Loodav ühistu tahab Vormsis poepidamise üle võtta

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

vormsi pood - loodav ühistu f MEEME VEISSON

Vormsi kauplus. MEEME VEISSON

Vormsis on viieliikmeline algatusrühm, kes tahab asutada Vormsi tarbijate ühistu ja võtta üle saare ainsa poe pidamine.

Vormsi vallale kuuluva Hullo poe rendileping lõpeb veebruaris. Vormsi vallavanem Tanel Viks on teinud ettepaneku senise poepidaja OÜga Ahtri Trust koostööd jätkata ja lepingut otsustuskorras veel viieks aastaks pikendada.

Viks on nii valla lehes kui ka volikogu oktoobriistungil välja öelnud, et ei näe põhjust toimivat süsteemi lõhkuda. „Praeguse poega oleme üldjoontes rahul. Loomulikult tahavad inimesed odavamalt ja rohkem ning kõiki asju saab paremini teha, aga praegu saab esmavajaliku Vormsi poest kätte,” ütles Viks Lääne Elule.

Vallavanema seisukohta ei jaga volikogu majandus- ja ehituskomisjon, kes peab vajalikuks korraldada rentniku leidmiseks läbirääkimistega hange, seda enam, et poe rendilevõtust on huvitatud ka loodav Vormsi tarbijate ühistu.   

Poe-teemat arutati ka volikogus, kus nõustuti Anu Strengi ettepanekuga lükata asja arutelu järgmisele volikogu istungile, et vallavanem saaks vahepeal mõlema huvirühmaga läbirääkimisi pidada. 

Läinud reedel käisidki nii Ahtri Trust kui ka Vormsi ühistu algatusrühm oma visiooni vallavalitsuses tutvustamas.

Pood rikkaks ei tee

Viis aastat Hullo poodi rentinud Ahtri Trusti juhatuse liige Anne Salupõld ütles, et neil on kindel soov poepidamist jätkata. „Vormsi pole mitte äritegemise koht, vaid elustiil. Rikkaks siin poepidamisega ei saa, kuid ots otsaga tuleb välja,” kinnitas ta.

Salupõllu sõnul ostavad vormsilased poest peamiselt igapäevast toidukaupa: leiba-saia-piima. Kaup on saare poes pisut kallim kui mandril, sest see tuleb sinna üle mere kohapeale viia. „Käime sadamas kaubal järel ja kord nädalas ka autoga mandril, sest meil siia kaubaautod treppi ei sõida,” kirjeldas ta. 

Talve aitab Salupõllu sõnul üle elada suvi, mil lisavad poes kaubakäivet turistid ja suvitajad. Vormsi poes on kolm töötajat. Vastuseks küsimusele, kas viis aastat tagasi Vormsisse poodi pidama tulnud Salupõllud jäävad saarele ka siis, kui vald otsustab teise rentniku kasuks, vastas Anne Salupõld: „Ega siis vist plaani saarele jääda.”

Ühistul on suured plaanid

Hullo poodi soovib rendile võtta ka loodav Vormsi tarbijate ühistu. Ühistu algatusrühma liige Urmas Pau ütles, et kui ettevõtja loomulik eesmärk on endale kasumit teenida, paigutab ühistu kasumi oma tegevusse ja pakub liikmetele soodustusi. „See tähendab, et Vormsi inimene saab odavalt osta,” selgitas ta.

Pau lisas, et ühistu loomiseks annab kindlust saareasukate toetus. „Oleme rääkinud umbes saja inimesega ja 70 on ühistuga liitumisele kindla jah-sõna öelnud,” kinnitas ta. Kahtlejad on tema sõnul olnud need, kes mäletavad veel 1990. aastail saarel tegutsenud tarbijate ühistut, mis toimima ei hakanudki.

Seda, et ka nüüd võib ühistu ebaõnnestuda, Pau ei usu. „Tavaliselt on küsimus juhtimises. Praegu on kandepind hämmastavalt suur ning meil juhtgrupis on väga suur jae- ja hulgikaubanduse kogemus,” rääkis ta.

Hullo poe rendilevõtt oleks loodava ühistu esimene samm, sest ühine kauplus oleks algatusrühma teise liikme Meelis Mõttuse sõnul juba toimiva üksusena hea võimalus saarel ühistegevust alustada. Ühistu plaanid on aga palju suuremad. „Ideid on palju, alates kruusakarjääri majandamisest kuni laevakohviku pidamise ja miks mitte lõpuks ka laeva opereerimiseni välja,” rääkis ta.  

Ühistu plaanidest nimetas Mõttus kauplemise laienemist internetti, kus tekiks müügikeskkond kõigile, kes saarel midagi müüa, vahetada ja vahendada tahavad. Ta lisas, et kohalik toodang peab jõudma vormsilase toidulauale ja pood peaks olema selles eestvedaja.

Ühistu tahab osaleda ka tapamaja ja ühisköögi tegevuses ning mandri ja saare vahelise liikluse korraldamises. Küsimusele, kas ühistu alustab tegevust ka siis, kui vallavalitsus otsustab senise poerentnikuga koostööd jätkata, vastas Urmas Pau, et pole võimatu, et siis tekib saarele kaks poodi. „See on ühistu üldkoosoleku otsustada,” ütles ta.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
12 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Jens
8 aastat tagasi

Mis mõttes…. Pau ja Koska, leidsid veel kohmakama kaaslase Mõttuse- on nad saareinimestele teregi öelnud? Võtku saarel elamine kindlalt sisse, näevad, kuidas tegelikult asjad käivad. Vormsi pood on hetkel parim!

Linnlane
8 aastat tagasi

Vormsil kaks poodi ainult hea,kas uued tegijad seda üldse võimelised tegema on või …..

Keh
8 aastat tagasi

Aga need uue tahtjad võivad ju teha või kaks poodi…

Huvitav
8 aastat tagasi

idée on igatahes neil kodanikel. Väga loogiline on, et saareelanikud ise oma poodi pidades saavad täna teenitava kasumi omale jätta. Kasum küll just suur ei ole ja veidi ei saa pihta, kuidas sellise käibe juures see kasum nii väikeseks jääb, aga kindlasti on saareinimesed võimelised ise enda jaoks paremini tegema arvan ma.

Tõesti
8 aastat tagasi

Kaupluse rentnikud elavad hästi, hinnad on liiga kõrged. Monopolistid küll. Ei ole arusaadav, mikspärast vald teenib võõraid huve. Pensionäride ja kohalikute huve keegi ei kaitse, selline äri Vormsi moodi.

To Tõesti
8 aastat tagasi
Reply to  Tõesti

Ja sina, Tõesti arvad, et see uus seltskond on samariitlased, kes saarerahva huve teenima hakkvad? Naljanumber ma ütlen! Ja see mis moodi kohalikke meelitatakse jah-sõna ütlema on omaette ooper…See seltskond ei ole kunagi kaitsnud ühegi kohaliku huve, juhul kui neil omal kasu sees pole.Tule Vormsile, siis räägi ärist Vormsi moodi…

Saare elanik
8 aastat tagasi

Need seltsimehed ei te ilma kasuta mitte midagi, üritavad toimival kauplusel jalad alt lüüa ja rahvale mütsi pähe tõmmata. Huvitav kus olid need mehed viis aastat tagasi kui pood kinni oli.

pauka
8 aastat tagasi

Höpö höpö, nagu ütleksid soomlased!!

Ene
8 aastat tagasi

Ehk kogu raha mis saarel liigub läheks kindla seltskonna kontrollialla. Ühistu on ainult suitsukate ja kasu selle liikmed ei saa. Näide Haapsalu TÜ.

Erte
8 aastat tagasi

Kahju et läänemaa tarbijate ühistust enam ei ole. Ühistu nimi on ainult paberil. Teoreetiliselt peaksid kõik ühistu kliendid omanikud olema.

Vanamees
8 aastat tagasi

Pau on läbikukkunud vallavanem!