Õiguskantsler küsib selgitusi töövõimetoetuse osas

BNS

Ülle Madise. Foto: Erik Peinar
Ülle Madise. Foto: Erik Peinar

Õiguskantsler Ülle Madise saatis riigikogu sotsiaalkomisjonile kirja, milles palub selgitusi erinevuste kohta töövõimetoetuse ja töövõimetuspensioni määramisel.

Õiguskantslerilt on mitu inimest küsinud, miks saavad varem määratud töövõimetuspensioniga sama suurt töövõimetoetust vaid need inimesed, kellel sotsiaalkindlustusamet on viimati tuvastanud püsiva töövõimetuse vähemalt kaheks aastaks.

Kõigi nende inimeste töövõime on korduvekspertiisi tähtajal hinnatud osaliseks või puuduvaks ka töövõimetoetuse seaduse alusel. Ainus takistus saada töövõimetuspensioniga ühesuurust toetust on see, et sotsiaalkindlustusamet on neile viimase ekspertiisiga määranud püsiva töövõimetuse üheks aastaks.

Pole teada, miks on riigikogu valinud inimeste eristamiseks just sellised alused ja kas parlament on niisuguse vahetegemisega jäänud talle põhiseadusega antud pädevuse raamidesse, märkis Madise.

„Selleks et asjas selgust saada, pöördungi sotsiaalkomisjoni poole küsimusega, miks saavad varem määratud töövõimetuspensioniga sama suurt töövõimetoetust vaid need inimesed, kellel sotsiaalkindlustusamet on viimati tuvastanud püsiva töövõimetuse vähemalt kaheks aastaks,“ kirjutas õiguskantsler.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments