Minski tippkohtumisel lepiti kokku Ukraina vaherahus

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Venemaa president Vladimir Putin ütles neljapäeval, et leppis Prantsusmaa, Saksamaa ja Ukraina liidriga kokku raskerelvastuse tagasitõmbamises Ukraina rindejoontelt ja vaherahus alates 15. veebruarist.

“Meil õnnestus põhimõttelistes küsimustes kokku leppida,” lausus silmnähtavalt rahulolev Putin Minskis pärast enam kui 14 tundi kestnud rahukõnelusi.

“Ma kutsun mõlemaid konfliktipooli veel kord peatama verevalamist ja käivitama poliitilist protsessi, et tagada võimalikult kiiresti püsiv lahendus,” lausus Putin, viidates samas Kiievi soovimatusele mässulistega otsekontakti astuda..

Allkirjastatud dokumendi kohaselt peab raskerelvastuse tagasitõmbamine algama mitte hiljem kui järgmisel päeval pärast relvarahu jõustumist ning see tuleb lõpule viia 14 päeva jooksul.

Ukraina presidendi Petro Porošenko sõnul leppis kolmepoolne kontaktgrupp kokku kõigi võõrvägede lahkumises Ukraina territooriumilt. Ta lisas, et Ukraina piirivalve peaks hakkama taastama kontrolli piiri üle pärast kohalikke valimisi ja viima selle lõpule 2015. aasta lõpuks.

Minskis neljapäeval allkirjastatud lepe vaherahust ja kõikehõlmavast poliitilisest lahendusest annab tõsist lootust, isegi kui kõik pole veel tehtud,” ütles Prantsuse president François Hollande.

“Selles kontaktgrupi ja separatistide poolt allkirjastatud dokumendis on tegeldud kõigi küsimustega,” lausus ta ajakirjanikele, seistes kõrvuti koos Saksa liidukantsleri Angela Merkeliga.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
njah....
9 aastat tagasi

aga muud meil pakkuda pole,et ise ellu jääda.

njah....
9 aastat tagasi

Ameerika õhutab sõda.Vaherahu ei tule,sõda alles algab;hiljem kodusõda.Pääseks tuumasõjast!Bossid jagavad maailma……,nagu Teise Maailmasõja alguseski.Venemaa eest Eestil end kaitsta pole vaja,Läti on kehvemas seisus.Natot me ei vaja.Paraadi ei tasu Narvas teha,et Putinit ärritada.Maavarasid meil pole,seepärast peame veel Venemaad paluma ükskord.Kaubandus ja jama ajamine rahvale on riigimeeste mäng.Mis parata,kui naaberriik veel oma piire laiendada tahab meie arvelt…..

Sass
9 aastat tagasi

Kuna dokumendi allkirjastas nn kontaktgrupp, siis see põhimõtteliselt erilisi muutusi ei too.
Mõlemad pooled saavad ehk natuke hinge tõmmata…
Aga ega see vatnikud peata, möllavad samamoodi edasi ning rikuvad vaherahu varem, kui esimene sellekohane päev täis saab.