Anvar Samost: valitsusel ei näi raha otsas olevat

Anvar Samost. Arhiiv

 

Uus peaminister Kristen Michal koos pooluue valitsusega on ametis ning uus koalitsioonileping valmis. Ilmselt tuleb ridade vahelt välja veel mitu esialgu märkamatuna sisse kirjutatud olulist muutust – lisaks lükkele tulumaksuga, mille tõusuosa hakkab kehtima kõigile esimesest teenitud sendist – ja seega vastas Michali korduvalt esitatud soovitus ootuste madalal hoidmisele tõele. Aga see on ainult osa pildist, mis lepingut lugedes avaneb.

See ongi madalate, võiks öelda väikeste ja vähetähtsate eesmärkide kokkulepe.

Kuna ootused olidki madalal, siis võiks öelda, et ühiskond sai, mida ajaloo suurima mandaadiga erakond viimastel nädalatel lubas. Paraku siit küsimused algavadki.

Kolleeg Postimehest, väga kogenud ja paljusid valimisi ning valitsusi ja koalitsioonilepinguid näinud Aivar Reinap kirjutas kahtlemata õigesti: „Eelmise aasta veebruaris Postimehe „Valimisstuudios” osalenud reformierakondlane Kristen Michal rõhutas, et majandusele on oluline stabiilne maksukeskkond ja taunis vasakpoolset maksutõusukirvega majanduse häälestamist. Ta avaldas lootust, et valijad annavad Reformierakonnale mandaadi maksude alandamiseks. /.../ Mõni kuu hiljem teatas toredate lubaduste toel valimised võitnud Reformierakonna juhitav valitsus käibemaksu ja tulumaksu tõusust ning tõstis lauale automaksu. Tulemuseks inflatsiooni püsimine Euroopa tipus ning majanduse jätkuv langus. /.../ Nüüd, kui valitsusohjad haaras enda kätte Kristen Michal isiklikult, kordub kogu õudus uuesti.”

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
6 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Sirje
5 tundi tagasi

Riigiaparaat on juba kolmandik töötavast elanikkonnast. Kaua me jõuame nii suurt osa ühiskonnast üleval pidada? Varsti riik pankrotis.

klassikaline
8 tundi tagasi

ka vanasti pidi rahvas mõisnikke ja aadlit üleval pidama neilt võetavate maksude ja tasuta tööjõuga, orjarahvas oleme

AVS
7 tundi tagasi
Reply to  klassikaline

Selle orjuse foobiaga võiksid küll kuskilt abi otsida või siis ära “meieta”, täägi enda eest.
Aga vast siis lugupeetav avaldab oma majandusplaani, kuidas riiki üleval pidada ilma makse korjamata. Ilmselt pole sa kursis, aga me pole maksukoormuselt sugugi teab mis tippriik.

niikaua
5 tundi tagasi
Reply to  AVS

kui elame impordi peal ja ise midagi ei tooda , sest lasime kõik oma kohaliku tööstuse ja põllumajanduse võõrastel kinni panna, kestabki selline olukord

maamees
1 tund tagasi
Reply to  AVS

Reformiorjust ja ülevõlli maksurallit võib kiita vaid äraostetud saast või üliloll inimene. Riik, mille majandus on kolmas aasta järjest Euroopa halvim, saab ”tänada” selle eest ainult valtsust.

uskmatu.
9 tundi tagasi

Tõstame makse ja kogume maksumaksja raha kokku,mis edasi?
Kas kanname kohe ukrainale või … ?