Tuudil lasti hiigelsarvedega põdrapull

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Laupäeval lasid Tuudi jahiseltsi jahimehed põdrapulli, kelle sarvede laius küünib Eesti rekordi lähedale.

Sarvede suurimaks vaheks mõõdeti looma lasknud Jaan Veltmani sõnul 131 cm.

Suurimaks põdrapulli sarvede laiuseks on keskkonnateabe keskuse ulukiseire juhtivspetsialist Rauno Veeroja sõnul Eestis mõõdetud 140,5 cm. Rekordsarvedega loom lasti 2004. aastal Aegviidus.

Tuudil lastud põdra sarved on Veeroja sõnul tähelepanuväärsed. “Kindlasti ühed suuremad,” hindas ta. “Nii võimsaid sarvi ei suuda iga isend pähe kasvatada.” Sarvede laiusel mängivad rolli head geenid ja hea toitumus.

Rauno Veeroja sõnul olid möödunud talv ja suvi põtrade jaoks mõnusad, nii et suurte sarvedega isendeid võib jahimeeste saagiks langeda veelgi.

Jaan Veltman ütles, et lasi põdra 70 sammu pealt. “Paras kaugus,” ütles jahimees.

Harusid oli sarvedel 6 ühel ja 7 teisel pool, mis ei ole Veltmani sõnul erakordne. “Olen näinud põtra 12 haruga kummalgi pool,” sõnas ta. Need sarved ei olnud aga sugugi laiad, Veltman sõnul võivad mõne looma kahe haruga sarved olla sama laiad kui teise 12-harulised.

Laupäeval lastud põdra vanust ja kaalu, samuti sarvede kaalu ei osanud jahimees veel öelda.

Veltman ütles, et Kirikuküla, Alaküla ja Petaaluse küla vahelisel alal, kus põdrapull lasti, on ikka loomi olnud. Laupäevase ajujahi käigus lasti kokku viis põtra: kaks pulli, üks põdralehm ja kaks vasikat. Jahist võttis osa 32 meest, nende hulgas kümmekond ajajat.

Sel hooajal lubab keskkonnaamet Läänemaal lasta kuni 400 põtra.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments