Eesti Energia ja Oleg Ossinovski kaotasid tuuleäriga raha

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Aulepa tuugeniremont (39)

Remonditööd Eesti Energia Aulepa tuulepargis. Foto: Urmas Lauri

Eesti Energia hindas eelmisel aastal Aulepa tuulepargi varad alla, sest Soome tootja Winwindi tuulikud pole piisavalt töökindlad, rikkeid juhtub tihti, mistõttu toodavad tuulegeneraatorid elektrit vähem, kui peaks.

Audiitorite nõudmisel hindas energiakontsern tütarfirma Aulepa Tuuleelektrijaam varasid alla 8,2 miljoni euro võrra. „Väärtuse langus on tingitud eelkõige tootmisvarade madalamast töökindlusest,” märkis ettevõte mulluses aastaaruandes.

Eesti Energia on Aulepa parki investeerinud umbes 66 miljonit eurot. Mullusest varade allahindlusest tekkinud kahjumi katteks pidi Eesti Energia süstima tütarfirmasse Aulepa Tuuleelektrijaam lisakapitali 5,2 miljonit eurot.  

Ka vaguniärimees Oleg Ossinovski firmale Skinest Energia kuuluvas Esivere tuulepargis töötab neli Winwindi tuulikut. Skinest Energia kandis eelmisel aastal maha nõudeid 5 miljoni euro väärtuses. Ettevõte ei tahtnud seda kommenteerida, kuid ilmselt on tegemist Winwindi vastu esitatud nõudega, mida pole enam lootust kätte saada. 

2013 pankrotistunud Soome tootja Winwindi tuulikutega on probleeme olnud kõikjal Eestis. Elektripõhivõrgufirma Elering maksab praegu taastuvenergiatoetust vaid 13 Aulepa tuulikule, mis paigaldati pargi esimeses ehitusjärgus. Kolm tuulegeneraatorit, mis paigaldati hiljem, toetust ei saa, sest Eleringi hinnangul ei vasta need elektrivõrgu tehnilistele nõuetele.

„Kõik seda sorti tuulikute omanikud näevad vaeva, et probleemid lahendada. Püüame neid aidata, aga tehnilised nõuded tuleb siiski täita,” ütles Eleringi pressiesindaja Ain Köster.

Nii kulus Aulepa esimese osa tuulikuil samuti hulk aega katsetusteks ja seadistamiseks, et saada vastavaks Eleringi nõuetele. Samasugune probleem oli ka firma Nelja Energia tuulepargil Viru-Nigulas. Viimane sai Eleringi heakskiidu alles mullu kevadel, selle saamiseks läks mitu aastat. Toetust mittesaavad tuulikud võivad elektrit toota, kuid tuuleparkide suure kapitalikulu tõttu töötavad need riikliku taastuvenergiatoetuseta kahjumlikult.

Eleringilt ei saa toetust ka Ossinovski tuulikud.

Winwindi raskused algasid juba paar aastat enne pankrotti. Kuna soomlased pakkusid teenust „võtmed kätte”-põhimõttel, pidi firma vastutama tuulikute töökorda saamise ja hilisema hoolduse eest. Kuna soomlased jätsid need tööd majandusraskuste tõttu tegemata, ei jäänudki muud, kui nõuded Winwindi vastu maha kanda.

Eesti Energia pidi Winwindi majandusraskuste pärast leidma uue hooldaja. „Juba 2012. aasta lõpust, mil probleemid Winwindiga süvenesid, alustasime koos uute partneritega tööde teostamist sõlmedes, kus Winwind hakkama ei saanud. 2013. aastal saime uute partneritega keskenduda töökindluse suurendamisele,” kommenteeris Eesti Energia taastuvenergia juht Innar Kaasik.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Tuule
9 aastat tagasi

Ja oi, millist müra veel teevad WinWindi tuulikud! Nii Aulepas kui Esiveres. LIsaks jubedale kärisevale mürale ka krigisevad ja vilistavad, nagu roostes ja õlitamata pidurid! Oleme seda tuulekite naabritena juba palju aastaid rääkinud Terviseametile ja Eesti Energiale, aga vastuseks saanud ikka, et tegemist on kõige-kõige kaasaegsemate, eriliselt uuenduslike ja lausa kaunite rajatistega! Puude sahina ja linnulaulu varjust pole neid kuuldagi. Come on!

hmm
9 aastat tagasi
Reply to  Tuule

Kui 4energia Virumaale samasugustest WinWindi omadest pargid püsti sai, siis järgmine nende park tuli millegipärast juba teist marki tuulikutega. Põhjenduseks toodi, et uued tuulikud on sama võimsuse juures väiksemad ja vaiksemad.

kodanik
9 aastat tagasi

keeruline äri see energeetika:) siiski on seal palju huvilisi.