EPL: Karud kolivad Läänemaale

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Haruldane nelja pojaga karupere mullu augustis Noarootsis Vanaküla külas. Foto: Valeri Štšerbatõh

Karude arvukus on saanud viimasel kümnendil rahulikult kosuda, selle tulemusena on nad viimastel aastatel kolinud Kesk-Eestist ka Läänemaale, kirjutab Eesti Päevaleht. Kui veel kuus aastat tagasi polnud Läänemaal ühtegi karupesakonda, siis viimase loenduse järgi on siia siginenud neli poegadega emaslooma.

Karude arvukuse suurenemisest Läänemaal kirjutasime ka Lääne Elu 6. oktoobri paberlehes.

Peep Männil keskkonnateabe keskuse ulukiseire osakonnast viitab, et karude arvukuse suurenemist, mida on viimasel ajal selgelt märgata nii Läänemaal kui ka Harjumaa lääneosas saab põhjendada peamiselt küttimisega. “Küttimissurve on neil aladel olnud tagasihoidlik ning siiani ei ole seal kütitud ühtegi täiskasvanud emakaru,” selgitab ta.

Kuigi vahepealse arvukuse suurenemise tõttu võiks eeldada, et sarnaselt läänesuunaga on nad hakanud püsivalt asustama ka kahte senini karudeta Lõuna-Eesti maakonda – Võrumaad ja Valgamaad –, pole see nii läinud, sest niipea kui sinna kanti on ilmunud mõni poegiv emakaru, on ta kohe kas enesekaitseks või mõnel muul põhjusel maha lastud.

Viimase arvukushinnangu järgi elab Eesti metsades 650–700 mesikäppa. Hunte on meil 250 ringis ja ilveseid kuni 600.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments