Kudumisvõistluse võitis Riin Jugapuu

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

test

Haapsalu pitsipäevade kudumisvõistluse esikoht jäi Haapsallu, selle võitis 27 osavõtja hulgas Riin Jugapuu.

Teise koha sai soomlanna Airi Heikkinen ja kolmanda 15aastane Anett Pärismaa. Noorima osavõtja eripreemia läks teist aastat järjest Haapsalu tüdrukule, 14aastasele Anni Kallasele. 

Kudumisvõistlus oli mitmendat korda rahvusvaheline – soomlanna kõrval oli tänavu kudumas ka viis Läti külalist. Lai oli ka Eesti võistlejate geograafia, Haapsalu kõrval oli osalejaid nii Tallinnast, Kesk-Eestist, Alatskivilt ja mujalt.  

Haapsalu käsitööseltsi ja Pitsipäeva üks eestvedajaid Mirje Simsi sõnul on võistukudujate hulgas mitmeid vanu tuttavaid, kes juba mitmedat aastat järjest tulevad end proovile panema. Ta tõi näitekes, kolmanda koha saanud Anett Pärismaa. "Nii tore, et 15aastane Anett julgeb vanemate kudujatega rinda pista,"kiitis ta. 

Haapsalu käsitööseltsi kogenud kudujad võistukudumistest osa ei võta, nii nagu ei saa järgmisel aastal osaleda ka eelmise aasta võitja. Sims rõõmustas, et sellegi poolest jäi esikoht Haapsallu. "See näitab, et Haapsalu on ikka kudumise kants," ütles ta.

Kudumisvõistlusel pidid nobenäpud ette antud mustri järgi kuduma valmis Haapsalu salli motiivi. Sel aastal kandis motiiv nime "Aasa raamatut sirvides…" ja aluseks oli võetud Haapsalu sallikuduja Aasa Jõelaiu mustritest. Jõelaiu mustritest ilmus kevadel raamat, kuid päris samasugust motiivi nagu täna võistlusel kududa tuli, raamatust ei leia – see on kokku pandud mitme mustri järgi.

"Muster oli sel aastal keerulisem kui varem," tunnistas žürii liige Pille Källe. Ta tõi näiteks, et varem pole näiteks pidanud võistlejad kuduma lille ega ka topeltaukudega nuppu. 

"Kudujate tase on iga aastaga nii palju tõusnud, et lehemustriga enam peale ei lähe," täiendas teine žürii liige Siiri Reimann. "Võib-olla on see algajate kudujate suhtes pisut ebaõiglane, aga muidu pole võimalik parematel vahet teha," lisas ta.      

Nii Reimann kui ka Källe kinnitasid, et tänavuste võistlejate tase oli kõrge ja žüriil valiku teha keeruline. Parima selgitamiseks kasutati välistamist: Kõigepealt jäid kõrvale need, kelle võistlustööl vigu silma hakkas, siis hakati juba jälgima kas lilleaasad ja nupud on kenasti sümmeetrilised. 

Haapsalu salli kudumisvõistlust on peetud 1999. aastast, pitsipäeva, esialgu küll sallipäeva nime alla, 1997. aastast.

Traditsiooniliselt kuulub pitsipäeva juurde ka moedemonstratsioon, mida ei suutnud varjutada ka sadama hakanud vihm. Vihmaga just sobivalt demonstreeriti publikul Pille Schneideri kootud vihmavarje.

Tänavuse moedemonstartsiooni põhirõhk oli aga kleitidel-tuunikatel, mis Haapsalu kudumisnaiste nobedate näppude all valminud. Mirje Simsi sõnul on kleidi teema viimasel ajal päevakorrale tõusnud ja ta tunnistas,et käsitööselts on sellele omalt poolt ka hoogu juurde andnud. Nii näiteks on haapsallased oma kleitidega kutsutud sügisel Tallinnas toimuvale Mardilaadale.

Kui ühiskudumisi on pitsipäeva raames alati tehud, katsetasid Haapsalu käsitööseltsi naised tänavu Valge Daami ajal ka öökudumisega. Öökudumine tähendas, et reede ja laupäeva õhtul kell kümme tulid valgeis rõivis käistööseltsi naised Pitsikeskusse, et üheskoos pitsi kududa. Uksed olid avatud ja kõik soovijaid said naiste tegemisi uudistama ja küsimusi esitama tulla. "See oli nii tore ettevõtmine ja ei jää kohe kindlasti viimaseks," lubas Sims.

Fotod Arvo Tarmula

Riin Jugapuu proovilapp. Foto arvo Tarmula Riin Jugapuu. Foto Arvo Tarmula

    

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments