Ühinemine sai hoogu juurde

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Ridala volikogu oli arvamusel, et ühinemise asjus tasub kõigiga läbirääkimisi pidada. Foto: Arvo Tarmula
Ridala volikogu oli arvamusel, et ühinemise asjus tasub kõigiga läbirääkimisi pidada. Foto: Arvo Tarmula

Kui Oru volikogu ettepanekust Ridalale alguse saanud ühinemislaine teoks saab, võib Läänemaale moodustuda kaheksast omavalitsusest koosnev üksus, kus elab neli viiendikku Läänemaa elanikest.

Neljapäeval nõustus Ridala volikogu alustama ühinemisläbirääkimisi Oru, Taebla, Risti ja Nõva vallaga, samuti otsustas volikogu teha Haapsalule ettepaneku alustada kõnelusi.

Protsessiga võivad liituda ka Vormsi ja Noarootsi. Haapsalu arutab Ridala ettepanekut tuleval reedel. Kui ühinemine saab teoks, moodustub Põhja–Läänemaale 18 500 elanikuga omavalitsus. Neljas ülejäänud omavalitsuses – Martnas, Kullamaal, Lihulas ja Hanilas – elab kokku 5600 inimest. Rahvaloenduse andmeil elab Läänemaal 24 140 inimest.

Kas ühineda kohe või tegutseda tasa ja targu

Oru, Risti ja Nõvaga läbirääkimiste alustamise poolt olid kõik 15 Ridala valla volinikku, Taebla asjus jäi üks volinik erapooletuks. Haapsalule ettepaneku tegemise poolt oli 13 volinikku, kaks oli vastu.

Küsimuses, kas ühineda kohe või lükata see 2017. aasta valimisteks, oli volikogu kõhklev.

Reimo Nebokat soovis, et esmalt võiks hakata läbi rääkima nendega, kes tahavad ühineda sügisesteks valimisteks.

Kalju Hepner kartis, et kõigiga ei jõua sügiseks ühele nõule. Läbirääkimistel soovis ta hoida esiplaanil elanike huvid, teenused ja töökohad. “Poliitika ja poliitikute kasu ma välistaks,” soovis Hepner.

“Hea tahtmise korral jõuaks sügiseks,” arvas volikogu esimees Olev Peetris.

Kuidas suhtuvad teised Haapsaluga ühinemisse?

Kui Oru ettepanekuga liitunud omavalitsused pidasid kaalukeeleks Ridala otsust, siis nüüd arvas Hepner, et otsustavaks võib saada Haapsalu. Mõni vald võib kõrvale astuda, sest ei soovi linnaga ühineda.

Ridala volikogu moodustas komisjoni, kes hakkab ühinemisläbirääkimistel esindama volikogu tahet. Komisjoni juhib volikogu juht Olev Peetris, liikmed on vallavanem Toomas Schmidt, Nebokat ja Hepner.

Ridala volikogu istungil olid külalistena Vormsi vallavanem Urmas Pau ja tema Martna kolleeg Tiiu Aavik koos volikogu esimehe Hardi Rehkaltiga.

Urmas Pau ütles, et kui volikogu võtab vastu Nõva ettepaneku tulla läbirääkimistele, lööb Vormsi kampa. Martna veel mõtleb, ütles Rehkalt.

Aule Kikas, siseministeeriumi nõunik ütles, et liituda võib ka valimiste vahelisel ajal. Seda on kasutatud vaid korra, kui 1998 ühinesid Abja vald ja Abja–Paluoja linn.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
10 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Ahto
11 aastat tagasi

Peaminister Andrus Ansip ütles täna riigikogu ees, et ei ole veendunud vajaduses viia läbi Eestis haldusterritoriaalne reform ja meil ei ole mingit põhjust häbeneda oma omavalitsusi.
“Minu meelest, kui me räägime üleüldse omavalitsuste liitumisest, siis eelkõige tuleb silmas pidada sedasama keskvõimu tasakaalustamise aspekti ja kõik muud aspektid, sealhulgas ka osutatavad teenused, nende hind ja kvaliteet, on võrreldes demokraatia aspektiga, vähemtähtsamad,” põhjendas peaminister.

Juss
11 aastat tagasi

Mida tähendd siseministeeriumi nõuniku väide, et liituda võib ka valimiste vahelisel ajal ning seda teed on läinud senini ainult Abja vald ja Abja-Paluoja linn. Selle tulemusena moodustus omavalitsusüksus Abja linn. Loomulik käik, et domineerivaks jäi valla nimi. Tänane regionaalpoliitika toetab suuresti maaelu arengut ja näiteks LEADER programm on selle toetuse üks väljund. Kui täna tahaksid Haapsalu linn ja Ridala vald ühineda, siis et kõik jätkuvalt valutult toimiks peaks uue omavalitsuse nimeks saama Ridala vald. Kosjasobitamisel on pruudi nimi küll ilus aga kas peig oma nimest vabatahlikult loobub.Miks paljud linnainimesed on end Ridala valda sisse möllinud? Vastus lihtne, vallas nähakse rohkem… Loe rohkem »

Gen.
11 aastat tagasi

Nüüd on võimalus kohalike inimeste huvisid kaitsta vaid valimisnimekirjadel- poliitikud elavad teises mullis. Või on nendele midagi lubatud. Kui kohalikud valla-ametnikud teavad kohalikke huvisid ja vajadusi, siis suurvalla keskuseks saava Haapsalu suured härrad paljusid asju ei tea ja ei tahagi teada. Lihtne on öelda vanainimesele Vormsis või Martnas,et aja asju neti teel. Ja kui ühinetakse,siis koondub otsustusõigus veel väiksema ringi kätte. Mis ongi vist valitsuserakondade eesmärk.

kohalikud
11 aastat tagasi
Reply to  Gen.

vallaametnikud teavad vaid oma palganumbrit ja ajavad onupoja poliitikat

abe
11 aastat tagasi

ühinege kodus teki all.

ville
11 aastat tagasi

Rahva arvamust ei küsi siis keegi? Miks?

Ahto
11 aastat tagasi
Reply to  ville

· elanike arvamuse väljaselgitamise ulatuse ja korra kehtestamine;

· vajalike uuringute tegemine;

· läbirääkimiste protsessi avalikustamine;

· elanike arvamuse väljaselgitamine;

· valimisringkondade ja –jaoskondade, samuti valimiskomisjonide ja jaoskonnakomisjonide moodustamine.

Sull
11 aastat tagasi

Kui vaja lisame Plekki. Kui vaja teeme lapsi. Haapsalu Läänemaa pealinnaks!
Elagu Karilaiu JaanuS. Raudteefirma on jumala kingitus raudtee tänavalt. Minul piletiraha ei ole. Kohtumiseni kapteni kõrtsis!

linlane
11 aastat tagasi

Miks peaks Haapsalu ühinema ming vallaga, las kolhoosnikud tegutsevad omapead. Las ajavad oma maa asju ja kiruvad valitsust, meil linnas on hea elu.

Ahto
11 aastat tagasi

Hea tahtmise korral jõuaks sügiseks,” arvas volikogu esimees Olev Peetris.

Ei tahaks küll tarku inimesi õpetada ,aga liitumine peab olema tehtud 19.aprilliks .s.o 6 kuud enne valimisi . Kuigi ega seadused meil eriti midagi maksa ,