Laine Belovasi saatus selgub kahe nädala pärast

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Lääne-Nigula volikogu aseesimees Laine Belovas. Foto: Urmas Lauri
Lääne-Nigula volikogu aseesimees Laine Belovas. Foto: Urmas Lauri

Lääne-Nigula volikogu teisel istungil 3. novembril esitas osa volikogu liikmeist vaide esimesel istungil korraldatud volikogu aseesimehe valimisprotseduuri kohta. Vaide esitajaile tuleb vastata 30 päeva jooksul.

Volikogu esimesel istungil 27. oktoobril valiti volikogu aseesimeheks Laine Belovas, kes ise istungil ei viibinud.

Nõusolek kandideerimiseks saadi Abu Dhabis viibinud Belovasilt telefonitsi. Ka volikoguliikmete küsimustele vastas Belovas telefoni teel. Et volikoguliikmed saaksid vestlusest osa, oli telefon lülitatud valjuhääldi režiimile. Enne hääletust protesteeris volikogu vastasrinda kuuluv Marek Topper, küsides, et kuidas ta saab olla kindel, et vesteldi justnimelt Laine Belovasiga. Volikogu esimees Neeme Suur pani Belovasi kandidatuuri siiski hääletusele ning Belovas valiti 17 poolthäälega aseesimeheks.

Volikogu esimees Suur selgitas toona, et valla õigusaktides pole kirjas, et kandidaat peab ise volikogus kohal olema. „Ainus, mille üle võib vaielda, on isikutuvastamise teema,“ nentis Suur. „Aga kõik [istungil osalenud volikoguliikmed] ju kuulsid telefonivestlust.“

Vastasrind otsustas eelmisel istungil Belovasi valimise siiski vaidlustada.

„Selle vaidega toimetatakse edasi nii, et vallavalitsus koostab vaide osas juriidilise analüüsi,“ selgitas Neeme Suur eile. „Kui analüüsist tuleb välja, et Laine Belovasi isiku tuvastamine tõesti ei olnud selge, siis sellisel juhul me korraldame valimise uuesti.“

Volikogu esimees ütles, et vaidele tuleb vastata kümne päeva jooksul, kuid antud juhul taotleti vastamiseks pikendust 30 päevani. „See aeg meil käib ja vallavalitsus tegeleb praegu sellega. Ja siis me vastame vaide esitajale, et mis me teha kavatseme,“ ütles Suur.

Kui vaide esitaja pole saadud vastusega nõus, siis on tal õigus pöörduda maavanema poole järelvalvemenetluse teostamiseks.

„Siis võtab maavanem [praegu on Lääne maavanema kohusetäitja maasekretär Kristel Jupits] seisukoha,“ ütles enne volikoguliikmeks saamist Lääne maavanemana töötanud Suur. „Kui maavanem otsustab, et valimisprotseduuri on rikutud, teeb ta volikogule ettepaneku valimised uuesti korraldada. Juhul kui me maavanema ettepanekut ignoreerime, on vaide esindajal õigus pöörduda halduskohtusse. Aga tõenäoliselt me ei ignoreeriks maavanema ettepanekut.”

Vt ka: “Vastasrind soovib Lääne-Nigula volikogu aseesimehe valimise vaidlustada

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
2. kodanik
6 aastat tagasi

Hea, et reformi tulemusena tekkisid lõpuks haldussuutlikud vallad. On vähemalt millest kirjutada…. :))