Lääne maavalitsus avalikustas raudteetrassi uue eskiisi

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Rong

Rong. ARHIIV

Tänasest saavad kõik huvilised uurida Haapsalu raudteetrassi uut eskiisi ja keskkonnamõjude hindamise aruannet.

Dokumente saab lugeda Lääne maavalitsuse kodulehel või klikkides siia. Kahe nädala pärast tulevad mõlemad dokumendid ka avalikel koosolekutel arutamisele.

Lääne maavalitsus koostab Riisipere-Haapsalu-Rohuküla raudtee teemaplaneeringut. Lääne maakonnas läbib planeeritav raudtee Lääne-Nigula ja Ridala valda ning Haapsalu linna, raudteetrassi pikkus on u 49,5 km. Raudtee on kavandatud maksimaalses ulatuses olemasolevale raudteetammile selliselt, et see võimaldaks projektkiirust kuni 160 km/h.

Maavalitsus teatas, et on valminud teemaplaneeringu II eskiis ja keskkonnamõju strateegilise hindamise (KSH) aruande eelnõu. Erinevaid trassialternatiive on võrreldud Taeblas ja Haapsalus. Taeblas on eelistatud õgvendatud ajalooline trass, Haapsalus nn Rohuküla otseläbimurre koos jaamahoone esise peatuskohaga. Peatuskohad on kavandatud Ristile, Paliverre, Taeblasse, Uuemõisasse, Kastani piirkonda, Haapsalu raudteejaama ja Rohuküla sadamasse. Planeeringus on välja toodud raudtee ületuskohad nii sõidukitele kui ka kergliiklejatele.

Planeeringus kirjeldatakse raudteed toetava taristu (veoalajaamad, peatuskohtade parklad, uued juurdepääsuteed) võimalikku asukohta. KSH aruandes on kirjeldatud ja hinnatud teemaplaneeringu elluviimisega kaasnevaid olulisi mõjusid loodus- ja sotsiaalmajanduslikule keskkonnale, võimalikke alternatiivseid lahendusi ning negatiivsete mõjude leevendamise meetmeid.

Teemaplaneeringu II eskiisi avalik väljapanek on 9.- 22. veebruaril Lääne maavalitsuse veebilehel http://laane.maavalitsus.ee/riisipere-haapsalu-rohukula. Küsimused, ettepanekud ja vastuväited palume saata e-posti aadressil: liis.moor@laane.maavalitsus.ee.

Avalikud arutelud toimuvad: · Ridala vald ja Haapsalu linn – esmaspäeval, 22. veebruaril kell 14 Lääne Maavalitsuses (Lahe 8, Haapsalu) · Lääne-Nigula vald – esmaspäeval, 22. veebruaril kell 17 Lääne-Nigula Vallamajas (Haapsalu mnt 6, Taebla alevik)

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
sorts
8 aastat tagasi

ma olen tuline Haapsalu-kilulinna raudtee pooldaja.
Ahto kirjutisega olen 500% nõus.
lisaks veel– hiidlased veavad oma ümarpuitu ja plastikut autodega , nende kulud väheneksid mõistlike r.t tariifide korral tuntavalt.
turvas— siiani läheb Niibist kogu kraam (kasvuturvas) autodega euroopasse kuid maha jääb teist sama palju ,mis sobiks kütteks kasvõi Iru jaama.
hakkepuit—raudteed mööda oleks kordades odavam seda näit. narva vedada
jnejne
ja muidugi inimesed,omad ja võõrad.

kes on euroopas käinud, see teab,et sääl liiguvad rongid kut kopli trammid kilulinnas

ja
8 aastat tagasi
Reply to  sorts

veel vanad rehvid, vanad autod, prügi ning muu euroopa solk kõik meile tagasi, olemegi 5 esimese seas paugupealt

lõbusõidu unistus
8 aastat tagasi

kaks asja korraga tuleb. Palju peatusi, et inimesed saaksid rongile astuda ja kihutav rong, et sõiduaeg oleks lühike. Naerukoht. Kui Taeblas on peatus, ei saa ta ju 160 km tunnis seal kihutada. Mis trassi muutmist siin vaja on? Aga arutame ja arutame, nalja saab ja asja NAGUNII ei tule ja polegi vaja. Vaestemaja ei ehita sellist kulukat projekti, millele ainult peale makstakse ja ikka sõitjaid pole.

Triibik
8 aastat tagasi

Kui juba praegu doteeritud bussid iga tund pooltùhjalt Tallinna vahet sòidavad,siis kust vòetakse rongireisijad ?? Ja kes selle hobuse unenào kinni maksab,kui ka kaubavedu reaalselt pole? Pealegi sòidab ju Haapsalus rong,sellest praegu piisab.

Aadu
8 aastat tagasi
Reply to  Triibik

Kui palju sõidetakse praegu sõprade autodega kaasa? Vaata või FB gruppi Haapsalu-Tallinn-Haapsalu. Ning tee enale selgeks, kui vähe see tegelikult maksma läheb.

Karuott
8 aastat tagasi

Merike ilmselt oled ka ainus sõitja…rongipilet maksab ca 15.-..siia…
autoga kaasreisijana 4.- ja bussiga 7,-
mõttekoht debiilkutele…

Merike
8 aastat tagasi

Põhjust ja tagajärge on sellel raudteelõigul juba pikka aega segi aetud, ikka negatiivses mõttes. Kumb oli enne – raudtee kehv seisukord või sõitjate vähene hulk? Hea, et nüüd taas põhjustega tegeldakse…. küll siis ka tagajärjed tulevad, ja ainult positiivsed. Olen kindel sõitja.

Aadu
8 aastat tagasi
Reply to  Merike

Raudtee kehv seisukord, küsi raudteelaste käest. Kui ei tea, ei maksa ka sõna võtta.

Kane+Juku
8 aastat tagasi

Hea, et selle kallal vähemalt nokitsetaksegi.

realist
8 aastat tagasi

Kui kaua te rahvast lollitate? Keda need kiirrongid siin vedama hakkavad? Pole enam inimesi ,tööstust pole! Ja kellel on eriti kiire saab tervislikult olemas oleva jalgrattateel sõita ilma peatusteta otse Riisiperre.

Aadu
8 aastat tagasi
Reply to  realist

Tee silmad lahti, realist või midagi. Realistid lollusi suust välja ei aja.

aga
8 aastat tagasi

lennuvälja peatus

...
8 aastat tagasi

Raudtee taastamine tänaste reisijate- ja kaubavoogude juures on eesti rahva suhtes kuritegelik.

Kurutegelik on
8 aastat tagasi
Reply to  ...

… praeguse valitususe olematu regionaalpoliitika.

T. H.
8 aastat tagasi
Reply to  Kurutegelik on

Seada veel lisaks….

nuta või naera, aga nii on.
8 aastat tagasi
Reply to  ...

Naelapea pihta tabatud.

Plaanimajandus
8 aastat tagasi

Millist kaupa ja kuhu vedama arturil ja ahtol plaan vedama hakata muidu? Kastani saia tln kaubamajja?

Ahto
8 aastat tagasi
Reply to  Plaanimajandus

Väga hea mõte ,kasvõi Kastani saia Tallinna. Mõned meie kohvikud turustavad oma saiakesi ja pirukaid Tallinnas. Miks peaks auto voorima pealinna vahet ,panevad oma kauba hommikusele kiirrongile ja Tallinnas võetakse vastu. Miks peaksid voorima küttepuude müüjad Tallinna vahet 5-10 ruumiste koormatega ,vabalt võiks Ristil olla üks korralik puiduterminaal. Muuseas läbi ajaloo on see ka Ristil olnud. Küttepuude tegemise liin oli veel hiljuti täiesti äratuntav seal . Pealegi on tõsine küttepuude tootja juba Ristil jälle olemas.Ka paberipuud on Risti raudteejaamas kokku ostetud ,kuni raudtee kadumiseni. Viljakoristusperioodil on viljavedu tõsine probleem. Muidu on vedajaid palju,aga lühikese perioodi jooksul ja suuri koguseid ei… Loe rohkem »

oh sind
8 aastat tagasi
Reply to  Ahto

ahto poissi, läänemaa arengusekretär peaks su miinimumpalgaga tööle võtma, peaaegu nagu mart juure kirjutatud 🙂

Ahto
8 aastat tagasi
Reply to  oh sind

Ole tänatud vaimukas inimene lahkete sõnade eest 🙂 Teeks lausa 6-paki välja ,kui sul õnnestuks kõik mu argumendid ümberlükata.

Aadu
8 aastat tagasi
Reply to  Ahto

Kõigele peabki mõtlema. Kui Läänes nõnna palju ilkujaid nagu siin, siis on muidugi kurb. Aga Nigula peatus vajalik, sinna saab Noarootsi poolt tulija kõige lihtsamalt auto jätta. Ja küllap ka ratastega sõitjad Nigulast Dirhami peale sõidavad. Igas peatuses ei pea olema tuhandeid inimesi, vaadata tuleb ka seda, kus hea ümber istuda. Pole mingit põhjust autoga lisakilomeetreid sõita

oh sind
8 aastat tagasi
Reply to  Aadu

aadu poissi, nuarootslased käivad ikka ratastega üle uue silla haapsalusse, kesse nigulasse viitsib vändata.