Päästeamet hoiatab jääle minemise eest

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Haapsalu Tagalahel pole jää veel moodustunud. Foto: Arvo Tarmula
Haapsalu Tagalahel pole jää veel moodustunud. Foto: Arvo Tarmula
Haapsalu Tagalahel pole jää veel moodustunud. Foto: Arvo Tarmula

Päästeamet hoiatab, et paari külma päevaga veekogudele tekkinud jääkirme on väga õhuke ning sellele minek on ülimalt ohtlik.

Jääkattele võib minna alles siis, kui selle paksus on vähemalt kümme sentimeetrit, teatas päästeamet BNSile. Paksem ja turvalisem jää tekib alles pärast mitmenädalast külma ilma.

Läbi jää vajudes peab inimene arvestama, et jääaluse vee temperatuur on neli kraadi. Nii külmas vees peab täiskasvanud inimene vastu maksimaalselt kümme minutit, laps kaotab sellise temperatuuriga vees teadvuse veelgi varem.

Päästeameti hinnangul võib nõrk jää kõige ohtlikumaks kujuneda just uudishimulikele lastele. Lapsevanemad peavad oma õige käitumisega olema lastele eeskujuks ja seletama, et nõrgale jääle minek on eluohtlik. Samuti ei tohi eluga riskida kalamehed, kes tihtipeale lähevad jääle kalastama enne kui jääkate on turvalise paksusega.

Jääle kalastama minnes tuleb alati kaasa võtta jäänaasklid, päästenöör ning vajadusel endast märku andmiseks näiteks vile. Kindlasti ei tohi jääle minna üksinda.

Päästeamet palub inimestel olla tähelepanelik ja inimesi nõrgal jääl nähes peaks paluma neil sealt viivitamatult lahkuda. Nõrgale jääle sellest läbi vajunud inimest päästma minnes võib tõsisesse ohtu seada ka enda elu. Nähes jääl juhtunud õnnetust peab helistama viivitamatult hädaabinumbril 112.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments