Politsei: olge pangaautomaati kasutades tähelepanelikud

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Politsei on viimastel kuudel saanud mitmeid teateid juhtumitest, kus inimese pangakaardi andmed on pangaautomaadi kasutamisel vastava seadme abil kopeeritud ning hiljem on inimese teadmata kontolt raha välja võetud.

Politseimajor Edvard Remsel kriminaalpolitseiosakonnast ütles, et kahtlust peaks pangaautomaadi juures äratama kõik see, mis pole tavapärane.

"Niinimetatud skimmer on seade, mis paigaldatakse kurjategijate poolt pangaautomaadi kaardiava külge ning see kopeerib kaardi magnetribalt andmed," selgitas Remsel. "PIN-koodi teadasaamiseks paigaldatakse tavaliselt automaadi juurde väike kaamera, harvem kasutatakse libaklaviatuuri," lisas ta.

Remsel ütles, et kui inimesed märkavad pangaautomaadi juures midagi kahtlast või kui kontolt on nende teadmata raha võetud, siis sellisel juhul tuleb kohe teavitada enda panka või politseid.

Käesoleval ja ka eelneval kuul on politsei vastavasisulisi teateid saanud nii Põhja-, Ida- kui Lääne-Eestist. Sarnaste juhtumite arv aastas jääb hinnanguliselt alla kümne.

Olulisemad soovitused, mida inimestel tasuks silmas pidada:

· märgates pangaautomaadi küljes midagi tavapäratut, peaks sellest kindlasti kohe teatama pangale ning ebameeldivuste vältimiseks sellest automaadist raha mitte võtma.

· esimeseks signaaliks selle kohta, et midagi võib olla valesti, on tõrked kaardi automaati sisestamisel.

· klientidel tuleks automaate kasutades jälgida, et kaart ei jääks väljastamisel ebaloomulikult sügavale kaardiavasse.

· Kui märkate, et teie kontolt on teie teadmata siiski raha võetud, tuleb pangale anda võimalikult täpne info ning mida kiiremini panka juhtunust teavitada, seda suurem on tõenäosus raha tagasi saada. Pank võtab vajadusel ühendust ka politseiga, kes võib juhtunu täpsete asjaolude väljaselgitamiseks alustada menetlust.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
hahaaa
12 aastat tagasi

Haapsalu polku ja hoiatab? Nad ei oska ju ise kasutadagi pangaautomaate 😀 Nemad oskavad ainult metsa sees istuda föön kääs..

kodanik
12 aastat tagasi

ja samas tuleb ka meedias rõõmustav uudis, et pangad tahavad ATM-id viia ühtsesse süsteemi, niiet et näit. SEB klient saab edaspidi raha võtta kenasti ka teiste pankade ATM-dest. KUID, seltsimehed, uudises oli ka lisatud pankade seisukoht, et senine süsteem kus ainult juriidilised isikud maksid sularaha väljavõtmise eest, sellega muutub. Niiet saame oma enda raha väljavõtmisel pankadele taaskord, mitmekordset lõivu maksma hakata? Osades Euroopa riikides sellised kavad läbi läinud pole, rahva vastuseisu tõttu. Tundub, et eestlased viimasel ajal kuidagi ärkavad, ehk tasub ka seda plaani laiemalt kajastada, arutada?

Punk
12 aastat tagasi

Pangad on tublid oma varade kaitsel. Iga automaadi kohal ripub kaamera toimingute jälgimiseks. Oldagu sama tublid oma klientide vara kaitsel. Pole vaja jahuda, et ei näinud. Ega see esimene kord pole kus pättidel tegutseda lastakse.

JORDAN.
12 aastat tagasi

Miks politsei arvab, et tavainimene teab sõna skimmer (mis on pättide slängis) tähendust?!? Kas oleks raske olnud teksti juurde lisada pilt,skeem, mis teinuks inimestele selgeks, mis “loomaga” on tegemist, et teda kartma peab??!!??