Rait Maruste: Lihula samba saaga

Endine riigikohtunik Rait Maruste. Foto: Urmas Lauri

On iseenesest kahetsusväärne, et sisus õige asi – vastupanuliikumise väärtustamine – on viinud kodaniku initsiatiivi ja avaliku võimu vastasseisuni.

Vigu on teinud mõlemad pooled. Neid saanuks vältida, kui ajaloos aset leidnut oleks tõsiasju arvestavalt ja asjakohaselt tõlgendatud ning alles siis mälestusmärgiks vormistatud. Ja võimud saanuks oma reageeringutes olla argumenteeritumad ja veenvamad.

Asja mõistmiseks ei saa mööda 1939–1944 Eestis aset leidnust. Tollased sündmused tuleb panna konteksti ja ajateljele ning lähtuvalt sellest neid ka hinnata ja märgistada.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
uskmatu.
14 tundi tagasi

Saksa mundris võitles ka minu isa Sinimägedes aga mitte Eesti eest vaid selleks,et jõukamad inimesed saaks maalt lahkuda ja igasuguse võitlusvaimu kaotanud sakslased saaks ümber formeeruda.
See et saksa mundris võideldi Eesti eest on hiljem külge poogitud plära !

Ajalugu
20 tundi tagasi

…aastatel 1984–1985 oli ta TRÜ õigusteaduskonna partorg. Kuidas nüüd selle värvivahetamisega on, kõik süvakommunistid uuristasid nõukogude võimu seestpoolt?:)

sotsid
22 tundi tagasi

üritasid riiki pöörata juba 24 -dal aastal ja üritavad siiani