Ilme Peedoson: kuhu lähed, Nõva osavald ja selle hariduselu?

Lääne Elu

info@le.ee

Nõva kool. Malle-Liisa Raigla
Nõva kool. Malle-Liisa Raigla

Lääne-Nigula valla ametnike seisukoht on, et kooli jätkusuutlikkuse eeldus on, kui kohalik kogukond, lapsevanemad ja koolipere suudavad kokku leppida ja lõpetada aastaid kestnud konfliktid ja üksteise peale kaebamised ning leida üksmeele kooli arendamiseks.

Kogukond ei suuda koolis ega ka osavallas tekkinud probleeme lahendada seni, kuni osavallavalitsus ja osavallakogu ei kaasa kohaliku elu küsimuste lahendamisse kohalikku kogukonda, vaid toimetavad sageli isiklikest huvidest lähtudes.

Osavalla elanikele tundub, et viimased seitse aastat on Nõva monarhiks olnud praegune Nõva kooli direktor Peeter Kallas. Selle seitsme aasta sisse mahub tal Nõva valla volikogu juhtimine, OÜ Nõva Kilk nõukogu esimeheks ja ka juhatuse liikmeks olemine ning osavallakogu liikmeks saamine.

Kui 2013 aprillis ühtis valdade ühinemise teemaline rahvahääletus Nõval Kallase tahtega, siis rahva tahe luges ja vald ei ühinenud. Aga alates sama aasta detsembrist pole rahva tahtega arvestanud ei Nõva vallavolikogu ega ka Lääne-Nigula vallajuhid.

2013 detsembris likvideeris Kallas nn tööõnnetust ehk umbusaldas vast valitud vallavanemat ja pani ametisse oma koolikaaslase. Koostöö lõppes mõni kuu enne valdade ühinemist vallavanema kriminaalkorras süüdimõistmise ja tervislikel põhjustel ametist vabastamisega.

Kooli raha kulutamise vastu huvi tundnud koolidirektori vabastas viimane vallavanem usalduse kaotuse tõttu. Lääne-Nigula vallavalitsus direktorit tööle ei ennistanud ega arvestanud ka kogukonna tahet.

Nõva vald ja ka OÜ Nõva Kilk lõpetasid oma tegevuse rahalistes raskustes. Nõva Kilk likvideeriti, kuid pankrotimenetlust ei algatatud, sest sellega oleks täpsustunud OÜ rahade kasutamine. Küll aga kaeti valla eelarvest likvideerimismenetluse ja nõuete rahuldamise kulud. Valla revisjonikomisjon ei pidanud täiendava kontrolli läbi viimist otstarbekaks. Nii ei selgitatud välja valla üliraske majandusliku olukorra tagamaid ega ka võimalikke süüdlasi.

2019 vallas läbi viidud rahuloluküsitluse järgi olid Nõva elanikud rahul kahe ja polnud rahul kuue valdkonnaga. Aasta on möödunud, aga paremuse poole pole midagi läinud. Ääremaastumine Nõval jätkub.

Vallas venitatakse asjaajamisega, raamatupidamine esitab arveid teenustööde kohta, mida pole osutatud. Vallas toimuvast info saamine on väga raske. Koolist vallandatud õpetajatele maksti nn valuraha, aga seda maksumaksja, mitte ebaõige otsuse teinu taskust. Mis kasu on Variku või Peraküla elanikel kettagolfirajast ja Nõva sadamast, kui pole raha Peraküla ega ka Variku teede remondiks? Haridusministeeriumi nõuete täitmisega venitatakse. Uskumatu, et kooli dokumente ei suudeta korda teha. Huvitav oleks teada, kelle ja millised juhtimisvead on viinud elu Nõval nii kaugele, et probleemid on mõõtmatud. Koolipidaja peaks ju vastutama töörahu eest ja mitte süüdistama valla elanikke. Venitamistaktika abil võivad mitmed asjad ka aeguda ja vastutus jääb ära.

Ilme Peedoson

Nõva osavallakogu liige

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
31 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
I.P.
3 aastat tagasi

Tänan nõvakaid ja kõiki teisi , kes minu kirjatüki juures oma mõtteid ja arvamusi avaldasid. Lootus sureb viimasena ja loodame , et valla juhid ja nende kuulekad ametnikud hakkavad ükskord ometi arvestama ka kogukonna ettepanekute ja soovidega.

Ivo Karindi
3 aastat tagasi
Reply to  I.P.

Tänud Ilmele Nõva viimaste aastate probleemide selgest ülevaatest. Põhjused on toodud ning tagajärjed lahti seletatud. Loodame, et tulevikus hakkavad juhid tegelema lahendustega ning see on Nõvale helgem kui lähiminevik.

Huumoriklassika!
3 aastat tagasi

Tule meile, päriselt!

enn
3 aastat tagasi

ideaalnäide ebakõlast sõnade ja tegude vahel

Monarh?
3 aastat tagasi

Tegelikult monarhile omased väärikus ja kombed antud monarhiks nimetatul küll täielikult puuduvad.

inimene pole oluline
3 aastat tagasi

Viimaste vallavanemate ning moarhist volikogu esimehe aegadel kadusid Nõvalt ka viimased kohad, kus kohalikud koos said käia. Mitte üht huviringi Nõval teha ei saa, mutid on igaltpoolt välja pekstud, ruumid käest võetud. Muust ei maksa rääkidagi.

Aitäh Ilme!
3 aastat tagasi

Nõval on ka teisi aegu olnud. Ilme korrektse ja täpse raamatupidaja käe all maksime laenud, mis olid vajalikud võtta sellesama tüliõunaks oleva koolimaja ehituseks vundamendist katuseni, tuletõrjedepoo ehituseks, vana vallamaja kapitaalremondiks. Oli ühiseid tegemisi. Tegutses laulukoor, tantsurühm ja muud ringid, Peraküla Teater oli kuulus oma etenduste ja simmanitega. Peale suurt ühinemist, mis pidi elu ja võimalusi rikastama, oleme nii kaugel, et oleme pahatahtlikud tülitekitajad. Võib-olla võiks aru saada, et inimese elu võiks ka Nõval võimalik olla. Noor inimene oma kodu siia ilma koolita ei tee, samuti on oluline kohapealne teenus (mis ei seisa koos ainult toitlustusest) ja huvitegevus. Mõnes valla… Loe rohkem »

Siin oleks
3 aastat tagasi
Reply to  Aitäh Ilme!

igati õige märkida ära, et meie vallajuhid olid tol ajal perspektiivitundega Tõnud – Osa ja Eevardi. Nad nägid kohapealse elu võimalikust ja paikkonna arengu perspektiivi.

Ja mis me veel
3 aastat tagasi
Reply to  Siin oleks

mäletame! Oli aeg kui oma valla eakad, kes enam kodus hakkama ei saanud, said praeguse arstipunkti kõrval oma elu elada ja olid hoitud.

mäletame mäletame
3 aastat tagasi
Reply to  Ja mis me veel

Kas mitte monarhi enda papagi sealsamas hoitud polnud?
Endal vaja on, leitakse võimalus, teistel vaja on, imegu näppu.

to Põhja minemine
3 aastat tagasi

Mismoodi te seal siis taolise pupujuku valisite -_

keegi ei valinudki
3 aastat tagasi

määrati vallavanema poolt vastu inimeste tahtmist

põhja jah
3 aastat tagasi

Ega polegi keegi teda valinud, Lõhmuse salajane iha.

Sven
3 aastat tagasi

Lõhmus on leidnud omale Nõvalt kaks suurt sõpra Nõva piirkonda “arendama” – Peeter Kallase ning Aivar Oruste. Üks pandi kooli direktoriks, teine osavallakogu esimeheks. Mõlemad on erinevatel aegadel olnud kriminaaluurimiste all.
Kõik teised Nõva elanikud kes kooli ja elu säilimise eest võitlevad ning kes ei ole olnud kriminaaluurimise all, nn. “normaalsed inimesed”, on Lõhmuse poolt pahatahtlikeks ning tülitekitajateks tembeldatud ning seda nii volikogu ees kui kohalikus lehes.
Sooviks selgitust: kuidas on nii, et vallavanemale sobib vaid kriminaalkahtlusega tegelaste seltskond, kuid mitte see suurem enamus tavalisi, lihtsaid inimesi?

Ütle mulle kes on su sõbrad...
3 aastat tagasi
Reply to  Sven

Taeblas kuluks üks põhjalik revisjon ära…

hääled kaugustest
3 aastat tagasi

Väga suur probleem, ma julgeks isegi öelda,et takistus on Nõva pensionärid.Kuna nemad moodustavad sealsest kogukonnast enamiku,siis on nende arvamus ning hääl igasugu küsitlustel ning valimistel kaalukeele tähtsusega.
Küsige pensionäridelt nende arvamust nt kooli kohta? Vaatamata kõigele toimuvale ja lõpututele vaidlustele ning artiklitele võite üllatuda nende arvamusest(mis kuulduste põhjal polegi nii toetavad kui kogukond seda sooviks)
Samuti küsige,miks teie pensionärid eelistasid Lääne-Nigulat Harjumaale,kes pakkus suisa toppelt eelarvet?Miks hirmutati vanureid Harjuga liitumisel jätta ilma poeringidelt?Jätta nad ilma muudest hüvedest?
Selles “kogukonnas” on inimesi,kes teevad päevast päeva tugevat antikampaaniat pensionäride seas.Nii kaua kui neil lastkse tegutseda,ei muutu teil seal midagi.

avalik saladus
3 aastat tagasi

vanurite ähvardamine ja neile ajupesu tegemine enne valimisi on nõval jah üsna tavaline nähtus

Kraaks
3 aastat tagasi
Reply to  avalik saladus

Nii see paraku on. Kuid kindlasti mitte ainult Nõval.

üllatav et
3 aastat tagasi

Facebookis on Nõva Kandi kommuunil üle 1300 liikme, aga südant selle pisikee koha pärast valutab vaid käputäis inimesi. Millest on ülejäänud liikmed huvitatud või käiakse ja liitutakse gruppidega vaid uudishimu pärast?

Ants
3 aastat tagasi

Mäletan pr.Peedosoni kui veel pedantse täpsusega valla raamatupidamist omal ajal juhtis. Julges alati kõva häälega rääkida asjadest nii nagu nad parasjagu olid, nii ka nüüd. Äraütlemata kange proua. Kohalikud võiksid ühineda. Kodukandi heaolu eest ei peaks muret tundma vaid üks pensionär.