Apsalon avas fotonäituse Afganistanist

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Näitusel on esikohal inimesed, mitte sõda. Foto erakogu

Endine Lihula kirikuõpetaja Endel Apsalon avas eile Tallinnas Kiek in de Kökis fotonäituse Afganistanis tehtud piltidest.

Praegu kaitseväes kaplanina teeniv kapten Apsalon on Afganistanis Helmandi provintsis missioonil käinud kolmel korral. Näitusefotod on kahest viimasest käimisest.

„Sellel näitusel on kokku võetud sünd, loomine, algus, teke, päritolu – kõik see, mis seda riiki ja inimesi iseloomustab. Riiki, mis on viimased aastakümned elanud konfliktide ja rahutuste keerises, aga mille lõputus kauguses paistab lootuse valguskiir,” iseloomustas autor näitust.

Apsaloni sõnul oli näituse tarbeks pilte valida raske, sest kogunenud fotosid oli palju. Valikut tehes sättis ta esikohale inimesed ja nende kannatused. „Püüdsin edasi anda inimese olekut sõjakeerises. Fotod puudutavadki peamiselt kohalikku elu, militaarne osa vaid kaudselt aimatav,” selgitas autor.

Apsalon ütles, et on tänulik kamraadidele, kellega on saanud maastikul liikuda. „Ilma nende abita poleks mul midagi vaatajaga jagada.”
Küsimusele kui lihtsalt kohalikud inimesed võõra oma ellule ligi lasevad, vastas Apsalon, et üllatavalt lihtsalt. „Omadele olin padre, kohalikele mulla.”

Apsaloni sõnul on tal näituse korraldamise mõte missioonilt tagasi tulles ikka meeles mõlkunud, kuid nüüd sai see ka ära tehtud. Kiek in de Köki näituseruumidele on alati pikk järjekord, kuid nüüd langes keegi soovijatest ära ja direktor Toomas Abiline pakkus võimalust Endel Apsalonile. „Kahte korda ei lasknud seda öelda, võtsin asja kätte ja sai näitus loominguküpseks vormistatud,” rääkis kaplan.

Endel Apsalon tunnistas, et fotograafia vastu on ta huvi tundnud lapsest saati, kuid vahepeal jäi sisse pikk paus. Tõsisemalt hakkas ta pildistamisega tegelema kümmekond aastata tagasi.

Endel Apsaloni Afganistaani piltide näitus jääb Kiek in de Kökis avatuks 25. novembrini.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments