1992, jaan.kelviste@elion.ee.

Seaduslik taust

Liinirajatise kaitsevöönd ulatub maismaal kaks meetrit mõlemale poole kaablit ning liinirajatise kaitsevööndi ulatuses on mitmed tegevused, sh mullatööd sügavamal kui 30 cm seadusega keelatud või lubatud ainult liinirajatise omaniku loal.

Seega tuleb liinirajatiste kaitsevööndis tegutsemiseks taotleda järelevalve spetsialistilt tegutsemisluba. Seda ka juhul, kui liinirajatis asub kodutalu õuealal, sissesõiduteel või läbib erametsi, põlde ja heinamaid (Elektroonilise side seaduse 11. ptk “Liinirajatis”).



Sidekaabli vigastamise, kahjustamise ohu, varguskatse kahtluse või varguse toimumise korral tuleks helistada Elioni klienditeeninduse lühinumbril 165.

Jaan Kelviste,
Elioni järelevalve spetsialist

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments