Jaanus Karilaid: Riiklik suunamine päästab palju

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Keskerakonna siinne liider vaidleb vastu teisipäevase Lääne Elu juhtkirjale.

Teisipäevase Lääne Elu juhtkiri sunnib natuke põhjalikumalt arutlema kultuuriministeeriumi toomise üle Haapsallu.

Aastaid tagasi oli palju skeptikuid, kes ei uskunud raudtee taastamisse Haapsalu Tallinna vahel. Praegu on kõik neli erakonda järjest valjeneva häälega selle taastamisest rääkimast. Enam me ei kahtle selle plaani realistlikkuses – nüüd vaieldakse selle üle, kuidas raudtee taastamist tehniliselt korraldada: kas peab olema arengukava sees, millises sõnastuses, millise ajagraafiku ja maksumusega.

Selge on ka see, et kümme aastat pole Läänemaal aega sellega oodata. Maakond kõnnib järjest inimestest tühjaks ja me peame võitlema kiiremate takistavate meetmete eest. Raudtee olgu taastatud kolme aastaga ja rong liikugu alla tunni Tallinna vahet. Piisava poliitilise tahte olemasolul on see võimalik!

Riigiasutused tõmbekeskustesse

Pole mõtet regionaalministril neid tõmbekeskuseid niisama joonistada, kui sinna ei järgne koheselt tegevuskava, meetmeid, programme, finantse jne. Ministeeriumi ülesanne on see terviklikult kokku punuda. Regionaalministrina oleks mul see plaan juba laual ja rakenduses.

Ajakirjanik Tarmo Õuemaa väidab, et meil pole linnas ruumi, kuhu mõni ministeerium paigutada. Ma pole selle väitega nõus. Lihula mnt 3 on tehniliselt niisuguses logistilises seisus, et ükski erainvestor pole tahtnud seda hoonet uuendada. Siin ongi vaja teha keskvalitsusega koostööd – maja on vaja buldooseriga kokku lükata ja ehitada paari-kolme miljoni euro eest uus tänapäevane hoone, kuhu peale ministeeriumi ametnike mahuks ka linlaste jaoks vajalikke teenuseid. Lihula mnt 3 tuleb panna särama ja siin peame me pressima keskvalitsust endaga koostööle, sest meie iseseisvat tulubaasi on Jürgen Ligi juhtimisel liiga palju kärbitud. Omavalitsus ükski ei saa sellist rolli endale võtta.

Kultuuriministeeriumi toomine pole dogma! Ükskõik millise kaalukama riigiasutuse toomine looks siia töökohti, tooks investeeringuid ja annaks elujõudu. Kui ministeeriumile konsensust ei saa, leiame selle siis Innovele.

SA Innove üldhariduse ja seire agentuuri eesmärk on üldhariduse sh keelevaldkonna riiklike õppekavade ja nende osade rakendamise koordineerimine, õpitulemuste välishindamise süsteemi kuuluvate eksamite ja testide ettevalmistamine ja läbiviimine, rahvusvaheliste võrdlusuuringute läbiviimine ja Euroopa struktuurifondi üldhariduse valdkonna programmide rakendamine.

Nii loome üle saja töökoha ning elustame ka oma erasektorit. See on nagu lumepall, mis aina paisuks ja lõpuks olemegi tõmbekeskusena väärikal positsioonil.

Kohalik omavalitsus peab hakkama järjest rohkem võitlema keskvalitsuselt ebaõiglaselt äravõetud ressursse endale tagasi. Siis jääme ka elujõulisena toimetama!

Jaanus Karilaid,
Haapsalu volikogu esimees

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
10 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Ei ole sots
10 aastat tagasi

aga senistest linna juhtidest on küll kõrini. Ainult üks enesekiitmine ja teiste mustamine aga midagi asjalikku pole ju välja käidud. Kui mõtteid pole siis ole parem vait kui oma luuludega nagu kultuuriministeerim Haapsallu välja tuled.

hea
10 aastat tagasi

tobe oskab iga sots kisada, aga kas midagi kõrvale ka pakud:)

Nõus
10 aastat tagasi

Vahetagem volikogu esimees ja firmade nõukogud välja. Need on nii korrumpeerunud . Linn ja linna asutused vajavad tuulutamist.
Ja Karilaidist ei taha küll kuulda midagi. Viigu omi lolle ideid mujal ellu.

Aeg vastusteks
10 aastat tagasi

Mida sa Karilaid laste ja noorte jaoks oled teinud?istud neli aastat volikogus juba,samuti soovin ma teada ,mis on Rahuvarmi saavutused aselinnapeana. Vikman on olnud tööloom,seda on näha.

kodanik
10 aastat tagasi

maja vajab täna suuremat rahasüsti, seda ilma tulubaasi korrektuurita teha pole mõtet. arengu võti on keskvalitsus enda kätte kahmanud, pole võimalik lahus vaadata kohaliku tasandi ja kesktasandi toimetamisi.

Alles
10 aastat tagasi

ju ostis Linnamajandus Lihula mnt. 3 ära. Karilaid Linnamajanduse AS nõukogu esimees. Kas siis selleks oli vaja pangalaenu võtta, et maja buldooseriga kokku lükata. Enne oleks pidanud mõtlema. Kokku oleks vaja lükata Linnamajandus koos nõukoguga ja sinna suure palga peale igaveseks istuma jäänud ülbete ametnikega.

Sa Vaata
10 aastat tagasi
Reply to  Alles

Ennast kiitmast ma ei väsi. Kui kohalikud ei kuula enam, siis lähen Tallinnasse ja kiidan edasi. Vaadake ja lugege Karilaiu kiituseid kui hästi ta Haapsalut ja Linnamajanduse AS-i juhtinud on Tallinna linnalehes Pealinn (09.09.2013) Ise tahab suurde poliitikasse trügida, aga poisikese kombed. Karilaid saa ükskord juba meheks. Nagu laps valad krokodillipisaraid, kõik on süüdi, ainult sina hea. Sul pole vist lastetuba olnud, kus ema-isa oleks sind õpetanud viisakusele.

HRT
10 aastat tagasi

Lp Läänemaa poliitikud! Ei tohi kutsuda toetama asju, mis ei saa kunagi olema! Ja ei tohi anda inimestele valesid lubadusi! Haapsalu – Tallinn rong võib sõita alla tunni, kuid see on vaid enesekeskne lähenemine! Jah, tehkem nii, et kaks-kolm korda päevas sõidab Haapsalu – Tallinn (-Peterburi) rong alla tunni. Kuid ülejäänud 8-10 rongi peavad olema olemas kõikide vähegi suuremate asulate jaoks. Et ka NEMAD saaks kiiresti sõita Haapsallu ja Tallinna! Poliitikud, kes näevad vaid aega, kiirust ja möödalendavat Läänemaa loodust, ei tohiks olla Teie valik! Teie kõigi Läänemaal! Kutsuda enda juurde üksikuid ministeeriume või asutusi, ka see pole normaalne. Tallinn… Loe rohkem »

Metsavend
10 aastat tagasi

Igati mõistlikud mõtted karilaiul. Aga huvitav miks peab Karilaid Seedri=IRL ideid siin upitama kui samal ajal IRLi niinimetatud kohalikud poliitikutel on nendel teemadel suud lukus.

Stenbock
10 aastat tagasi

millal lõpetab keskvalitsus kohalike omavalitsuste alla surumise? kas SDE ja KE valiteseksid paremini? enne seda ei tea kui on nähtud,proovitud, tõestatud.