Juhtkiri: Eksitav pressiteade

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Swedbanki meeleavaldus (37)Foto: Arhiiv

Neljapäeval saatis Swedbank välja pressiteate, et pank suurendab oluliselt sularaha kättesaadavust maapiirkondades, sest on aru saanud, et sularaha kättesaadavus hajaasustusega maapiirkondades on inimestele tähtis. Pangabuss, mis on seni täitnud tühikut 50 maa-asulas, käib liiga harva, et täita igapäevast sularahavajadust. Swedbank teatas, et juba lähema paari kuu pärast on võimalik sularaha välja võtta iga päev tervelt 50 asulas, kus seda võimalust praegu ei ole. Need on asulad, kus pole sularahaautomaati ega pangakontorit ja seni on sealt läbi sõitnud vaid pangabuss. Oma sõnade kinnituseks lisab Swedbank nende paikade nimekirja, kus kohe-kohe kõik paremaks läheb. Suurepärane uudis, aga ainult esmapilgul.

Pealkiri „Swedbank suurendab oluliselt sularaha kättesaadavust maapiirkondades” on eksitav, sest pressiteate tegelik, hoolega ära peidetud sisu on hoopis teistsugune. Esiteks võtab pank käigust ära pangabussi, mis oli 50 asulale seni ainus võimalus, kus pangaasju ajada. Teiseks teatab pank, et sularaha saab edaspidi koostöös omavalitsuste ja ettevõtetega välja võtta kauplusest või bensiinijaamast, mis on iga päev lahti, aga jätab teatamata, et kaupluste või bensiinijaamadega ei ole selles asjas kokku lepitud. Tarbijate ühistute kauplused ei ole kokkuleppest tõenäoliselt ka huvitatud, sest nad juba pakuvad sularaha väljavõtmise teenust. Miks peaksid nad hakkama koostööd tegema konkureeriva panga teenusega?

Swedbank püüab lükata võimalikult palju oma õlult kohaliku omavalitsuse ja ettevõtete kaela, et siis käsi laiutada: tahame parimat, aga omavalitsus pole nõus. Samuti jätab pank kavalasti ütlemata, mis saab neist paikadest, kus on sularahaautomaat, aga mis on samuti „sularaha kättesaadavuse parandamise” nimekirjas. Läänemaal on neid kohti kaks: Virtsu ja Lihula. Kas „parandamise” sildi all võetakse sealt rahaautomaat ära, või sel põhjusel, et automaat võib rikki minna ja parandamine võtab omajagu aega, aga kauplus rikki ei lähe?

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
huvitav
8 aastat tagasi

kas see swedbank peab oma kliente pooletoobisteks, et pakub välja variandi nagu oleks automaadist raha võtmise asemel seda “kerjata” kauplustest igati mugavam. Ajuvaba tegevus.