Kaubamaja ees pidutsejad panid volinikud tegutsema

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Linnavoliniku ja kommunaalkomisjoni liikme Tiit Moori (vasakul) eestvedamisel saadi ühise laua taha osapooled, kes peaksid hea seisma selle eest, et pidutsevad seltskonnad kaubamaja ees ei häiriks möödujaid. Foto: Arvo Tarmula
Linnavoliniku ja kommunaalkomisjoni liikme Tiit Moori (vasakul) eestvedamisel saadi ühise laua taha osapooled, kes peaksid hea seisma selle eest, et pidutsevad seltskonnad kaubamaja ees ei häiriks möödujaid. Foto: Arvo Tarmula

* Politsei, linnaametnikud ja volikogu liikmed arutasid, kuidas avalikku korda parandada

Reede ja laupäeva õhtul Haapsalu kaubanduskeskuse ees kogunevad ja möödakäijaid häirivad pidulised sundisid linnavolikogu kommunaalkomisjoni linnavalitsuse ja politsei esindajatega maha istuma ja asja arutama.

„Keegi selle asjaga ei tegele, muidu mõeldakse, et probleemi pole,” ütles kokkusaamise üks eestvedajaid, volikogu liige ja turvafirma USS kohalik juht Tiit Moor. Ta tõi eeskujuks raudteejaama, kus politsei on oma tegevust aktiveerinud ja olukord on kontrolli alla saadud.

Moor tõdes, et kaubanduskeskuse ees kogunevad seltskonnad on pigem suvine ja sügisene mure, kuid viimase paari aastaga on asi hullemaks läinud. Inimesed on hakanud õhtuti kaubamaja esist vältima, sest seal joovad ja pidutsevad inimesed teevad ka möödakäijaile märkusi ja mõnitavad.

„Nädala lõpus käib teine pidu väljas — mängitakse valju muusikat, juuakse autos, urineeritakse avalikus kohas,” nimetas Läänemaa politseijuht Margus Kaldma Africa pubi ja Lemoni baari esiseid probleeme. Baarist ukse ette suitsetama tulles võetakse joogiklaasid kaasa ja nii on tihtipeale ukseesine täis klaasikilde.

„Keegi neid [väljas pidutsejaid] ju ei karista ega aktiivselt peedista,” heitis Moor kivi politsei kapsaaeda.

Margus Kaldma sõnul on politsei hakanud kaubamaja esisele rohkem tähelepanu pöörama, kuid kohati jäävad neil käed lühikeseks. „Kui inimene oma autos joob, siis selle vastu me ei saa, sest see pole päris avalik tegevus,” ütles ta. Parklast lahkuvate autojuhtide joovet on politseinikud kontrollinud, kuid enamasti on seltskondadel roolis kaine autojuht. Moori hinnangul pole õige ka kogu vastutust ettevõtjate õlule veeretada. „Kahju kannatavad ju ka pubid, sest sealt jooki ei osteta,” ütles ta.

Kaldma sõnul jõuti kokkusaamisel kokkuleppele, et politsei hakkab kaubamaja ees sagedamini patrullima ja pidutsejaid kontrollima. Moor omalt poolt lubas läbi rääkida ka G4Siga, ehk saavad turvafirmad politseile abiks olla.

Mõttes on ühe lisavideokaamera paigaldamine. Moori sõnul ei aita see võib–olla küll korrarikkumisi ära hoida, kuid annab võimaluse tagantjärele tõestada, kes avalikku korda on rikkunud.

Arutati ka võimalust parandada kaubamaja parkla valgustust. Aselinnapea Peeter Vikman ütles, et kuna tegemist on eramaaga, siis peale omanikule ettepaneku tegemise ei saa linn suuremat ette võtta. „Võib–olla võib kõne alla tulla ka mingi toetus ettevõtjale,” oli ta kahtlev. Kui olud ei parane, näeb Vikman pigem võimalust vaadata üle baaride tegevusload. Üldiselt on ta aga tulemuse suhtes skeptiline.

Detsembri lõpus peetud kokkusaamisel ei osalenud lõbustusasutuste omanikud, kuid Moori sõnul on nendega varem räägitud ja kindlasti kaasatakse neid lahenduse leidmiseks edaspidigi.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
30 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
rita
11 aastat tagasi

Mis kellani on alkoholi müük lubatud Haapsalus? Imestan, kuidas Lemon saab nii kaua alkoholi müüa!

to rita
11 aastat tagasi
Reply to  rita

Baarides, pubides, klubides on alkoholi müük lubatud täpselt nii kaua, kuni need avatud on. Lahtiseid pudeleid ostetakse kaasa (saad korgid kah endale küsida, et uuesti kinni toksata need) osades kohtades pannakse plastik topsi ja võta siis kaasa, kui tahad.

abe
11 aastat tagasi

kuule moor.ega sa ise ka noorena mingi pühak ei olnud.

tõemonopol
11 aastat tagasi

Paar kommi asjalikud, ülejäänud…. Politseis palgad madalad, sellepärast ka see ükskõiksus, ka juhtkonnas ja seepärast pole neid ka Lihulas jne. Põhjuseks sellele on vaene keskklass, kellest meie “suured juhid” ei hooli ja keda nad on orjadeks maha müünud. Ettevõtjad ise makse ei maksa, palkasid samuti mitte! Mille üle te kallid kaaskodanikud nurisete? Need ju teie oma valikud, kõige suuremad ärikad ja vargad istuvad rahumeeli võimu juures, aga teie kaklete siin omavahel ja sõimate politseinike kes samuti püüab minimaalsete vahenditega oma elu korraldada. Kuidas palk, nii ka töö. Te ei saa rohkem nõuda kui maksate! Mõelge sellele kui irl-i ja refi… Loe rohkem »

endine haapsallane
11 aastat tagasi

Mul on kurb vaadata, mis minu kodulinnas toimub. Käin siin aeg-ajalt külas ja pilt on kohutav. Kui õhtusel ajal mõni noortegäng hakkab ühest peatänava otsast liikuma, on seda teises juba kuulda. Kaupsi esine on nagu mingi kuradi geto, kuhu igasugu kiilakad ja muidu narkarid kokku voolavad. Haapsalu naabrid on samasugune kiilakate punker, kus kakerdavad suvalisel ajal ringi erinevates joovetes kodanikud ja madalalaubaline tümakas peksab poole ööni. Aga politseid pole mingit mõtet kutsuda, sest nad lihtsalt ei tee midagi. Üks asjaga kursis olev kodanik teadis rääkida, et mõni politseinik olla sellise kaadriga koguni sõbralikes suhetes ja seepärast pole kartagi, et keegi… Loe rohkem »

Kiilakas
11 aastat tagasi

Mis sul kiilakate vastu on?

www
11 aastat tagasi
Reply to  Kiilakas

Juuksurid on tööta.

tuleb
11 aastat tagasi

teha kaubamaja/ poe ees, poe taga sireli põõsas, lasteaia hoovis ja üldse igal pool noorte kogunemised tasuliseks. niiöelda kurnata nad majanduslikult välja. las lähevad ja lällavad soomes, iirimaal jne.avalikes kohtades üle 3 kogunemine ära keelata, öörahu rikkumise eest karistusi kordades suurendada, volinikud vabatahtlikult graafiku alusel korda pidama, maaala tarastada, sissepääs maaalale lubadega.

põhjuseks
11 aastat tagasi

on elanikkonna struktuuri ja mentaliteedi muutumine. Noored on alati pidutsenud – küsimus on selles, kus ja kuidas. Paistab, et autos joomine ja avalikus kohas jauramine on muutunud popiks. On asulaid, kus bussipeatused ja poeesised (ka poetagused) asendavad kõrtse-ööklubisid. Haapsalu kõrtside-ööklubide nägu on muutunud nagu elanikkond ja linnaareng. Kaubamaja ees toimuv on otseselt seotud linnaarenguga (ettevõtlus, haridus, taristu jne.). Allakäiku ei saa pidurda kahe ümarlaua ja plaanitavate politseireididega. Hea, et linnajuhtid, ettevõtjad ja linnakodanikud on hakanud mõtlema ja tegutsema. Loodame, et 5 aasta pärast ei ole noorte ainsaks peokohaks kujunenud Veetorni või mõni muu bussipeatus.

eelmistele
11 aastat tagasi

Nojah aga inimeseks kasvatuse vajalikkusest ei räägi ju linnavalitsuses mitte keegi. aga kuidas sa seda kodust kasvatust teed ? – kui nagu toast välja astud või teleka lahti keerad on keelan, käsen, poon ja lasen mentaliteet kohe vastas. linnavolinikuks hakkamisest piisab sellest et paned ilusa pintsaku selga ja oskad enda potentsiaalsle valijale kunnari kombel tere öelda ja õhupalle jagada. Aga lehest võib ju luged et kasvatus pidavat olema – Margus Kaldma Africa pubi ja Lemoni baari probleem… Teate mis pange see volikogu lasteaed kinni nad pole siia maani aru saanud, millega tegelema peavad.

to põhjus
11 aastat tagasi

on asi kasvatuses või mitte,kui ikkagi on tekkinud reaalne probleem,siis tuleks sellega kiiresti tegeleda.Ei saa ju lihtsalt käega lüüa,et mis tast ikka, ju keegi pole kodus kasvatanud…..

ET
11 aastat tagasi

Klubiomaniku kohus on kontrollida uksel dokumente ja alaealisi mitte sisse lasta. Kui politsei võtaks kätte ja hakkaks ukse taga lällajatel samuti vanust kontrollima ja alaealistel joovet määrama, ehk siis trahvid paneks vanemad oma laste öötegevusel rohkem silma peal hoidma.

Põhjus?
11 aastat tagasi

Ei saa aru, milles on süüdi baaripidajad ja eramaa omanik? Kas nemad peavad ka siis pidevalt olema kaubaka ukse ees ja noori minema ajama? Ehk on asi ikkagi kasvatuses. On noori piisavalt, kes iialgi ei lähe sinna lärmaka seltskonna hulka. Ja on noori, kes vaid niimoodi oskavad oma mina näidata, oskamata ennast austada. On väga rumal kuulata, kuidas noored neiud lubavad endaga rääkida ja enda suhtes käituda. Õige neiu ei vaatagi selliste noormeeste peale ja ei tekita võimalust noormeestel niimoodi käituda. Kõik algab palju suurematest põhjustest.

olaf
11 aastat tagasi
Reply to  Põhjus?

Teil on õigus, et probleem on kasvatuses. Kasvatus algab kodust. Praegusel ajastul on suuremal osal vanematel vähe aega oma lapsi kasvatada ja nendega tegeleda. Koormus langeb põhiliselt lasteaia kasvatajatele, edasi koolile. Lasteaia ja kooli kui kasvatus-õppeasutuse probleem on poliitiline ja täidab valimiste loosungeid. Loosung “igale lapsele lasteaia koht”, “emapalk..”, “koolide kokkutõmbamine”, “sülitamine õpetajate autoritaarsusele” jne, on kvantitatiivsed seisukohad, mitte kvalitatiivsed. Seda võiks nimetada bumerangiks, mis meie riigile üks kord kätte maksab. Probleem juba on.

patsient
11 aastat tagasi
Reply to  olaf

Õpetaja peab olema autoriteetne, mitte autoritaarne.