AASTA KOKKUVÕTE: Metsküla kroonika: kuni on lootust Metskülal, on lootust tervel Eestil

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Lisete vanemad kolisid Metskülla tagasi just kooli pärast. Tänavu käib tüdruk juba neljandas klassis. Foto: Malle-Liisa Raigla
Lisete vanemad kolisid Metskülla tagasi just kooli pärast. Tänavu käib tüdruk juba neljandas klassis. Foto: Malle-Liisa Raigla

Eestis pole kooli, millele elataks kaasa ja millest oleks kirjutatud nii palju kui väikesest Metskülast, mille Lääneranna vallavolikogu oma 24. märtsi otsusega sulges.

Metsküla kooli kaitseks on pärast Lääneranna vallavolikogu 24. märtsi otsust võtnud sõna luuletaja Kristiina Ehin, pedagoogikateadlane Tiiu Kuurme, kunagine Euroopa inimõiguste ja riigikohtunik Rait Maruste, keeleteadlane Martin Ehala, kunagine haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas, praegune haridus- ja teadusminister Kristina Kallas ning Eesti vabariigi president Alar Karis, kui piirduda kõige tuntumatega.

Tänavu aasta kooliks valitud Metsküla koolijuht Pille Kaisel on 2023. aasta Eesti naise nominent, valitud Eesti Päevalehe saja mõjukaima eestlase ja Postimehe saja näo hulka. ERRi ajakirjanik Joonas Hellerma kutsus ta Eesti kultuurisaadete eliiti kuuluvasse „Plekktrummi“ saatesse. Kohaliku võimu jaoks ei tähenda see midagi. Nii nagu Metsküla võitleb eluõiguse eest, võitleb kohalik võim kompromissitult oma otsuse eest. Vastu nina on saanud haridus ja teadusminister, president ja loomulikult ajakirjandus, kes ei saa aru.

Luuletaja Kristiina Ehin kujutleb, kuidas 2023. aasta Eesti jõululaps istub kinni pandud, aga vabatahtlikkuse valgel tegutsevas Metsküla koolis, ta on koos teistega sunniviisiliselt Lihula kooli arvatud, aga Metsküla kooli sõimes on heinad kuivad ja jõululapsel hea ja soe. „Üle Eesti näevad kõik, et Eesti haridusmaastikul on sündinud uus täht ja Metsküla on praegusel hetkel ka meie kogukonnaliikumise superstaar,“ kirjutab Ehin.

Mõned päevad pärast Lääneranna vallavolikogu 24. märtsi otsust kirjutab kunagine riigikohtunik Rait Maruste järgmist: „Kinni tahetakse panna Metsküla algkool. Sõgedus. Metsküla kool on Lääneranna Bullerby, kogukonna hoitud ja hästi töötav kool, mille üle peaksime uhked olema ja seda toetama.“

Lääneranna vallavanem Ingvar Saare märgib, et saab aru, et Metsküla kool on lapsevanematele südamelähedane. „Aga südamelähedast kooli ei ole meil võimekust ega ka vältimatut vajadust pidada,“ ütleb Saare septembris. Mõned nädalad enne seda nimetab Saare erakonnakaaslane, endine haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas Metsküla kooli sulgemisotsust skandaalseks. Veel mõned nädalad enne seda annetab Isamaa suurtoetaja, ärimees Parvel Pruunsild Lääneranna vallale 40 000 eurot, et väidetavalt rahapuuduses kiratsev kohalik omavalitsus saaks pisikest külakooli edasi pidada. Lääneranna vallavolikogu esimees, advokaat Armand Reinmaa hoiatab volinikke korruptsiooni eest. Raha kantakse Pruunsillale tagasi.

„Metsküla kooli juhtum on paljastav õige mitmes mõttes,“ mõtiskleb Postimehes kasvatusteadlane, Tallinna ülikooli õppejõud Tiiu Kuurme. „Paljastus illusioon demokraatiast kui rahva võimust. Erakordse eredusega ilmutas end, mis hoovad on üldse jäänud rahvale oma elu kujundamiseks ning enesekaitseks – omaenese rahvusriigi võimude kuritarvituste eest. Neid hoobasid ei ole. Paljastus kodaniku jõuetus ja võimetus muuta võimu otsuseid, võimu tahtmatus dialoogiks ning ülbus ja karistamatus. Nad ei astu tagasi, kuna ei taha.“

Septembri keskel võtab Lääneranna vallavolikogu vastu lisaeelarve, millega eraldab Lihula mõisa viinaaida renoveerimiseks 275 000 eurot. 2024. aasta eelarve esimeseks lugemiseks on summa kasvanud 400 000ni.

Novembris riputatakse Oidrema bussiootekoja lakke lühter, mis ei huvitaks ühtegi väljaannet, kui tegu poleks väidetavalt rahahädas oleva kohaliku omavalitsusega, mis sulgeb külakoole. Kuu aega enne koolide sulgemisotsust Lihula mõisa lakke riputatud 10 000 eurot maksnud lühter üle-eestilist tähelepanu ei pälvi.

Detsembris tõstab volikogu vallajuhi palka. Saare hakkab saama rohkem kui Haapsalu linnapea: 3500 eurot.

Metsküla kooli pole kohalik omavalitsus nõus pidama isegi siis, kui see oleks tasuta: see ei kuulu suurde pilti. Kooli ei saa lahti teha, sest see on äriregistrist kustutatud, pealegi on saja mõjukama eestlase sekka valitud koolijuht kaotanud usalduse. Saare ei ütle Lääne Elule, miks üle 20aastase staažiga koolijuht enam ei kõlba, aga märgib, et põhjus pole selles, et Kaisel kooli eest seisab. „Kooli eest seismine ei ole usalduse kaotuse põhjus, vaid konkreetsed tegevused pärast töösuhte lõppemist,“ ütleb Saare väidet täpsustamata.

Südamelähedast kooli annetuste, üksteise ja kogukonna toel pidanud Metsküla lapsevanemate jaoks on see olnud aasta täis lootust ja lootusetust, sügavat masendust ja ilmotsatut rõõmu. Nagu sõit Ameerika mägedel, ainult kaalul on rohkem: kaalul on nende laste, aga ka kõikide teiste Eestimaa külalaste tulevik.

Kui palju on Eestis koole, kellele õiguskaitse antakse ja võetakse ja kohtunik käitub nagu riiklik lepitaja, andes lõpmata aega kohaliku omavalitsusega kokku leppida, sest mingil põhjusel ei taha ta otsust teha?

Kui palju on Eestis koolijuhte, kellele ütleb president, klomp kurgus, et ta ei saa aidata? Ütleb hetkel, kui läheduses ei peaks olema ühtegi ajakirjanikku: „Ma teen kõik, mis ma saan, aga ma ei saa midagi lubada.“

Lootusesäde kustubki visinal, sest midagi ei juhtu. Korraks on riik näidanud, et kohaliku võimu jaoks olematu kool on riigi jaoks olemas, aga see on ka kõik. Metsküla kooli kaitseks jõuliselt sõna võtnud ja Eestimaa külakoolidele erirahastuse läbi surunud haridus- ja teadusministergi väsib: riigieelarve käriseb, tuhanded õpetajad nõuavad palka ja ähvardavad streigiga. Küllap ei arvestanud temagi, et kohalik võim ei anna järele, makstagu või peale: toetusmeede, kust saaks raha juba loetud päevade pärast, pole vallavõimu jaoks argument.

„Avalikes aruteludes on Metsküla kooli probleem taandatud peamistele tänast elu liikuma panevatele hoobadele, milleks on raha ja võim,“ kirjutab Kuurme. „Raha osas, et seda ei ole(vat), võimu osas, et seda on jahmatavalt palju. Vahest on aga midagi veel, miks mõnda kooli tuleb hoida kui aaret, kui lootuse andjat.“

Lootus on sõna, mis Metsküla omade suust ikka ja jälle kõlab, nii musta masenduse põhjas kui ka rõõmuhetkedel. See kõlab, kuni nad alla ei anna. Kuni Metsküla lootust ei kaota, on lootust ka Eesti riigil.

„Usun ja loodan, et Läänerannas on koolirahu võimalik, et leitakse lahendus ja ääremaa peredel taastub turvatunne üle kogu Eesti. Ja et ma järgmine kord Lihulast mitte mööda ei pea sõitma…“ kirjutab Valter Parve, Tartu ülikooli Pärnu kolledži õppejõud, veel üks haritlane, kes valutab südant Metsküla kooli pärast.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
24 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Ei taha libereid
9 kuud tagasi

Selle “valitsusega” mitte!
Astuge tagasi, aferistid!!

Hmm
9 kuud tagasi

Huvitav miks raha sinna kerjatakse kui on ju ka metsküla kooli nimeline mtü olemas

maamees
9 kuud tagasi
Reply to  Hmm

Normaalsed ja empaatiavõimelised inimesed toetavad ja abistavad siiralt keda vaja, aga sinu pähkliaju tunneb vaid kerjamist.

Imelik
9 kuud tagasi

“Eestis pole kooli, millele elataks kaasa ja millest oleks kirjutatud nii palju”
… et ise muudkui trein “lugusid”, midagi sisulist sellega ei ütle, panen juurde mõne “pop-nime” ja väidan et see on “tohutu” huvi ja argument? No-noh… aga head aastalõppu teilegi!

maamees
9 kuud tagasi
Reply to  Imelik

Sa tõesti pole võimeline artiklist aru saama, säästa ennast lugemisest ja jätka parem jõukohase õllega! Head aasta lõppu!

Maali
9 kuud tagasi

“Õhtulehes” kirjutati, et Metsküla lastel saab jaanuaris raha otsa.
Annetage palju raha, siis veab õppeaasta lõpuni välja.

Toots
9 kuud tagasi
Reply to  Maali

Kuidas see annetatud raha nii kiiresti otsa saab?
Kas ainult teine Eesti annetas?

IRW
9 kuud tagasi
Reply to  Toots

No eks raha läks advokaatidele ja ega ennastki nad ei unustanud….

Vanaema
9 kuud tagasi

Eks see koolitapp ole ka hoiatuseks kui koalitsioonis peaks mõnel teisiti mõtlemine ette tulema.

Maali
9 kuud tagasi
Reply to  Vanaema

Ärge arvakegi, et koalitsioonis keegi oma aju vaevama hakkab. Tundub, et neid seal vähevõitu. Kui mõnel ongi mõtlemine paigas, siis see ei julge end väljendada, visatakse erakonnast välja.

AVS
9 kuud tagasi
Reply to  Maali

Saan aru, et see on sul praegu lihtsalt fantaasia? Sest mul ei löö nagu ühtegi taolist erakonnast väljaviskamist ette. Lehtme hävis muudel põhjustel ja asja eest, opositsioonist jätsid mõned keskerakondlased oma partei sinnapaika ja ka ilmselt põhjendatult ning Aegade Kõige Lollim Rahvasaadik lendas EKREst ka igati teenitult.

Jjj
9 kuud tagasi

Mis ei saa seda kooli siis kuidagi hoitud või mis värk on sellega. Eesti on nii vaene, et külakoolikest ei suuda üleval pidada või? Väheusutav. Nii kuradi kindlates kätes, et paha hakkab. Terve pikk nimekiri inimestest eesotsas vabariigi presidendiga on teema kohta sõna võtnud ja palunud leida tee, et koolike edasi kestaks, aga kuskil kõvapeadel on lühis vist.

to Jjj
9 kuud tagasi
Reply to  Jjj

Pigem on rohkem valla, õigemini mõne isiku lääneranna volikogus isiklik ära tegemine koolile. Ja temal on volikogus jüngrid, kes ei julge tema vastu ja oma õigustamiseks poevad.

Maali
9 kuud tagasi
Reply to  to Jjj

Lääneranna volikogu esimees ja vallavanem on paar parajaid, kes näitavad oma võimu rahva peal ja topivad valla raha valesse kohta. Neid selle valla elanikud ei huvita.

IRW
9 kuud tagasi
Reply to  Jjj

Meie riik kulutab eelarvest haridusele 3x rohkem kui eu keskmine . Tolku pole sellest aga 30 aasra jooksul olnud . Nii et tuleb hariduskulud viia ikka mõistuse rasemele ja selliste kolkakoolide koht oli pigem 19 sajandis

Ja jah
9 kuud tagasi
Reply to  IRW

IRW….huvitav, miks sina veel elad 16 sajandis? Kus kõik kuulus mõisale ja kõik olid pärisorjad. Hetkel meil 21 sajand.

NiiOn
9 kuud tagasi
Reply to  IRW

Te irw kirjutadite enda kohta vist, aga väga tabavalt, et kooliskäimisest pole teile mitte midagi tolku olnud.

IRW
9 kuud tagasi
Reply to  NiiOn

No erinevalt mõnest ma kooliskäimise asemel tegelesin koolis õppimisega

Ooo
9 kuud tagasi
Reply to  IRW

IRW…kohe väga huvitab kus koolis sina õppimisega tegelesid? Sinu kirjutistest küll ei väljendu, et tegemist oleks haritud inimesega.

IRW
9 kuud tagasi
Reply to  Ooo

Olen käinud lausa 4 s koolis ja erinevalt lammastest oskan aju mõtlemiseks kasutada mitte ei määgi lihtsalt kaasa

Ooo
9 kuud tagasi
Reply to  IRW

IRW… mis sa arvad, et sa siin ainuke 4 s koolis käinud? Aga, kas nendes koolides grammatika ikka oli? Ole hea ja loe oma viimane kommentaar üle. Mitu viga leiad? Haritud inimene.

IRW
9 kuud tagasi
Reply to  Ooo

Loe siis oma kirjutis üle 🤣🤣🤣 , seal üsna mitu viga ju -õpetaja !

Ooo
9 kuud tagasi
Reply to  IRW

Tubli. Ja nüüd palun IRW sinu vead.

irw üles puua!!!
9 kuud tagasi
Reply to  IRW

Ja ei saa ikka aru, et keegi su soperdisi rohkem ei oota!
Mine kooli, vasja!